Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

18481 гледания   |  Още видео
В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
6
 
3
 
! Отговори
ХЕРой преди 1 година
"другото е донесeно в наша част от руски дезертьори" смятам че руснаците не иска да воюва срещу българите.
"една славна и зловеща битка" има грешка "ПОЗОРНА и зловеща битка"
201
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чърчилл

Ти гордееш ли се, че не си знаеш историята. Обяснено е надълго и широко.
Аз бих попитал, какво са правили руски войски в Добруджа. Защо се е наложило, българският град Добрич да бъде завзет след разгром на руски войски?
200
9
 
7
 
! Отговори
отговарям ти преди 1 година
До Чърчилл

защото България ВИХАГИ се е управлявала от продажни и крадливи еврей като тези на Соломон Паси, на които не им е пукало нито за България нито за Българския народ

ето за това сме на това дередже !!!
199
2
 
7
 
! Отговори
И понеже преди 1 година
руснаците са голяма работа, огромната Русия подписава Брест-Литовския договор като победена страна. А България като победител. Като след това Русия изпада в тотален хаос за 5 години.
Явно България се оказва по-корава, защото издържа повече от великата Русия. Всъщност през ПСВ и БЪлгария и Русия губят. Но ние сме бедна малка държава, а Русия, ехеее
198
12
 
6
 
! Отговори
Чърчилл преди 1 година
Българите са невероятни герои !!! Българското военно чудо!!! Искам да попитам,защо героите са срещу руснаци? не срещу турци, например? Защо "просрали" са Велика България? Защо сега са най -долни тварите във ес, острова и сащ??? Гордеете са ,смешници...
197
7
 
9
 
! Отговори
и Това е вярно преди 1 година
До Между другото

докато през 1942 един умник като Плевнелиев не обявява война на Русия !

за жалост продажни еврей като тези на Соломон Паси винаги е имало в излишък у нас
196
3
 
6
 
! Отговори
Между другото преди 1 година
През цялата война, въпреки че сме били част от пакта не са прекъсвани диплокатическите контакти със СССР. И даже българското посолство в Москва никога н е е преставало да работи
195
11
 
9
 
! Отговори
и Понеже преди 1 година
До Анонимен

"Тошев разбива румънци и РУСНАЦИ"
за това днес Влахия и Костанца са Румънски
Македония и Ниш са Сръбски
Беломорска Тракия е Гръцка
а Одрин е Турски

щото много големи разбивачи сме били

тъпоумието на Българина и еврейския клан на Кобургите ни донесоха 2 национални катастрофи !!!
194
0
 
4
 
! Отговори
До естествено че преди 1 година
Защото е мислил за България и е най-добрият дипломат в новата българска история. Обстоятелствата са го принудили да се присъедини към тристранния пакт. Това е станало, когато германските воиски са били на Дунав и е са му казали, че ще влязат в Българи като съюзник или като окупатор. Със своята политика, без оръжие, връща Добруджа Македния Беломорието Поморавието. Без да прати ни един войник нито на запад, нито на изток. Използвал е това, че българите не биха се били с Русияя. И той не го е искал
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Факт е, че армията на ген. Тошев разбива румънци и РУСНАЦИ, освобождава Добруджа и стига до река Днестър, където го заварва руската капитулация.
Ако е имало някакви подобни случаи, не изменят това
192
4
 
5
 
! Отговори
естественно че е преди 1 година
До Анонимен


ФАКТ !

"Факт е, че в Добруджа през Първата световна война има актове на побратимяване между български и руски войници."

защо мислите че евреиската твар Борис 3-ти не се решава да изпрати Български войски срещу Русия !?
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хихи, най-сетне взе, че прочете нещо. Браво!
. Как и защо Германия се съгласява, според теб да бъде върната Добруджа, при положение, че към този момент Румъния не е част от тристранния пакт. Но гравитира към него. След няколко месец ще стане. Не е ли по-логично да ухажва Румъния и да бъде на нейна страна. И нефта Германия го получава именно след като Румъния им става съюзник.
Тук СССР няма общо. Сталин е имал друг план. Обещавал е цяла Добруджа, с идеята да има обща граница с България
190
5
 
3
 
! Отговори
то еврейската преди 1 година
пропаганда скоро и от Гешев герой ще направят .....

безродни твари
189
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че в Добруджа през Първата световна война има актове на побратимяване между български и руски войници. Плачете малки шорошоподобия с кървави сълзи. С антируската си пропаганда може да мотивирате само няколкото неграмотни житанчета в сайта и няколкото пишман-дервиши, които спят с корана под възглавниците си
188
5
 
3
 
! Отговори
да така е преди 1 година
До А Южна.Добруджа

Крайовската спогодба е,
на която тогавашния СССР и Германия извиват ръцете на Румъния
Без СССР на България щяха да и върнат на геврека дупката, щото Германия там има други интереси - Германия иска Румънския нефт, и за това се съгласява южна Добруджа да ни бъде върната

или равина ви друго ви е казал !?
187
1
 
1
 
! Отговори
Иди и виж ти преди 1 година
и до ден днешен стоят величествените развалини на Столицата ни Фанагория от двете страни на Керченския Проток, евреино безроден - иди и ги виж!

Определено не си ги виждал дори на картинка развалините. Защото щеше да знаеш, че се намира на Таманския полуостров на крайбрежието на Кавказ.

Нищо де. Поне си отговорих на въпроса. Определено не е обикновенна НЕострота. Тук става дума за сериозна патология, по, която са компетентни едни медицински специалисти.
186
1
 
4
 
! Отговори
А Южна.Добруджа преди 1 година
Ни е върната през 1940 г. с Крайовската спогодба. По времето на ЦАр Борис и фашисткия диктатор Антонеско в Румъния. С доста сериозния натиск на Хитлер спрямо румънците
185
3
 
1
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 1 година
До До тя евреиската

а на еврейската история ли да вярвам !?
която казва че Кубрат е бил кирлив конярин, който е живял в кожена шатра а не Император на Великата Империя Тартария !?
да вярвам на Равина ти а не на очите си - така ли !?
и до ден днешен стоят величествените развалини на Столицата ни Фанагория от двете страни на Керченския Проток, евреино безроден - иди и ги виж!

жалка безродна еврейска твар !!!
184
0
 
1
 
! Отговори
До Еврейски Троле преди 1 година
Княжество Влахия е първоначално васална османска държава. Но все пак без турски войски и турско управление. През 19 в. успяват да постигнат независимост.И стават КРАЛСТВО РУМЪНИЯ. И румнски войски се бият при Плевен.А хъшовете са били там, защото хем не е турция, хем е близко до родината. Но по твоята логика и Белград ще е бил български по това време щом Раковски основава там легията си.
А ЦЯЛАТ ДОБРУДЖА е била РУМЪНСКА, още през 1913 след междусъюзническата, когато наистина стигат до София
183
1
 
1
 
! Отговори
До тя евреиската преди 1 година
Викаш да не вярваме на историята, а да вярваме на един човек на пристанището. Да ти вярваме на теб, че Румъния била влязла във войната за Добруджа. Да ти вярваме, че през ПСВ, не българските войски маршируват в Букурещ, а румънските са стигнали на 60 км от София.Да ти вярваме, че Румъния била дадена на Румъния 1878.
Да ти вярваме, че сме имали ЯО, при положение, че не знаеш нищо по темата, а ген. лейт. Д. Тодоров(знаеш ли кой е) казва друго
Явно трябва да живеем в паралелна реалност според теб