Битката при Дойран – една от най-значимите победи на българската армия

Нека помним войната, за да не се случи никога повече, зоват родолюбци
27 авг 2018 14:45, Красимир Ангелов
62

Битката при Дойран е една от най-значимите победи на българската армия през Първата световна война. Сраженията край Дойран се водят цели три години, особено жестока е британската атака през септември 1918 година, разказаха в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, Христо Йовчевски и Христо Калистерски от дружесто "Традиция Троян".

Облечени в униформи на 34 пехотен троянски полк, те представиха различни оръжия от тази битка. Особено кръвопролитни са били ръкопашните схватки, където троянци показват невероятна смелост.

Гостите в студиото отдадоха дължимото и на смелостта на британските войници.

"Нашата цел не е да възпитаваме във военолюбие. Напротив, нека помним войната, за да не допускаме никога повече тя да се повтори", смята Христо Йовчевски.

На 15 септември в Троян ще има голяма възстановка на Дойранската епопея във връзка със 100-годишнината от славното сражение. Ще участват най 300 души. Ще бъдат представени отбранителни съоръжение, български и британски униформи и оръжия.

В предаването гостува и академик Ангел Гълъбов от БАН, инициатор на най-мащабното изследване по популационна генетика у нас.

"Съвременните българи са най-близко до прабългарите или по точно до древните българи, тъй като "прабългари" е научен термин. Древните българи не са нито тюрки, нито хуни, те нямат генетично нищо общо с средноазиатските тюркски народи. Българите са европеиден народ от западноевразийското пространство", отбеляза ученият.

Интересно, че въпреки петвековното османско робство, съвременните българи на генетично ниво не са близки със съвременните турци. Със славяни имаме езиково и културно родство, но генетично също не сме близки. Славянският компонент у нас е много по малък от прабългарския, обобщи академик Гълъбов.

"Взети са проби от 900 етнически българи. Изследвани са кости останки на траки на 5000 години. Траките сякаш стоят като гени между Запада и Изтока. Траките, също като древните българи, са европеиден етнос от западноевразийски тип, но съвремените българи все пак са най-близки до прабългарите.

Какво още казаха специалистите вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте местили разни хора насам натам. Никой от никъде не идва. Народа си е бил винаги на своето място. И коренното място, където се е съществувало добре, в предвид съразмерността на природата и добрите условия за съществуване е тука, на Балканите и частично Мала Азия и северното причерноморие.Власти се сменят, елити се въздигат и завръщат, но хората са тука и са били от векове за векове. Елити които не са в унисон с древностните импулси на народа, губи подкрепа, и си заминава. Това е !
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да ни сменяте идентичността с някакви си траки с които нямаме нищо общо!Траките идват от изток от руските степи,затова са близки културно със скитите,но ние нямаме нищо общо с тях и сме живяли в съвсем различни години и времена.Ние сме смес от българи и славяни и нищо друго.И да е влязло някое племе,се е претопявало в тази българо-славянска маса.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо,когато около 17 век са били битките между фанариотите и българите,хората в днешна Румъния се борят за запазване на българкия си език и църкви борейки се срещу фанариотите,защото тогава румънския още не бил измислен.Румънците са ни близки,те са наши хора.След нахлуването на османците на Балканите,част от българските боляри стават васали на унгарците.А другите са самостоятелни владетели или временно васални на турците,но винаги се подпиват с българските царски знаци в документите си.
49
1
 
5
 
! Отговори
ДИМИТРОВ преди 5 години
Много добро предаване. Ще се опитвам вече да го следя. Чух че Росен е пак водещ, но не знаех къде. Тук си е в свои води. Доста е отслабнал, заякнал.Браво, човек с воля.Той преодоля неща, дето малко са преодолявали. Да е жив и здрав.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГрешка годината на латинизиране на власите е 1861-65 година.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименАбе ти какви ги пишеш?Та нали власите са писали и говорели на български до 1961 година,дори грамотата за създаването на Букурещ е на български език и със знака на Асеневци,а всички тяхни боляри са се подписвали и поставяли знака на Асеневци,че и на Шишмановци в документите си!Просто от 1821-22 година навлизат западни шпиони и по-късно започват насилственото им латинизиране,смяна на езика,историята,има и бунтове на болярите там по този повод.
46
8
 
4
 
! Отговори
Фон Браун преди 5 години
До Анонимен46БЪЛКАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, шебек. Славянската азбука дето са я измислили двама македонски монаси за русите, си я дръж у вазе.
45
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
сега, не е много по различно. про-източната политика и клатенето на държавата на всяка цена на фона на откровено чувство за всевластие, на фона на реанимационни за страната еврофондове. инвалид е виновен че бънди старши го е прегазил, и пътното е виновно че некв шебек е карал с превишена, при кофти време, по непознат път (това само от днес). после следва смяна на властта, ошушкване на фондовете, мрънкяне че немало всенародна подкрепа, и топли местенца по посолства и НПО на държавна издръжка.
44
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До като власитевинаги, когато се давиме, има определена цикличност. бум на недоволството, протести на сакати и земеделци, инициирани от представителите на коминтерна и рязък завой в държавната политика в разрез с царското мнение. следва поредното задлъжняване на братска на нас страна, като след съединението, и военните успехи резко отстъпват път на нуждата да се изкара ляба. съответните професионални интернационалисти си бият камшика в друга братска страна , и оказват морална подкрепа.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи този Борис и сина му Симеон не са направили добре като приели християнството и разпространили Славянската азбука.Така сме забравили протобългарския си ген!
42
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Хайде - пак латерната за Русия и как трябва да сменим кирилицата с латиницата, и националния си чип, и защо празнуваме 24 май, и как Кирил и Методий били агенти на КГБ. О юроде, о, юроде...
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е била най подлият враг на нас българите след тях са сръбските им мекерета .и въпреки това ако не бяха нашите предатели русофили нвмаше да могат да насадят в народа ни славянският нихилизъм ние българите не сме славяни.всичко е руска пропаганда целяща да ни насади комплкси за малоценност .сегашните слуги на руснаците са всички политици след 89 та русия е синоним на мизерия и робство ...и алкохолизъм
40
1
 
14
 
! Отговори
Отрепка преди 5 години
Като чета някой от коментарите виждам че не сме много далеч от българите преди сто години. Превърнахме сме в завистливи, вечно недоволни от всичко, *** ***.От част от коментарите лъха непринудена простотия и невежество. Невежеството е сила, както е написал Оруел.
39
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да удушиш лъв с голи ръце и да те изядат чакалите след това - наистина, по-добре не може да се каже
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нас е пълно с проруски и протурски версии за нашия произход. Руската историография всячески се опитва да принизи ролята на българи, междудругото прабългари е руски термин -протоболгары....Искат да ни изкарат славяни заради това сме все в сферата на тяхното влияние. А за турците -тюрките са турци...така пише за българите в турските учебници...дошли турците на хан Аспарух..и виждам че има хора които въобще не схващат смисъла на това. Деградация на мисленето тотална.
37
11
 
2
 
! Отговори
славянин преди 5 години
ТАТАРИ !
36
2
 
10
 
! Отговори
Бивш от медиите преди 5 години
Направих си труда заради вашата отпратка, да вляза и в сайта на България он ер.Там заглавията са много по интересни, а сте съкратили и текста и така хората не разбират че предаването се състои от две части-една посветена на Дойран и тези хора от Троян, а другата на едно генетично изследване. Малко ви куца преценката и редакторската работа.Още повече като знаете, че тук хората повечето четат отгоре, отгоре...и на -вече нещо за зодиите. Иначе предаването е на много сносно за БГ ниво.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМакедони , а не македонци...македоните са си чисти елини, или ако щеш гърци по новому..а македонците са си българи
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай битката при Дойран псевдопрофесора Гълъбов решил ,че не е лошо да облъчи масите с новите тези за гена на българина !Според които българите нямат никакво кръвно родство със славяните,но виж с траките имаме!!!Пък се сърдим а макетата ,че били наследници на древните македони и не искат да признаят общият ни ген!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга каза, че ду ховното родство е по силно от кръвното! Лесно проверимо в книгите за нея, минуси!