Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!

Родителите протестират и настояват за оставки
103
Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има!
Снимка: архив "Булфото"

Ново напрежение ескалира между майките на деца с увреждания и управляващите. Родителите поискаха оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Те се събраха на протест пред сградата на правителството, където заседава работната група, която трябва да подготви новия закон за хората с увреждания. Документът трябва да отрази и забележките на майките, но това не става според очакванията им.

Още по темата

"С тази помощ няма да има оцелели хора с увреждания", обяви зам.-шефката на Националния съвет на хората с увреждания Адриана Стоименова пред Нова.

Според нея проектът е дискриминационен и няма да заработи през януари, защото има заложени няколко шестмесечни срокове преди влизането му. Стоименова смята, че така много хора ще останат без лична помощ.

Майките са разочаровани и от социалния министър. Те отново получиха подкрепата на омбудсмана Мая Манолова.

"В този проект реформа няма. Аз наистина не разбирам защо е тази съпротива срещу реформата в политиките по отношение на хората с увреждания. Индивидуалният подход, индивидуалната оценка имат абсолютно пожелателен характер. Личната помощ е маркирана с едно изречение и няма никаква гаранция, че тя ще бъде предоставена", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Намеренията са общественото обсъждане на текстовете да започне най-рано на 20 август, а наесен те да бъдат гласувани от депутатите.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
7
 
! Отговори
Константин преди 1 година
До Анонимен 36
А защо държавата не може да си позволи за онеправданите да отдели, а може бойко и сие да ползват огромни преференции и охрани и коли и пари и почивки. Защо казваш, че не може да си позволи държавата да гледа онеправданите, а не попиташ властимащите, кой и защо им е длъжен да им подсигурява луксозния начин на живот. Аз предпочитам, парите ми от данъци да отидат за някое болно дете, а не за дебелия г.з на борисов и сие.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вие майките на деца с увреждания се молите детето ви да умре преди вас, тогава защо искате да има оцелели.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36

Но държавата междувременно може да си позволи милиарди за служебни коли? Като ви се плаща да плюете по жените поне бъдете малко по-креативни.
37
1
 
12
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Аз бих предпочел, парите, които плащам на държавата да отиват за онеправданите хора и пенсионерите също, а не за оядени политици-*** и други властимащи, които само дебелеят. И защо никой не търси отговорност на властимащите за техните огромни преференции. Висшите държавни служители, същите от съдебната система и МВР. А те изцоцват огромни пари, сега ще видите как с митьо - очите нищо няма да се случи, накрая всички ще му се извинят.
36
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо май се увлякоха тези,...превърнаха исканията си в професия, за сметка на страданието на близките си.
Принуждават държавата да им даде повече, отколкото може да си позволи, а това се нарича изнудване.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1234

Ох, той пък миличкия защото е най-генетично чистия ариец на света и си мисли, че има 100%-та гаранция, че с генетично невероятната му жена няма да му се роди дете със синдрома на даун или нещо много по-страшно.
34
2
 
1
 
! Отговори
До сдружителя преди 1 година
Гледам от сдружаване от как свят светува само войни,делели се на справедливи и несправедливи!От толкова сдружаване едни каратРол-Ройс ,други Москвич!Ну сдавай по калективнаму-я не сум от тях как Сиике,
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1234

Съдейки по това разсъждение, може и да ти липсва някой хромозом. Психопатията още не е обвързана с определени гени, но не е зле да се изследваш и да помогнеш на науката.
32
5
 
6
 
! Отговори
До 1234 преди 1 година
Социопатията е нелечима. Да беше друго, да ти помогнем, а то ум и чувства. Не можем да ти ги дадем. Коя те е родила такъв? И защо изобщо те има?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1234

Ами попитай майка си защо си такъв?
30
7
 
10
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Оцелели с увреждания нямало да има! - а може би наистина НЕ ТРЯБВА и да има!!! Някой да е виновен за малформациитеи ИЗРАЖДАНЕТО НА ГЕНОМА???
29
8
 
8
 
! Отговори
До gary преди 1 година
Внасям осигуровки. Плащам данъци. Кой те излъга тебе, че държавата не е длъжна да прави нищо за никой, а само да прибира пари?

А сега аз искам моите осигуровки да отидат при хората с увреждания, вкл. децата с увреждания.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Gary

Това отново ме навежда на мисълта, че би искала да избирам данъците ми къде да отиват. Например бих искала по-голямата част от тях да отиват за деца в нужда и точно 0% да отиват на вас и хората като вас. :)
27
4
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До До gary Като пораснат децата и станат пълнолетни, тогава излез на протест, а не сега да участваш в платената демонстрация на Мая Манолова - от БСП!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Gary

Когато плащам данъци, имам право да получавам неща насреща. Така е в нормалните държави. Като не ви харесва- знаете пътя към джунглата, звучите като да сте изпълзял точно оттам. ;)
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Gary

Вижте сега, не знам към кого се обръщате, аз лично плащам всичките си данъци, осигурявам се на реалния си приход и снасям чинно на държавичката ни, в чийто джобчета моите пари потъват и после от тях аз и хората като мен не виждат нищо насреща. Така че не знам за кого се обръщате. Но както вече споменах- IQ-то ви не е от най-височките.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как тези, които уж се гордеят, че са спасили своите евреи от концлагери, в днешно време прилагат чисто н а ц и с т к и подход и определят кой заслужава да живее и от кого няма полза и няма смисъл да му се помага! Науката обяснява еволюцията и законите на Дарвин, в които по силният оцелява, не за да каже как трябва да се живее, а за да покаже как се е живяло в дивите времена...
23
9
 
5
 
! Отговори
Gary преди 1 година
До Анонимен 22

Пак бъркате комунизма с демокрацията. Така ще е като сте израснали през комунистическо и тогава ви пълниха главите, че вие за нищо не сте отговорни и само държавата е длъжна.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така няма регистър за болните деца и хора?
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18

Овце като Вас, смятащи, че само ние сме длъжни да снасяме на държавата, но тя на нас с нищо не е длъжна, са основната причина за прекрасно виреещия мутренски режим и бяснорастящата корупция в милата ни родина. Жал ми е за липсата ви на IQ.