Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
13
 
! Отговори
до 81 преди 11 месеца
Няма покровители бре,а просто няма държава.Няма такава държава!В коя държава завършилите стедно образование са 80% функционално неграмотни?За незавършилите няма да питам?Тия са от незавършилите и мамят завършилите „успешно по времето на соца” предимно.
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да кажат кой е покровителя му!защо сега са го заловили,а не по-рано,след като полицаите са знаели?
72
1
 
21
 
! Отговори
преди 11 месеца
ни, а тези които ги пускат да си правят каквото искат! " Присъдата
на Бобито от 5 г. затвор е произнесена през 2017 г., но е отменена от
втората инстанция и той отново се оказва на свобода "!? Какво очаквате в такава държава, съда си играе на котка и мишка, имитират, че уж работят нещо. Защо изобщо са тези инстанции в съда, когато накрая ВКС преобръща всичко? А видяхме какви съдии има в ВКС, видяхме шефа им Панов какво представлява. Не е луд който яде зелника, а който му го дава.
71
5
 
16
 
! Отговори
Бай Тоше преди 11 месеца
Яжте банани!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нящо тезата на управляващите издиша.Вижте боята учила до 10 клас!Кръвта вода не става са казвали едно време,просто защото не са знаели за съществуването на гени.
69
12
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 11 месеца
Нормално е при демокрацията да има крадци и измамници. Демокрацията не е виновна, че има крадци и измамници, виновни са хората, че стават крадци и измамници и не са добри, а демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
68
2
 
11
 
! Отговори
АСАС преди 11 месеца
До Деиствителен случай

ИЗВАДИЛИ СА ЛОГИКА ОТ ПРОКУРАТУРАТА! ВАЖИ ЛИ СЪЩОТО, АКО ВЛЯЗА В БАНКАТА И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СТРАХ МИ ДАДАТ ВСИЧКО ОТ СЕЙФА?!?
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато не се появи партия,която включи в програмата си въвеждане на УСА правораздавателна система,дотогава ще ходя за гъби.Тия в Хамерика нямаше да излезнат от затвора!
66
2
 
30
 
! Отговори
Мдаа преди 11 месеца
Като гледам напоителното и подробно описание, подробно, с дати и часове, се питам, аджеба, чак сега ли хукнаха да ги арестуват.
Следили го от 15 години - кво следяхте? Как лъже и краде, яде и пие и кара коли, ли?
Егати сбърканата държава!
Аман от имитации преди избори!
65
1
 
13
 
! Отговори
red carpet преди 11 месеца
Абе онова кукуригу от Фермата още ли е съдийка? Е ясно тогава...
64
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да видим сега контрастът у българското прависъдие- за Иванчева 20 годинки, а за Бобко измамил Х на брой пенсионери и натрупа Х размер парички колко годинки?!?
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За такива криминално проявени ромски Общества трябва да има специален Отдел в ДАНС иначе след още 20 г няма да разберат кой с какво се занимава в България
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А от къде получават информация за телефонни номера и за това кой има пари ?
61
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 11 месеца
Прави са колегите - 660000....450000....кви са тези сумички ...кво е тва чудо...
А след Жороплъха ... вече нищо не ме учудва...краде ***...живее си в лукс...кара си колите...еraти и държавата....еraти и правосъдието
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бре колко богаташи имало в България. С по 500хил.под дюшека. Как изкарват такива пари тези балъци глупави
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В САЩ имат много хубава практика и “бонус” присъда ако те осъдят три пъти. В повечето щати третата присъда значи “доживот”. Мисля, че ще е много хубаво и тук да се направи нещо такова за да се поспрат малко тия .... наши сънародници
58
2
 
24
 
! Отговори
Сп€€нс !? преди 11 месеца
600 хил, 400 хил, 520 хил, !??????? Все пари в брой.
Едни измамници скрили пари при баба си , за да им ги вземат други измамници.
Аз цял живот няма да видя толкова пари на куп тези ги разнасят за джоб-парасъ.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Североизточна България им викаме копанари , предимно през Комунизмъ се занимаха с изработване на дървени лъжици и калайдисване на тави за мармалад и лютеница , през лятото идваха на палатки по селата и обикаляха къща по къща , но след падане на Комунизмъ се преквалифицираха към Схемата Тел. Измами та Държавата е виновна че ги е изтървала от поглед
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре, че идват избори- почват да кърпят пътищата правят един два показни ареста, току виж някой балък се излъгал да гласува.
55
1
 
13
 
! Отговори
анонимна до Ууу преди 11 месеца
Тези суми които ги цитираш са само за роман ета.Ако си българин сумите са 35 лева на дете.И цедката е много голяма.Взимат ти цялата сума,а не чисто колко си взел.Връщат те 4 или 5 пъти и ти искат доста документи.За ромалете не важи