В София ще има два приюта за жертви на трафика на хора

Разкриването им е предвидено в национална програма за 2017-а
6
В София ще има два приюта за жертви на трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В София ще бъдат разкрити два приюта – един за деца и един за възрастни жертви на трафик. Това предвижда Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. Документът беше приет на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

В програмата е залегнало увеличаване на броя, качеството и обхвата на социалните, консултативните и правните услуги, предоставяни на жертвите на трафика на хора. Ще бъде разширена и партньорската мрежа с други институции, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Плевен предстои да бъде създадена местна комисия, тъй като районът е високо рисков по отношение на трафика на хора. Новата местна структура на НКБТХ ще спомогне за координация на усилията, за провеждането на целенасочени превантивни действия и защитата и подкрепата на потърпевшите лица.

В програмата за 2017 г. е предвидено още повишаване на капацитета на съществуващите девет местни комисии, внедряване на нови механизми за проследяване случаите на жертви на трафик след напускането на приютите, както и на ранна идентификация на трафика сред уязвими общности. Ще бъде проведено специализирано изследване, с което да се картографират районите, населени със силно уязвими общности по отношение въвличането в трафика на хора.

В рамките на годината НКБТХ ще провежда информационни кампании с цел превенция и създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпление. Предвижда се също развиване на анти-трафик мрежата от доброволци към местните комисии. И тази година ще се провеждат специализирани обучения за съдии, магистрати и разследващи полицаи, както и за дипломатически служители, педагогически персонал, социални работници и ромски медиатори.

Ръководената от вицепремиера Меглена Кунева комисия прие и проект на Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2020, изготвена след редица консултации с експерти и НПО сектора. Документът отчита и предизвикателствата, свързани с миграционната криза.

На заседанието беше приет и годишният отчет за дейността на Комисията през 2016 г. Сред реализираните дейности са възстановяването дейността на приютите за жертвите, както и създаването на национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите пак са...
Много често жертвите са хора излъгани, че щр им намерят работа в чужбина, но когато пристигнат там разбират, че са ги планирали за нещо друго. Обаче там са откъснати от близките си и ако имат телефон и знаят номера, могат да се свържат със тази служба и да получат хем психическа подкрепа, хем информация как да се оттърват от тези хора. След това трябва да прекарат известно време в такива центрове, защото трафикантите почват да ги преследват.
Помагайте на близки които мислят да работят в чужбина за да не се стига до такива ситуации.
4
0
 
0
 
! Отговори
Жертви? преди 3 години
На кое точно са жертви не разбрах. Доброволно тръгват, даже си и плащат да ги прекарват, доброволно и напълно съзнателно знаят опасностите ... направо едно самолетче и ги пращайте от където са дошли
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАБУИНИТЕ НЕ СА ЖЕРТВИ НИ НА ТРАФИК НИТО НА НИЩО А СА ПРЕСТЪПНИЦИ НЕЗАКОННО ПРЕМИНАЛИ ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА И МЯСТОТО ИМ Е ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА ОСЪДЕНИ НА 5 ГОДИНИ ТЕЖЪК ТРУД СЛЕД КОЕТО ШУТ В ЗАДНИТЕ ЧАСТИ И ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ!
2
1
 
2
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
А онези с радарните системи и вертолетите, както и ***-мераклии по улиците да не би да им станат шефове и надзиратели.
1
0
 
2
 
! Отговори
Журналя преди 3 години
Не е ли по-добре приютите да бъдат открити, а не разкрити? Даже е желателно да не се разкриват къде са, че да няма инциденти. Откриват, не разкриват.