България в челото в ЕС по високи екологични данъци

Евростат: 1,334 млрд. евро събрани през 2016 г. у нас
1 фев 2018 07:52, Елка Василева
9
България в челото в ЕС по високи екологични данъци
Снимка: архив, Булфото

България е сред първите пет страни в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъци в общността, показват данни от анализ на Евростат за дела на екологичните данъци в общите държавни приходи от данъци и социални вноски през 2016 г.

Екологичните данъци у нас съставляват дял от 9,6 на сто в общите приходи от данъци и социални вноски през 2016 г., при среден показател за ЕС от 6,3 на сто.

Освен това събраните екоданъци у нас през 2016 г. са били в размер на 1,334 млрд. евро. За сравнение - през 2007 г., когато страната ни става пълноправен член на ЕС, размерът на събираните екоданъци е бил около 1 млрд. евро, или ръст за 10 години от 334 млн. евро, показват данните на Евростат.

За страната ни най-голям дял от събраните екологични данъци се пада на таксите върху енергията /включително горивата за транспорт/ - около 75 на сто, като останалите сегменти са приблизително - 20 на сто от данъци върху транспорта /без горивата/ и около 5 на сто такси от замърсяването на околната среда и ресурсите, показват данните на Евростат.

Европейската статистика разграничава четири различни категории екологични данъци: от енергията /всички видове горива за транспорт/, транспорта /внос или продажба на МПС, регистрация на МПС и др./, замърсяването на околната среда и ресурсите. Екоданъците все повече се използват, за да повлияят на поведението на икономическите оператори, независимо дали са производители или потребители.

Тези данъци също генерират приходи, които потенциално могат да бъдат използвани от правителството за увеличаване на разходите за опазване на околната среда или ефективно управление на природните ресурси, показва анализът на Евростат.

Екоданъците в ЕС са били 364 млрд. евро

Държавните приходи от екоданъци в ЕС възлизат на 364,4 млрд. евро през 2016 г., в сравнение с 296,5 млрд. евро през 2006 г., отчитат данните на Евростат. Делът на екологичните данъци варира значително в държавите-членки - в Латвия е регистриран най-голям дял от екологични данъци в размер на 11,7 процента, пред пет други държави-членки на ЕС: Словения - 10,6 на сто, Гърция - 9,8 на сто, България - 9,6 на сто, Хърватия - 9,3 на сто и Румъния - 9 на сто.

В другия край на скалата най-ниски дялове от екологични данъци са регистрирани в Люксембург - 4,6 на сто, Германия - 4,8 на сто, Франция - 4,9 на сто, Белгия и Швеция - по 5 на сто.

Най-много екоданъци са събрани в Германия - 58 млрд. евро, Великобритания - също 58 млрд. евро, Дания и Полша - по 11 млрд. евро, Швеция - 10 млрд. евро и др.

Данните за съседите ни показват, че в Турция през 2016 г. са събрани около 26 млрд. евро от екологични данъци, в Гърция - около 6 милиарда, в Румъния - 2,5 милиарда, в Сърбия - 1,5 милиарда евро.

Екологичните данъци все повече се използват, за да повлияят на поведението на икономическите оператори, независимо дали са производители или потребители. ЕС все повече подкрепя тези инструменти, тъй като предоставя гъвкави и рентабилни средства за укрепване на принципа "замърсителят плаща" и за постигане на целите на политиката в областта на околната среда, отчита Евростат.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има още един екоданък в малко странен вид - липсата на отстъпката за екологичност при данък МПС.
6
2
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До МТези и всички други данъци -30% в ***, 30% за издръжка на безполезни държавни *** (под форма на заплата, а те самите рода)останалите в джоба на всички политически *** (всички без значение от партия и цвят, всички бъркат в кацата)Ето там са парите. Всичко тръгва от 1989. Тогава не направихме като Румънците и всички други нормални държави да разстреляме всичко с червена книжка (и Нинова, Станишев, Боко, Цеко, Цацката, Свинетката, Доганчо и тн.)!
5
0
 
15
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
БГ - най-бедната държава в ЕС с най-високи данъци спрямо доходите и УЗАКОНЕНИ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ.Тръгнали разни пишман партийци да чистят въздуха с пари - да се чуди и мае човек.....Целта е ясна - ГРАБЕНЕ НА ПАРИ от хората и нищо повече. Къде отиват парите за измишльотината - ЕКО ТАКСА. Плащаш нещо и какво получаваш - едно нищо. За партийните субсидии - сладка работа - вижте партийните велможи къде скитат тук и там и както се каз кучето си лае кервана си върви.
4
1
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
За това един път плащаме еко данък за МПС, втори път същия данък като акциз на горивото и трети път в цената на свинетката.Е как един *** не попита логичния въпрос:Нормално ли е 3 пъти да плащаш за едно и също нещо и кой 2 неща трябва да си въстановяваме като надвнесен данък?Ама така е когато обществото спи, а журналята се чудят на кой политик да смукнат (къде за лев, къде за развитие на кариерата)Защо все още няма публична дискусия за дублиращи се данъци които ние нормалните плащаме?
3
1
 
21
 
! Отговори
dido преди 6 години
по данъци сме първи по заплати последни , политиците правят каквото си искат а народа спи и си трае и те така.... Правилно е казал човек "*** народ , слаба държава" , докато не се научим да вдигаме гръмки скандали както в Румъния няма да се оправим , ама няма...
2
0
 
16
 
! Отговори
М преди 6 години
И сме най-мръсната дупка в Европа. Къде са тия 2 милиярда данъци??
1
3
 
17
 
! Отговори
Бойколизец Храбър преди 6 години
Така е при генерала-способния. Всичко е в разцвета си.