Решено! Без семейни помощи, ако детето не е на училище

Социалните помощи се обвързват с общественополезен труд
93
Решено! Без семейни помощи, ако детето не е на училище
Снимка: архив, Булфото

Край на семейните помощи, ако детето не е на училище или на детската градина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от ГЕРБ.

Законотворците записаха, че при пет неизвинени отсъствия за един месец семейството му няма да получава семейни помощи от държавата за него в продължение на една година.

За тази година месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца - 90 лв., а за близнаци - 75 лв. Подоходният критерий за отпускането им е 400 лв. на член на семейството месечно. При средномесечен доход за предходните 12 месеца между 400 и 500 лв. на член от семейството се изплаща 80% от размера на помощта.

С приетите поправки в закона помощта на първолак ще се отпуска на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок.

Още по темата

Депутатите приеха и промените, внесени от Обединени патриоти, според които получаването на социални помощи ще се обвързана с полагането на общественополезен труд, участие в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

Патриотите смятат, че професията „трайно безработен“ и „самотна многодетна майка“ източват социалната система и са в огромна тежест на данъкоплатците и заради това са нужни мерки в тази посока.

Така че съгласно поправките вече Агенцията за социално подпомагане ще извършва всяка година оценка на трайно безработните. С оценката се поставят и годишни задачи за постигане на определени цели в посока повишаване на грамотността, квалификацията и социализацията

При две последователни отрицателни оценки размерът на помощи се орязва наполовина за една година.

БСП пък ги нямаше в парламента, за да защитят техните предложения за промени в Закона и очаквано те бяха отхвърлени.

Социалистите искаха да се спрат всички социални помощи на семейства, в които дете не ходи на училище до 16-годишна възраст. Става въпрос за месечни, еднократни, енергийни помощи, безплатен транспорт, помощи за наеми и т.н.

Единствено от ДПС се обявиха категорично против промените.

Според Хасан Адемов текстовете в предложенията за промени и сега са част от действащото българско задоволство под една или друга форма.
„Явно става въпрос за предизборна пушилка и използването на един недолюбван етнос, като целта е да извлечем политически дивиденти“, скочи той.

Хасан Адемов смята, че част от законовите поправки са в противоречие с Конституцията, защото отнемат социални помощи, а според основния закон всички български граждани имат право на социално осигуряване и подпомагане.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отсече, че темата е много важна, защото става въпрос за образованието на децата, които по една или друга причина не ходят на училище.

Според него те основно са от ромския етнос.

„Законопроектите са полезни, нужни и са в отговор на очакванията на обществото, не приемам упреци за политически елемент преди изборите, ще минат евроизборите, ще дойдат местните и тогава не трябва да ги внасяме, ами значи парламентът не трябва да работи от страх да не кажат, че всичко е предизборно“, каза той.

Според него философията на всяко общество е да се въведат норми и при неспазването им да има санкции.

„Ако нямаше санкции, никой нямаше да кара с колани и всеки щеше да преминава на червено. Не съм съгласен с тезата на ДПС, които предпочитат насърчителните мерки. Няма как някой да ти даде 5 лева за това, че си си сложил колана, по-ефективни са санкционните мерки. Връщането на 40 хил. деца в училище е резултат на санкциониращи мерки, а не на насърчителни“, коментира Валери Симеонов.
 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
От цялата тази история губят само съвестните ученици (ще има много повече дразнители в час), преподавателите (защото ще трябва да станат и звероукротители) и накрая проблема с липсата на учители ще стане още по голям защото ще започнат да напускат заради диванетата в час (няма да могат да ги гонят, защото това е загуба на пари за училището, няма да могат да ги усмирят защото родителите им ще дойдат да вдигат скандали и ще се чувстват безпомощни през малките ромчета, от там загуба на мотивация)!
80
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
Така за да имат помощи на ромите ще им се наложи да работят, а като започнат да работят, те сами ще започнат да карат децата си да учат! Сега като им казват по цял ден, полза от учене няма, защото държавата ще те хрантути без значение, че си с нулев принос за обществото - как точно очаквате тези ромчета да учат и да са съвестни в училище? Първо трябва да се промени манталитета на родителите им, а това става само чрез задължителен труд за да се издържат! Сега просто преливаме от пусто в празно!
79
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
Дори и да проработи (а това силно ни съмнява да стане) каква ще е ползата от това?
Това дали присъстват тялом в училище или не е все едно и също! Докато не им се набие в кратунките, че трябва да работят за да се издържат, а за да работят трябва да имат образование всичко е обречено на провал! Сега като присъстват ще пречат и на малкото останали съвестни деца да учат само защото са задължени да са там! Това не е решение! Социалните помощи трябва да са данъчно облекчение, а не пари на ръка!
78
2
 
18
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Крайно време беше да приемат такъв закон. Детето дали е българче или е от друг етнос, неговото задължение е училището!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70
Ти вярваш ли си че ЕС ще позволи!! Да излизаме викаш.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Loyko 78
Основното "крило" *** са в българския парламент, там гледайте, защото от там ви цепят на широко!
75
0
 
6
 
! Отговори
И депутатите преди 1 година
Без заплати те са крадливи.
74
1
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Крайно време е да разберем ,че социалната програма е сбъркана.Обидно е за един достоен баща да му се дават има, няма 50лева за да си гледа детето.Това е грешен подход.Трябва да отпадне.Достойно заплащане и се решава проблема.Когато отпадне тази псевдо социална помощ ,всичко ще си отиде на мястото.Така само стимулираме развъздането на *** ж държавата.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък да знаете колко ученици не влизат в час, а уж са на училище... :)
И изобщо не са от етноса...
72
4
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 1 година
Виждала съм Как действат в училище-спират на Българчета парите за детските помощи при не извинени отсъствия-не на българише цигойнен.Сега ще е пак същото.За тях има други правила това ще засегне пак българските ученици.Държавата се чуди отколкъ де да ни дерете кожите
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди избори винаги има някаква пушилка да е доволен електоратът, а след избори се променя всичко както им е угодно да управляващите. Всеки път е така и всеки път Бай Гакьо се хваща и гласува за едни и същи. Потърсете някоя малка смислена партия извън Парламента, стига с тия ГЕРБ, БСП и патриотари... Те са заедно, само за пред камерите си играят на различни.
70
0
 
7
 
! Отговори
авс преди 1 година
дюма каза недей да спрош с простия че ти ставаш по-прост от него тек е и вашата работа
69
1
 
18
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Като цяло нищо добро не са приели,тези инспектиращите ще си затварят очите за всички прегрешения към мързеливите,където не искат да работят.Нямате си престава какви нагли са станали и мързеливи всички тези "трайно" безработни.Една"дама" има 6-7 деца и въОбще не работи и само кючеци раздава ,а парите от детските отиват и за нея.Тези соц помощи за безработните и самотни майки ,само паразиДти развъждат.А тези от НС само пепел хвърлят в очите на хората.Аз ли да ги уча как откъде трябва да се започне
68
2
 
21
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Не вменявайте полицейски функций на учителите.Така прехварляте отговорноста на хора които имат функция да обучават децата,и да не създаваме условия за саморазправа. Измислете по рационално решение...
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякакъв вид социални плащания, помощи и привилегии, трябва да бъдат обвързани с образованието. Ако нямаш средно, не получаваш нищо. Детето системно не посещава училище, родителят да носи наказателна отговорност. Това е политика в дългосрочен план. Сега всичко се прави на парче. Басирам се, че ефектът ще е нулев. И сега има деца, на които им се спират детските за година. При три поредни месеца, с по 5 неизвинени отсъствия, не получават нищо цяла година. Ха, познайте дали това ги стряска.
66
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да уплашат никого. Детски и помощи взимат от Франция и Германия. Като им кажеш, че спираш детските и ти се смеят насреща. Отговарят, че не са преритали за 35 лв.
65
0
 
6
 
! Отговори
ми добре 2020 е вече преди 1 година
този закон си го мислех да бях на 20 години преди около 5 години и живях в българия сега вече съм навънка и мисля че е малко късно


гледай ти опашки пред банкомата и си викай закво съм тука
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога най сетне ще обвържат помощите с плащането на данъци и сметки ?
Не полагаш труд, даже и обществено полезен = няма помощи.Задължително образование и преквалификация, не искаш = няма помощи
63
0
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
И като ходят някои каква полза!? Образованието изобщо не е само "ходене" на училище. За да работят мерките трябва И покриване на образователни изисквания, и то реално покритие.
62
0
 
20
 
! Отговори
ОБРАТЕН ЕФЕКТ преди 1 година
Когато тренираш е хубаво покрай теб да са шампиони --те те ,,дърпат,, напред ! Когато вкарат ,,ромчетата ,, навсякъде по училищата без да знаят почти български те незнам дали ще станат добри ученици или българчетата ще станат ,,ромчета ,,защото историческа истина е че дивотиите се учат по-лесно от физиката...Само че на богаташите и на политиците децата ще бъдат отделени в частни имеждународни институции а нашето образование ще девалвира окончателно...има един лаф; от пр--о--ст човек умно нещо не