Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
България винаги е била зависима от чужди сили!През 10 -ти век България пада под Византийска власт.През 14-ти век под Османска власт.През 1944 година под руска власт.През 2008 година новите господари на бедна и пропаднала България е ЕС.Това е срам и позор за един народ.
118
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в наш интерес ли е да сме слуги на чичо Сам и бюрократите в Брюксел?
117
4
 
3
 
! Отговори
опала преди 5 години
Слава на всички БКП-та по всички земни калбета.Българският слон , пръв и най-верен приятел на най-големият слон.Кой е слонът ?
116
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
България трябва да се стреми да стои далече от западните окупатори. Навремето СССР фалира защото Русия даваше много повече на членките на СССР от колкото вземаше. За това всичко струваше стотинки, имахме безплатно образование и здравеопазване и какво ли не.Сегашните западни поробители източват ресурсите ни, хората ни и в замяна ни дават до толкова, че от страна в топ 30 в света, сега сме извън топ 100.
115
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да престане,да сънува с отворени очи тръби,две атомни централи,хъб,руски туристи-колонизатори и руски кофи,наречени"бойни самолети.Как не спря да се унижава пред лилипутите от Кремъл?Как цар Борис Трети,съумяваше да е в добри отношения с Русия,без да се унижава,докато това не е случай с Борисов.
114
5
 
11
 
! Отговори
зико преди 5 години
Ако беше бай Тошо по не до сега най малко 25 години щяхме да получаваме ток от АЕЦ Белене. Е, кога сме били не зависима държа тогава или сега.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка-оШФорката и е приятелка на тая, смятайте...
112
2
 
12
 
! Отговори
Мурадов преди 5 години
ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ,ТУРЦИЯ,САЩ И ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ!КЪДЕ ВИДЯХТЕ ВИЕ СВОБОДАТА АЗ НЕ ВИЖДАМ!Това ли е свобода да те управляват мафии комунисти джихадисти и дл.
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ЖАЛОСТ, С ТАКИВА ТЕМЕНУЖКИ РУСКОТО, КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО НЯМА ДА СИ ОТИДЕ СКОРО.
110
9
 
6
 
! Отговори
Не злато ... преди 5 години
..и дупе даваме , за да сме далече от руската ***!45-години руско комунистическо робство ,НИ СТИГАТ!ИСКАМЕ ---ЖИВОТ ,БЕЗ РУСИЯ И РУСКИ БОТУШ НА ВРАТА!АМАН ОТ "ОСВОБОДИТЕЛИ"-ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРОБИТЕЛИ!
109
0
 
10
 
! Отговори
toddg преди 5 години
Под ИНТЕРЕСА да разбирам личния,нали?
108
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тези излязоха от прости по прости. Купувайте тогава двойно по скъп газ и нефт.Аман от лъжедемократи,лъже атлантици и комплексари
107
6
 
18
 
! Отговори
До Гошу преди 5 години
А цената на американските тенекийй как ще избием или те понеже са на тези,които ти плащат е ок ?
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не знаете, освен да вземате тлъсти комисионни...............а народът, него кучета го яли, нали?
105
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът (главно Великобритания, Франция и САЩ) прави и невъзможното за да прекъсне всякакви връзки на България с Русия.............последствията за от това вече се виждат...............енергийна зависимост на България от Турция и един луд Ердоган, масово обезлюдяване на територията, скъп ток...............БГ-злато се краде от една френско-канадска фирма!Но нали сте прости селяни, още спите зимния си сън..............децата ви няма да ви простят това престъпно бездействие, СЕЛЯНИ ПРОСТИ!
104
1
 
12
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
А на Държавата и народа интереса знаете ли?
103
16
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
***, вие сериозно ли си мислите, че ако Белене бъде построена и цената на тока ще падне? Значи сте много, ама много големи балъци. Напротив, ще скочи драстично и извинението ще е , че първо трябва да избием милиардите за централата, да се изплати, пък после ще видим...
102
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България си е обсебена от Русия и никой няма право да присъства на енергийния пазар тук. Това е от времето на Сталин . Москва дава много и накрая взима всичко. Това е.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато има "случка", и е агресия срещу западен конкурент. Институциите спят не народа.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зо105. И смее ли някой да предложи нещо на България освен Русия. А е предложил , а му се случка като ТЕХАКО в Бургас. 1993г. Пламва му офиса. " а народа спи" има такава писен.