Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
15
 
! Отговори
Дебелогъз ушев преди 2 месеца
Имат личните ни данни от мобилните оператори. Най-вече от виваком. Някоя боя поработи месец-два и качва на флашки всички данни.
75
0
 
13
 
! Отговори
до 81 преди 2 месеца
Няма покровители бре,а просто няма държава.Няма такава държава!В коя държава завършилите стедно образование са 80% функционално неграмотни?За незавършилите няма да питам?Тия са от незавършилите и мамят завършилите „успешно по времето на соца” предимно.
74
0
 
8
 
! Отговори
Болярин преди 2 месеца
Минете някой път през Гарата във Г.Оряховица. Там само един от десет не е от криминалния контингент. *** рано сутрин преди първия влак би бил страхотно решение.
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да кажат кой е покровителя му!защо сега са го заловили,а не по-рано,след като полицаите са знаели?
72
1
 
21
 
! Отговори
преди 2 месеца
ни, а тези които ги пускат да си правят каквото искат! " Присъдата
на Бобито от 5 г. затвор е произнесена през 2017 г., но е отменена от
втората инстанция и той отново се оказва на свобода "!? Какво очаквате в такава държава, съда си играе на котка и мишка, имитират, че уж работят нещо. Защо изобщо са тези инстанции в съда, когато накрая ВКС преобръща всичко? А видяхме какви съдии има в ВКС, видяхме шефа им Панов какво представлява. Не е луд който яде зелника, а който му го дава.
71
5
 
16
 
! Отговори
Бай Тоше преди 2 месеца
Яжте банани!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нящо тезата на управляващите издиша.Вижте боята учила до 10 клас!Кръвта вода не става са казвали едно време,просто защото не са знаели за съществуването на гени.
69
12
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
Нормално е при демокрацията да има крадци и измамници. Демокрацията не е виновна, че има крадци и измамници, виновни са хората, че стават крадци и измамници и не са добри, а демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
68
2
 
11
 
! Отговори
АСАС преди 2 месеца
До Деиствителен случай

ИЗВАДИЛИ СА ЛОГИКА ОТ ПРОКУРАТУРАТА! ВАЖИ ЛИ СЪЩОТО, АКО ВЛЯЗА В БАНКАТА И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СТРАХ МИ ДАДАТ ВСИЧКО ОТ СЕЙФА?!?
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не се появи партия,която включи в програмата си въвеждане на УСА правораздавателна система,дотогава ще ходя за гъби.Тия в Хамерика нямаше да излезнат от затвора!
66
2
 
30
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
Като гледам напоителното и подробно описание, подробно, с дати и часове, се питам, аджеба, чак сега ли хукнаха да ги арестуват.
Следили го от 15 години - кво следяхте? Как лъже и краде, яде и пие и кара коли, ли?
Егати сбърканата държава!
Аман от имитации преди избори!
65
1
 
13
 
! Отговори
red carpet преди 2 месеца
Абе онова кукуригу от Фермата още ли е съдийка? Е ясно тогава...
64
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да видим сега контрастът у българското прависъдие- за Иванчева 20 годинки, а за Бобко измамил Х на брой пенсионери и натрупа Х размер парички колко годинки?!?
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За такива криминално проявени ромски Общества трябва да има специален Отдел в ДАНС иначе след още 20 г няма да разберат кой с какво се занимава в България
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А от къде получават информация за телефонни номера и за това кой има пари ?
61
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 2 месеца
Прави са колегите - 660000....450000....кви са тези сумички ...кво е тва чудо...
А след Жороплъха ... вече нищо не ме учудва...краде ***...живее си в лукс...кара си колите...еraти и държавата....еraти и правосъдието
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бре колко богаташи имало в България. С по 500хил.под дюшека. Как изкарват такива пари тези балъци глупави
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В САЩ имат много хубава практика и “бонус” присъда ако те осъдят три пъти. В повечето щати третата присъда значи “доживот”. Мисля, че ще е много хубаво и тук да се направи нещо такова за да се поспрат малко тия .... наши сънародници
58
2
 
24
 
! Отговори
Сп€€нс !? преди 2 месеца
600 хил, 400 хил, 520 хил, !??????? Все пари в брой.
Едни измамници скрили пари при баба си , за да им ги вземат други измамници.
Аз цял живот няма да видя толкова пари на куп тези ги разнасят за джоб-парасъ.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Североизточна България им викаме копанари , предимно през Комунизмъ се занимаха с изработване на дървени лъжици и калайдисване на тави за мармалад и лютеница , през лятото идваха на палатки по селата и обикаляха къща по къща , но след падане на Комунизмъ се преквалифицираха към Схемата Тел. Измами та Държавата е виновна че ги е изтървала от поглед