Георги Иванов с гордост: България е шестата космическа страна

Отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт
10 апр 2019 14:54, Красимир Ангелов
183

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С моя полет преди 40 години България стана шестата космическа държава в света, участвала в пилотирани полети и третата страна в света, създала космически храни, заяви първият български космонавт Георги Иванов по време на честване в БАН.

Още по темата
На днешната дата отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт. За годишнината дойдоха космонавти от пет европейски страни. Това са петимата космонавти от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - съпругата на Борис Егоров.

"Младото поколение трябва да разбере какво е направила българската космическа наука в изминалите години, а през 1971-1972 г. България стана 18-ата космическа държава, призната от ООН", отбеляза Георги Иванов. Той отбеляза, че тогава се създава български прибор, който е летял успешно на космически ракети.

След моя полет български учени и специалисти създадоха нови системи за два космически кораба по програмата "България 1300", които много дълго време предаваха данни, разказа Георги Иванов.

Институтът за космически изследвания и технологии сега работи основно по проекти на Европейската космическа агенция, каза проф. Румен Недков, цитиран от БТА. Той заяви, че за да имаме трети български космонавт, първо, трябва да се създаде научна програма, да има финансови средства, за да бъде той подготвен, както да има и време, за да присъства той на Международната космическа станция.
 
По повод годишнината във фоайето на БАН бе открита фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов. На тържествената сесия на Георги Иванов и на космонавтите бяха връчени и почетните знаци на ИКИТ-БАН.


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
6 !!! преди 2 години
"Всичко е на шест!", казва българинът тогава, когато всичко му е наред или когато нещо е станало точно така, както трябва да бъде.
86
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
Г. И. Какалов е агент Николай от ДС. https://faktor.bg/bg/articles/predi-40-godini-ds-izletya-v-kosmosa-s-agent-nikolay
85
1
 
3
 
! Отговори
Шестица преди 2 години
Отличен (6) е най-високата оценка в нашите учебни заведения.
84
0
 
7
 
! Отговори
Шест,шест,шест, шест преди 2 години
Дойди либе довечера, дойди либе довечера,ШЕСТ кокошки съм заклала, руйно вино съм наляла,гащите съм си изпрала, снощи вечер на канала,хем са прани, хем са драни, хем ги нося разкопчани ...
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шест чувала с наркотици изхвърли морето край Шабла ...
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
147, шестаци продължават да ни управляват, макар че Шесто уж вече не съществува ...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шеста космическа страна, после станахме шести по красота в света ...
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сегашните постижения на путинската икономика са благодарение лакомията и глупостта на западните компании, които им продадоха машини и технологии, забранени за руснаците през соца.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталинската икономика е била ефективна само в кухите глави на марксистите. Първо една част от индустриалните комплекси са били планирани още по царско време (Днепро ГЕС). Второ, всичко е построено със западни машини и технологии и огромен брой западни инженери. Мужиците са били само разходен материал и безплатни роби.
78
1
 
3
 
! Отговори
Сата Н. преди 2 години
Специални магазини имахме за плод и зеленчук,които пращяха от стокаВие може и да сте имали, аз не съм ги виждал. Аз говоря за кварталния ни Плод-зеленчук в София и този на село при баба ми и дядо ми. А ако ти се е чуло, че нещо пращи, то е било на макя ти путкката.
77
1
 
1
 
! Отговори
ined преди 2 години
Всичко си беше наред, докато не отиде Жоро Космонавта - ко пипа ко бута не го знам ама повреди ракетата на хората.
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОТи луд ли си?Специални магазини имахме за плод и зеленчук,които пращяха от стока през соца,та ние хранехме дори страни от Европа и Азия,а за екзотичните имахме и отделни магазини,наричаха се показни магазини и имаше и банани,пропагандата ви може да върви само пред хора,които не са живяли през соца,но не и пред нас!
75
5
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
По време на ГЕРБ България едно кило домати не може да отгледа.Последните години от соца внасяхме чесън и картофи, домати сами си гледахме по селата. В магазина имаше само смачкани, гнили и кални зеленчуци. Това, което е сега на пазара, тогава не сме го и сънували. Само разказваха пътувалите на Запад разни чудеса.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само вижте надолу какви мозъчни пръдни изпускат под новината гербавите клоуни. Толкова им е капацитета...
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Благодарение на Георги Иванов, България стана шестата държава в космоса, а благодарение на БСП от която беше два мандата депутат, България стана първа по бедност в Европа."По време на БКП България стана шестата държава в космоса и изпрати два космонавта, първият Георги Иванов стана първият българин в космоса, а вторият- Александър Александров стана първият българин стъпил на космическата станция Мир.По време на ГЕРБ България едно кило домати не може да отгледа.
72
3
 
1
 
! Отговори
Професионалистки преди 2 години
Днес при демокрацията България е първа по професионалистки. 90% от професионалистките в Европа са българки.
71
1
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Важното е, че сега имаме банани и тоалетна хартия, и караме западни коли по магистралите.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше.
69
3
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 години
Полети в Космоса и асфалт не се ядат. Нали така другари ?
68
1
 
2
 
! Отговори
ПЕТЪР КУРДОВ преди 2 години
ГЪРЦИЯ ИМА ЧЕТИРИМА АСТРОНАУТИС И КОСМОНАФТИС ! ДВАМА ГРЪЦКИ АМЕРИКАНЦИ ОТ НАСА . И ДВАМАТ РУСКИ ПОНТИ ОТ РОСКОСМОС !А ВИЕ КОЛКО ИМАТЕ -- ОСВЕН ГОРГИ ИВАНОФ ?ГЪРЦИЯ ИМА ВОЕННО-НАУЧНА И КОСМИЧЕСКА БАЗА ДО СОЛУН, С ОГРОМЕН НАУЧЕН РАДАР .ГЪРЦИЯ ПОСТРОЙ ЕДИН ОТ СЕГМЕНТИТЕ ЗА КОЛАЙДЕРА ПОД ЖЕНЕВА !ГЪРЦИЯ Е ЧЛЕНКА НА Е.С.А (Европ.Космическа Агенция ) от 1980 год. Ракетите на ЕСА са винаги с ГРЪЦКИ ИМЕНА ! = ТАНТАЛ , АРИАНА , ДЕДАЛ .А ВИЕ ДОРИ НЕ СТЕ ЧЛЕН ТАМ !