Българинът развързва кесията - харчи за курорт, техника и ремонти

Увеличава разходите си по-бързо от останалите европейци
22 май 2019 07:00, Елка Василева
56
Българинът развързва кесията - харчи за курорт, техника и ремонти
Снимка: архив, Reuters

Народът му отпусна края. Ще харчим пари приоритетно за екскурзии, домакински електроуреди и ремонт на жилището, показва проучване за нагласите за потребление в страните от ЕС.

67% от българите са отговорили, че през 2019 г. планират да харчат повече за свободното си време и пътувания в сравнение с 2018 г. Този показател е над средното за Европейския съюз ниво от 60%, пише „Труд“.

Със 7% са се увеличили българите, които възнамеряват да пътуват повече в сравнение с анкета от предходната година. Те дори планират повече от едно пътуване за годината извън страната.

Норвежците са едни от народите, които ще харчат най-много за пътувания, като 73% смятат да увеличат разходите си, докато при французите и унгарците е най-малък делът на хората, които смятат да похарчат повече за пътешествия – съответно 48% и 46%.

През 2019 г. много българи планират да подновят електроуредите си, като 60% от участниците в проучването заявяват, че искат да си купят готварска печка, хладилник или пералня. В това отношение страната ни е на първо място в ЕС, където само 43% от хората са пожелали да си подменят електроуредите. Като причината за това е, че много от домакинските уреди в България са доста стари.

Българите сме номер едно и по отношение на ремонтите в дома, като над половина искат да обновят жилищата си през 2019 г. Това е с 19% повече от средно за ЕС ниво от 33%. Ние поставяме ремонта на дома и подобренията в него на трето място по необходимост след пътуванията и смяна на електроуредите. За разлика от нас останалите европейци поставят на трето място покупката на нов смартфон, което пък за нас е чак на пето място по необходимост.

България не се различава много от другите страни по отношение на това за какво искат хората да харчат парите си. „На първо място, както в България, така и в другите страни от ЕС, се нареждат пътуванията, което означава, че настроението на хората е умерено оптимистично, а на второ място се нареждат електроуредите – бяла и черна техника“, заяви Нели Недялкова, която представи данните от международното проучване “Обсерватория” на БНП „Париба лични финанси“. То е проведено в 17 държави, сред които са Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция, Норвегия и Великобритания. В рамките на анкетата са интервюирани 14 хил. европейци.

Българите сме сред трите нациите в ЕС, които възнамеряват да увеличат най-много разходите си през 2019 г. Данните показва, че 62% от сънародниците ни биха харчили повече през следващите 12 месеца, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%. Това е интересно откритие, имайки предвид, че българите са най-песимистично настроеният народ в ЕС по отношение на състоянието на държавата и са сред най-ниско оценяващите личното си положение, допълват още експертите.

На първо място по намерения за повече покупки са хората в Словакия със 73% положителни отговори, следвани от румънците с 63%. В същото време французите са най-песимистично настроени по отношение на покупателната си способност, като 59% от тях заявяват, че тя се е понижила през последните 12 месеца. Това е много по-високо от средното ниво за ЕС от 33%.

Нарастват и намеренията на българите да спестяват. Делът на хората, които смятат да спестяват, расте с цели 17% за година. Около 50% от нашенците биха събирали пари през 2019 г., а средното ниво за ЕС е 49%, показва проучването. Най-малък процент от спестовниците в Европа са във Франция (29%) и Белгия (36%), а най-много са в Норвегия (71%).

Плащаме повече за български продукти

68% от българите биха платили повече за местни продукти, което е над средното ниво за ЕС от 61%, показват данните от проучването. В това отношение ние сме в топ 3, като пред нас са Италия със 75% и Швеция със 71%.

Сънародниците ни най-често купуват местни храни – 94%, мебели – 75%, и козметика – 74%. Причината за този избор според 43% от участниците в анкетата е доброто качество. Тази цифра е по-висока от средната за ЕС от 35%.

Само 19% от българите заявяват, че качеството на родните продукти не е достатъчно високо. Това е по-високо от средното ниво за ЕС от 14%. По този критерий сме на 3-о място като преди нас са Румъния с 24% и Дания с 21%.

Само 43% от хората в Чехия биха платили повече за локални продукти, а във Франция цифрата е 56%. Българите са готови да платят 5-10% повече за бг продукти. Това са заявили 68% от участниците в проучването у нас. В това отношение отново сме над средното ниво за ЕС от 58%.

 Покупателната способност на 30% от българите се е повишила през 2018 г., което е с 2% повече в сравнение с проучването от миналата година. Тази цифра е над средното ниво за ЕС от 23%. По отношение на повишаването на покупателната способност България е в топ 5 на ЕС и зад страната ни са развити икономики като Франция, където само 10% от хората са дали положителен отговор, и Италия – със 17% положителни отговори. През 2019 г. най-високо по този показател е Норвегия, където покупателната способност на 46% хората се е повишила.

Други 30% от българите заявяват, че покупателната им способност не се е променила, което е под средното ниво за ЕС от 44%. Най-песимистично настроени са хората във Франция, където 59% казват, че покупателната им способност се е понижила, което е много над средното за ЕС от 33%.

Българите имат много ниска оценка за личното си положение – 4,8 точки, което е под средното ниво за ЕС от 6,1 точки. След България е само Унгария с 4,7 точки. Близо до нас са Франция с 5,7 точки и Словакия с 5,4. Най-висока оценка за личното положение имат в Дания – 7,1 точки.
 


56
Още по темата: проучванеразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Itsob001 преди 10 месеца
"Гледам.....и не вярвам на ушите си"
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българинът развързва кесията, само за да му се затегне примката около врата повече.
50
1
 
1
 
! Отговори
Кочо Кочев-Коча преди 10 месеца
И аз редовно изпразвам кесиите. Полезно е за душата и сърцето. Бъдете здрави !
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На българина му развързват кесията и му вземат повече.
48
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта номер2 преди 10 месеца
Най-голяма пенсия получавах по времето на Жан Виденов цели 6000 лева. След това Костов ми я намали 1000 пъти през 1998 година. Гласувайте за БСП за да ви нараснат пенсиите и заплатите няколко хиляди пъти.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: 36

Това е неистината! За теб истина за мен откровена лъжа. Нагла дори.
По времето на управлението на Андрей Луканов аз бях във Швеция.
По времето на управлението на Любен Беров аз бях в САЩ.
По времето на управлението на Ренета Инджова аз бях в Ливан.
По времето на управлението на Жан Виденов аз бях в Англия.
По времето на управлението на Иван Костов аз бях в Унгария.
По времето на управлението на Бойко Борисов аз бях няколко пъти до Сърбия за по 1 ден.
Гласувал съм само за Иван Костов!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
Поредния преди 10 месеца
Според мен българинът мисли да изпразни кесиите. Отдавна няма друга мисъл
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква кесия,бееее.Тя одавна е празна.
44
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 10 месеца
Празна нашата кесия,
е от гергерската немотия.
Никак нЕма оправия,
Боко лъже пак все тия !
43
0
 
11
 
! Отговори
виждам преди 10 месеца
от това което виждам само айти специалисти и подобни имат добри доходи и са развързали кесията.
42
0
 
11
 
! Отговори
Кви са тия НЕистини? преди 10 месеца
Знаете ли, колко българи икономисват от всичко, за да си платят лекарствата ?!
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ошфорката МилиЙончева и приватизационната милионерша Нинова най-много харчат, защото най-много са откраднали! Изобщо всички функционери на БСП$БКП натрупали милиони от кражби харчат много и живеят нашироко, защото това са лесни пари, спечелени без труд и пот, а чрез измами и престъпления! Дано скоро дойде Видовден и тая червено-кафява крадлива пасмина си получи заслуженото ако не от правосъдието то поне от Господ!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
герберската камора харчи накрадени пари , много са по села и градове .
Милиарди от Еврофондове,Милиарди от бюджета - Е,харчат си !
а 80% Българи мизерстват и най-много да имат късмета за предаване "Бригада нов дом"
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прави ми впечатление, че от няколко месеца българинът така си е развързал кесията че повечето заведения са пълни с народ и въпреки постоянното вдигане на цените продължава купуването на апартаменти. Такава ситуация се наблюдаваше през 2007-2008 година. Изглежда че новата криза е съвсем близо.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Балгарти трбява да одим у балканя, там дет ощи вирей истинксуту бългърску! Та декай дома на българщината! Дека виното е руно, ракията жешка, силна и убава. Дет са са мятат хора по цял ден и дет краставицити и доматите са истинки крастави и истински домати, дет момите са стройни и убави! Затуй ай всички да са напийми на балканя и да пукажми кви сми бългъри!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Това е истината!

Между 2009 и 2019, разликата е само в това, че хората имат смартфони, иначе е същия лежжж ....
36
12
 
7
 
! Отговори
Това е истината! преди 10 месеца
Харчим, защото имаме! Защо не харчехме и не ходихме на почивки в Турция и Гърция и дори по Черноморието, когато ни управляваха БСП при Луканов, при Виденов, при коалицията на БСП и ДПС, а?! Защото тогава пита кашкавал струваше 3 000 лв, а взимах заплата 4 700 лв при Жан Виденовата криза! Почти същата мизерия беше и при останалите две правителства на БСП, а при Лукановото нямаше нищо по магазините-глад и мизерия! Добре че дойде Борисов и последните 10 г. изправи страната на крака, иначе загивахме
35
2
 
11
 
! Отговори
ЛЛ преди 10 месеца
Само дето не писаха произхода на парите, които се харчат. От бързите кредити ли са?
34
3
 
11
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Виждам първите български туристи как "харчат" !!
Пази Боже !
33
4
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 10 месеца
Василев, прав си.
След избора на Тръмп САЩ пое по нов курс, а оттам и световната политика се измени. Заражда се национализма, а либерастката западноевропейска политика на ЕС както и на демократите в САЩ(която и ГЕРБ изповядват) отива в кошчето за бokлyк. Освен ако Бойко не смени плочата и не стане шoвиниcт - а не да ни пълни с бежанци, населението ни да намалява и обеднява и т.н. а парите да бъдат в една шепа негови хора - ако не направи тези кардинални промени с Борисов е свършено!