На разпит: Плевнелиев зад Ненчев за МиГ-овете

Действията му били в "синрхон с държавната политика"
7 фев 2018 15:40,
62

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Действията на бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите МиГ-29 от Полша бяха в синхрон с държавната политика", заяви президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев.

Екс президентът беше свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. той скрил в касата си договор с "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша.

Още по темата

Плевнелиев разказа пред градския съд за заседанието на КСНС, което се е състояло след срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. На него било коментирано решението на Алианса всяка страна да увеличи парите си за отбрана до 2% от БВП.

Бившият президент коментира още, че на заседанието на КСНС на 27 април било коментирано Министерският съвет да внесе програма за развитие на въоръжените сили. Освен това достигане на средствата в срок до 2024 г., както и инвестиции в областта на отбранителните способности така, че да отговарят на стандартите на НАТО.

Междувременно Плевнелиев разказа как много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали българската зона за отговорност. И понеже нашите самолети не можели да бъдат разпознавани като приятелски, на срещата в Уелс била дадена за пример Полша, която ремонтирала своите МИГ 29.

Плевнелиев казал това на Ненчев, а Полша от своя страна дори предложила много изгодни условия за нашите самолети, за разлика от доста по-тежките условия на руската страна. За да бъде коментирана и полската оферта, дори били взети предвид санкциите по отношение на Русия.

Росен Плевнелиев припомни за тежкото състояние на авиацията ни и даде за пример инцидента с катастрофирал самолет по време на учение.

По делото показания като свидетел вече даде и настоящия държавен глава Румен Радев, който беше командир на ВВС. Пред журналисти той заяви, че Ненчев с действията си е приземил и поставил под заплаха съществуването на българската изтребителна авиация.

Според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил своите задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от ВВС на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между VаGината и туПката е че едното е половината от половия орган който с другата половина по взаимно съгласие и върховен трепет забъркват яйце в хайвер с цел да се появи най-великото чудо на света-раждането на дете...туПка от друга страна е вид мъжки характер приртежателят на който има на гърба си татуиран дамски гърди 4 га гъ онодникът заклецава и стигне до ония севън секондс-да га на обращъ и зема да гъ апе не по биологините зърна ами на место да га ръфа по татуирофките.
28
2
 
5
 
! Отговори
на БГ борсата-споко преди 6 години
най-очарователната усмивка и то без да разбира хуморът във сатирата на вицът е притежание на Росен АнаLнаLиев
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Действията му били в "синрхон с държавната политика""Роска, айде тогава да си дариш офшорките за нови самолети. Мекотело нещастно.
26
2
 
13
 
! Отговори
Той се бор'и! преди 6 години
има хора по най невъздържан начин, ругаят, псуват и оплюват Президент Плевналиев.Тряба обач дебело да се подчертае, че човекът Президент въпреки огроната тежест която понесе около кризата и резултата от гласуването в Крим. Той намери в себе си много сили, мъжество и държавност за да въведе към службите на Президентсвото длъжността Първи Любовник който изцяло да обслужва Първата Дама. и до днес птици гнезда вият във великолепните клони на презденските му рога
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Международното право няма зона на отговорност принадлежаща на определена държава! Има международно въздушно пространство на морета и океани!Тези НАТОвски разпределения на света вкарват нашата държава в нежно напрежение с Русия,която не признава НАТОвските лицемерия!Тъй ,като НАТОвски кораби всеки месец достигат до няколко десетки мили от бреговете на Русия!
24
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ, ДОСТОЕН ПАТРИОТ!
23
2
 
16
 
! Отговори
Миг и мигът да мигяс преди 6 години
както дете Плевенев най вероятно е играл дърво във филмът Козият Рог и от тогава се е разболял от рогатологна която на днешната му възраст демонстрира великолепни слетли рога ала северно сияние
22
6
 
8
 
! Отговори
ОЧОЧ преди 6 години
До Чочо. Даже министър Каракачанов-москвичов каза, че поляците са изпълнили задълженията си по договора изцяло.
21
4
 
8
 
! Отговори
До Чочо преди 6 години
Не са ремонтирали нищо доколкото знам. Нали след тези скандали Полша или Русия да ремонтира се заговори за закупуване на нови самолети, където пък тръгнаха нови скандали - С Грипена.
20
10
 
36
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
До кога такива посредствени хора ще се появяват в публичното пространство.Този комсомолски секретар да спре да плещи врели некипели.
19
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите са пълни с Плевнелиев тези дни - чак започваш да се чудиш не е ли той действащия президент? А беше доста тих, докато беше президент...Както и да е - някои политически трупове не схващат че са трупове.
18
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавната политика май яко бръкна в джоба на българина! И то без полза за друг, освен за тези двамата умници! Чакаме съдът да каже чии интереси са защитили и кой ще върне парите на държавата!
17
4
 
54
 
! Отговори
де да видим преди 6 години
"Държавната политика" по негово време беше - не е важно България да е добре, а да правим мръсно на Русия, съгласно разпоредбите на господаря му, независимо какво ни струва това на нас.Но въпреки тази държавна политика, не трябва ли все пак да се спазват някакви закони? Не може да дадеш милиони за ремонт на фирма, която няма лиценз от производителя за ремонт на съответният продукт.Поведението на Ненчев беше меко казано - безотговорно, ако не и престъпно.
16
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова е заслепен от омразата си към Русия, че просто не разсъждава какви ги върши, ***!
15
43
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименВикаш друго си е 16-та република. Глад, лабут и санкции до дупка за ***!
14
45
 
9
 
! Отговори
Комисионер преди 6 години
Румен Грипенов Крадев кога ще го съдят?
13
5
 
47
 
! Отговори
каква наглост преди 6 години
Откога синхронна с държавната политика е да се хвърлят пари в чужбина и то в незаконни заводи?!
12
7
 
47
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Добре бе, кой го избра тоя за президент ? Толкова ли е *** народа ? Еми за малко да изберат и Цачева за президент, дето котката й се виждаше на едно интервю и подкрепя истанбулската конвенция ? Прав ли съм ?
11
8
 
64
 
! Отговори
Калинка преди 6 години
Тези двамата са олицетворение на некомпетентни и мразени хора.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоПо-скоро - чао България!Но ще го разберете когато е късно ... за съжаление!