Обезлюдена българска земя: Преди магазин, сега – некролози!

"Това с празните къщи си е истинска национална катастрофа"
Обновена: 17 авг 2018 08:57 | 16 авг 2018 19:30, Елка Василева
273
Обезлюдена българска земя: Преди магазин, сега – некролози!
Снимка: архив, Булфото

"Това с празните къщи си е истинска национална катастрофа", се казва в репортаж на "Дойчландфунк" от България, публикуван онлайн под заглавие "Обезлюдената земя".

В началото авторът Клаус Мартин Хьофер обобщава: "След края на комунизма младите поколения в България напускат провинцията. Тегли ги към града или към чужбина. Селата западат, населението застарява. Но ниските цени на недвижимите имоти привличат купувачи".

В обширния репортаж с много добронамереност се разказва за всекидневието в село Бракница, близо до Попово, пише Дойче веле. Авторът ни запознава с неколцина тамошни пенсионери, включително с бившия военен Петър Иванов. Той си вари ракия, отглежда зеленчуци и картофи, дори раздава или разменя част от продукцията си. Дъщеря му живее в Италия, където вече си е купила жилище, тъй че едва ли някога ще се засели в Бракница.

Георги Георгиев е наместник на управата в Попово, нещо като кмет на селото. Пред репортера той разказва: "Навремето в Бракница живееха 800 души в 150 къщи. Имаше две фабрики, където хората работеха. След комунизма повечето заминаха. Сега задачата на кмета е да се погрижи селото да не умре съвсем.(…) Повечето са стари хора тук. Имат нужда от вода, ток, лекарства и транспорт до болницата, когато се наложи. Пътищата трябва да се поддържат. Три пъти седмично ни карат хранителни продукти и лекарства - каквото сме си поръчали".

Селото обезлюдяло, но интернет работи

В центъра на селото репортерът открива следи от някогашните по-добри години: поща, автобусна спирка, магазин. Но всичко това е минало, сега край автобусната спирка висят само некролози. Хората измират, а къщите опустяват, констатира авторът и дава думата на германеца Бен, който се е заселил в Бракница заедно със съпругата и с 12-годишния си син.

Бен му разказва, че дошли в Бракница, защото можели да си купят евтино къща с голям парцел. Обичали животните, гледали кози, кучета и котки. Жена му Лена говорела руски, а с този език в едно българско село човек се оправял по-добре, отколкото с немски или английски.

"В Бракница двамата продължават да работят за германски фирми, пишат бюлетини, чертаят графики и оформят интернет сайтове. Инфраструктурата в селото може да се е разпаднала, но интернетът функционира", пише авторът.

По-нататък в обширния репортаж на "Дойчландфунк" става дума и за други чужденци, заселили се в околността, включително и англичани, за празнуването на Великден, за опустялата селска черква. Георги Георгиев и други негови съселяни се надяват някой ден Бракница отново да се съживи.

Георгиев казва: "Това с празните къщи – това си е национална катастрофа. И все пак: тук имаме вода, имаме ток, хората могат да се върнат. Младите обаче не се връщат. Дано пък да дойдат хора от съседни страни – от Молдавия, от Русия. Те политиците го обмислят, но такава перспектива още няма. Моята мечта е да дойдат повече млади хора. Нека ЕС да се погрижи".

Преселниците от Запад са "добре дошли"

Жена му обаче смята, че тези надежди са утопични, твърди авторът. Според него и повечето възрастни хора в селото вече са отписали всякакви надежди и приемат Бракница такава, каквато е. В заключение репортерът обяснява:

"С обикновено оскъдните си пенсии те горе-долу се оправят. Другаде сигурно щеше да им е доста по-трудно с тези малко пари. Ето защо хората са принудени да преглъщат лошата инфраструктура и различните други неудобства. Кметът Георгиев смята за нещо добро факта, че напоследък тук се заселват чужденци от Германия и от Великобритания: „Те получават повече пари от хората тук, за тях тукашните къщи са евтини. Всички чужденци, които дойдоха тук, са свестни хора, без значение дали са германци или англичани. Стига да поддържат всичко както трябва, нещата са наред, независимо от коя държава идват".

А местните хора ги посрещат с гостоприемство – като нови съседи. (…) Макар че особено през зимата в Бракница не е толкова уютно. И човек трябва да проявява повече творческа мисъл – като бившият военен Иванов, който казва: "Имам достатъчно дърва, имам и ракия – животът е хубав".


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Майка ми е от това село. Уникално е! И сега, въпреки че къщата ни(строена през 1870), отдавна рухна, ходим до там. Въздухът е друг, природата уникална!
228
10
 
1
 
! Отговори
I az преди 5 месеца
Кой е луд да живее на село?
Разбити пътища, няма нищо, абсолютно нищо в едно село.
Тези статии са каква цел ги пишат?
На автора като му харесва селото да се засели в някое.
227
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както обичаше да казва Бай Тошо: Селище със затихващи функции.
Комунистите пробваха, ама не успяха да затрият народа.
Ние ще заякнем и ще се върнем. Комунистите да трепарят!
226
1
 
10
 
! Отговори
Благо преди 5 месеца
На онези в парламента не им дреме за България и българите, затова положението в много села е отчайващо.
Само ще попитам в “ КОЙ “ джоб отидоха парите за развитието на селските райони ? ? ?
225
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Клаус Мартин Хьофер да не реве на чужди гробища.Да погледне Германския халифат първо.
224
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Постигнахме целта си - станахме бананова република.
Не ни харесва май...
И сега какво правим
223
9
 
14
 
! Отговори
nato преди 5 месеца
До Анонимен

Наглец, посткомунистичски! Кой национализира земята и инвентара на хората в периода 1947-1956 и ги изгони да "строят" социализъма по градовете!? Едно от най-тежките престъпления на комунизма е именно разбиването на българското село и изтръгването на хората от корените им чрез насилствената сталинска колективизация измислената индустриализация! Виц статистистиката на населението 1945 към 1989!
222
3
 
18
 
! Отговори
nato преди 5 месеца
До Симеонов

Извинявайте, но май не сте ходил в Румъния скоро :) Обикалям редовно по бизнес в триъгълника Бкурещ - Галац - Констанца. Селата са реновирани, пълни с деца. Къщите модерни, ниски в типичния стил за студени зими, но с големи градини, слънчеви панели и прочие. Инфраструктурата, осветлението и маркировката са на западно ниво. И повтарям навсякъде деца, бели, детскиградини и училища. Да сме на едно ниво с Румъния - ех, мечтии
221
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бонус от капитализма и демокрацията!!!
220
3
 
15
 
! Отговори
Жеков преди 5 месеца
Това е тъжната истина, след 60 години геноцид над България!
219
9
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 месеца
Повечето ви села са такива , антични ! Човек като отиде там има чувство ,че живее по времето на цар Борис !
218
2
 
9
 
! Отговори
До 218 преди 5 месеца
Не му се връзвай на тоя.Виси по цял ден във форума и лъже,че работел в немски завод.Явно е поредният предател,който е на социални помощи в Германия.
217
2
 
13
 
! Отговори
до циник преди 5 месеца
И какво невярно е написал човекът? Предците ни оставиха чудесна земя,а ние я опустошихме и избягахме,като номади.Живял съм 9 години в Израел,една пустиня,която израелците направиха свой дом.Обаче я бранят и ценят със цената на животите си.Явно трябва отново да изгубим земята си,за да разберем,какво е да имаш.Говорил съм и с палестинци и с кюрди,относно техните проблеми.Казвали са ми,"искаме да имаме едно парче земя,друго не щем".
216
0
 
1
 
! Отговори
АК-№2643 преди 5 месеца
Огромна носталгия изпитвам когато слушам песента :https://youtube/watch?v=R2n31_-Cp3Q,ех какво детство
215
8
 
3
 
! Отговори
Циник преди 5 месеца
Недостойни...морета от кръв....едри приказки...и проникновенни констатации...да го хване човек - срам да чете!
Апостоли - на конвейер...
214
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Излезнахме недостойни за кръвта, която е пролята за тази земя,а тя е цяло море.Едните изпаднаха в апатия и меланхолия, а другите мижитурки просто избягаха.Трябва да си от камък,за да преживяваш равнодушно всичко това.
213
4
 
21
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
а журналиста знае ли кой е виновен за това? ами да му кажа : сдс и бкп (бсп), партиите които унищожиха не само селата, а и цялата държава България!
212
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е тъжната и много страшна истина, и такива новини трябва да се появяват по-често и да стоят на челната страница, а не забутани в последна глуха!
След 30 години ГЕНОЦИД народа ни е пред изчезване, а малкото останали гледат да избягат в чужбина! Територията се освобождава за едни други племена
211
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Германия немците живеят вече по сателитните села, а по градовете е мърлявко и мирише зле- магазини и бизнес офиси в центъра, а покрайнините- мигранти. Ако тук дръпне икономиката хората ще погледнат и към селцата около големите градове. С добър транспорт на запад живеят на до 50-100 км от големия град.
210
1
 
14
 
! Отговори
pitam преди 5 месеца
какво да прави този пенсионер на село, на 70-80 г ли ще гледа градина и животни? В сащ нормална възраст за пенсиониране е 67, ако изкараш до 70 ти дават увеличение на пенсията.На 70 г като си вече не толкова силен ти трябва някой да ти помага за пазаруване, за чистене на къщата,сестра, доктор, ако имаш някое хронично или друго оплакване, аптека, рехабилитатор, масажист, фризьор,къде ги тия хора в БГ? С евтина къща и двор за какво са му като не може сам да ги поддържа вече.Те в БГ не поглеждат родителите си чакат чужди пенсионери.