Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!

Родителите протестират и настояват за оставки
103
Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!
Снимка: архив "Булфото"

Ново напрежение ескалира между майките на деца с увреждания и управляващите. Родителите поискаха оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Те се събраха на протест пред сградата на правителството, където заседава работната група, която трябва да подготви новия закон за хората с увреждания. Документът трябва да отрази и забележките на майките, но това не става според очакванията им.

Още по темата

"С тази помощ няма да има оцелели хора с увреждания", обяви зам.-шефката на Националния съвет на хората с увреждания Адриана Стоименова пред Нова.

Според нея проектът е дискриминационен и няма да заработи през януари, защото има заложени няколко шестмесечни срокове преди влизането му. Стоименова смята, че така много хора ще останат без лична помощ.

Майките са разочаровани и от социалния министър. Те отново получиха подкрепата на омбудсмана Мая Манолова.

"В този проект реформа няма. Аз наистина не разбирам защо е тази съпротива срещу реформата в политиките по отношение на хората с увреждания. Индивидуалният подход, индивидуалната оценка имат абсолютно пожелателен характер. Личната помощ е маркирана с едно изречение и няма никаква гаранция, че тя ще бъде предоставена", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Намеренията са общественото обсъждане на текстовете да започне най-рано на 20 август, а наесен те да бъдат гласувани от депутатите.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
6
 
! Отговори
А бащите ? преди 1 година
А няма ли да има протест на бащите на деца с увреждания ? Нали имаме еманципация...
99
8
 
6
 
! Отговори
3210 преди 1 година
Има възможност преди да родиш да се изследваш и е въпрос на личен избор да родиш дете с увреждания или не.
98
1
 
9
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА преди 1 година
Личната помощ означава идивидуален подход, на всеки според нуждите.Най-зле това ще се отрази на фалшивите инвалиди и Бойковите избиратели римляните, парите ще се отрежат от тях и ще се дадат на истински нуждаещите се, както разбирате това коствено удря интереса на ГЕРБ и като цяло политическата система.Но даже и да се приеме закона после идва въпроса кой ще прави индивидуалните оценки и колко ще са реални в нашата корумпирана среда.Вероятно както се плаща за ТЕЛК, така ще може и за лична помощ.
97
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Вие не разбрахте ли, че ОПГ Герб само взима, а дава по избори само?Все още някои хора имат навици от мутренския им период, когато знаеха само"имам да взимам", и "дадоха ми".
И на следващите избори-пак за тях, че ако не са те, Западните Балкани ще си останат неинтегрирани...
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимна 94
900лв се дават НЕ само на психичноболни.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимна 92
И си мислиш, че регистърът ще ви реши проблемите?!
94
4
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
А сред протестиращите майки има деца с тежки заболявания за лечение като рак или само на инвалиден стол,неможещи да ходят.и не вземат 900лв., защото не са психичноболни деца.Правете разликата.Докато в другите държави нямат тия проблеми,защото имат ЗАКОНИ за личната помощ.Кой,как и защо,колко да взема за нормален стандарт.Но ние сме царе на саниране и магистрали.
93
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Вчера изтече едно изследване защо се раждат повече деца деца с увреждане - имаше едно мнение на известен Лекар - Защото Родителите им и децата са добавяли Хималайска Сол в храните си , вместо Българска Йодирана Сол . Интересно е - потърсете го в гугъл .
92
3
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Нека ви светна за тия 900лв.които някои вземат.Те са психично болни деца,увредени още от раждането си и по късно заболели.Но психичноболни.Знаете ли как се гледат?Всички правителства са виновни,че досега се дадоха милиони,но останаха некадърни и не могат на направят РЕГИСТЪР на всички болни малки и възрастни психично болни.ПРАВИ СА МАЙКИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ.Защото един ден тия деца стават пълнолетни и край-нямат помощи.Но този регистър е много важен за да се види колко са с тежки заболявания.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 77

Да си ходи съседката ти да си търси правата, както тези жени го правят. С мрънкане няма да й дадат нищо повече.
90
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До ДА СЕ ИЗСЛЕДВА!
Правилно, да се изследва, ама какво?
Дали препаратите за растителна защита са виновни за раждането на толкова много деца с увреждания или употребата на опиати от родителите им още от най ранна възраст????????????
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 30 години България намаля с 2 милиона души, следващите 30 ще намалее с още 2 милиона или повече. Измират не само хората с увреждания. Това е национална политика наложена отвън и колкото и да протестират майките, никой няма и лев да им даде. Без да се лее кръв нищо няма да се промени. Това е истината и друга няма. Идва време разделно.
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87
Как точно си живее човек живота като 24/7 гледа болно дете? След като поради грижите няма време да ходи на работа и да остави детето вкъщи, то би следвало това да се води работата й и да и се помага. В България симпатия има само към кози с чумa и крави, минаващи граници, но не и към хора.
87
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85
Искат да не работят и да си живеят живота на гърба на другите. Или по друг начин казано искат дебелата тояга.
86
6
 
19
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Смешко-знаеш ли ,че имам съседка,която сама си гледа двете деца и получава 90 лв помощи.А тези получават 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ и още искат.Само за инвалидите ли ти е жал? Другите деца с какво са по-лоши от тях?И те са бъдещите данъкоплатци.Ама за тях на никой не му пука.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84
Кажи какви са точно исканията им!
Защото освен лична помощ и индивидуална оценка друго не говорят. Единственото, което искат е да си говорят с каките от социала, да уреждат нещата помежду си с тях. А на тези служителки работата им е да режат плащанията към хората, да омаловажават трудностите и здравословното им състояние. Пари за инвалиди се отпускат, но никой не проверява къде отиват парите, защо не стигат до инвалидите, вместо това се готвят да отнемат ТЕЛК на хиляди инвалиди.
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Питаш ли как оцеляват пълнолетните инвалиди с 170лв на месец?"
Мислиш ли, че тези жени не знаят, че децата им ще пораснат?
Знаеш ли точно какви са исканията им?
И няма да спрат ТЕЛК-овете заради майките! А защото така са решили! Защото болните и слабите са разход! Важна е печалбата! Изстискват човека и го захвърлят като дрипа! Друг ще дойде! Живеем в срамни времена!
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62

900лв не им стигат. Питаш ли как оцеляват пълнолетните инвалиди с 170лв на месец? Майките с деца с увреждания разполагат с 3 (ТРИ) пъти повече пари, отколкото пълнолетния инвалид. И искат още.
Според готвените промени ще спрат ТЕЛК-а на хиляди инвалиди и ще пренасочат парите пак към майките. ВЕЧЕ Е ПРЕКАЛЕНО!
А стотицихилядната администрация на ГЕРБ никой не я закача. Получават заплата без грам полезност.
82
2
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 1 година
А ти не сакам на тебе да ти е добре. Ми на Вуте да му изгори плевнята. Те това вече е наглост. Добре, че никой не те брои за нищо.
81
2
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Защо си хабите енергията да се карате по форумите? Работещи хора, плащащи данъците си. На всеки му е ясно къде е проблема. И надали е в това, кой каква болест имал и какви нужди и какви са приоритетите за тях. 10-на платени тр.о.ла успяват да ви вкарат в конфронтация. Едно време при протестите, нямаше интернет, но платени тр.о.лове пак имаше. И те увличаха част от тълпата и я конфронтираха с друга част. Разделяй и владей! Изтъркана мъдрост на 2500 г.!