По-евтини лекарства в полза на гражданите

Промяна в цената веднага ще се усети
12 юни 2019 22:03, Нели Христова
2

2341 гледания   |  Още видео

По-малко ДДС върху хляба, лекарствата и книгите искат депутатите от ДПС. Те вече подготвят своя законопроект, който да внесат в парламента. Те предлагат и да бъдат построени нови детски градини, които да са безплатни.

По думите на д-р Хасан Адемов, вече са направени срещи с фармацевтичния бранш и всички, които имат отношение по темата.

Той твърди, че ако се намали ДДС-то за лекарствата, това със сигурност ще се отрази и на крайната цена, която плащат пациентите в аптеките, защото фармацевтичният бранш е най-регулираният отрасъл в българския стопански живот.

"Има наредба за определяне на цените на лекарствените продукти, в която подробно са разписани механизмите, по които се случва ценообразуването. Търговецът на едро има право да допълни между 6 и 9 процента надценка на лекарствените продукти, като този размер зависи от цената на лекарствения продукт. Следват аптеките, където се определя крайната цена. Те имат право на надценка от 18% до 22%, отново в зависимост от цената на лекарствения продукт", обясни председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика пред Bulgaria ON AIR.

Според него при толкова регулиран сектор и ясно определени цени и надценки, при намаляне на ДДС ще падне цената за крайните потребители.

Д-р Адемов беше категоричен, че това е единствената сфера, в която има гаранции, че намаляването на ДДС ще се чувства от потребителите.

Той допълни още, че тази дискусия трябва да се води сега, защото наближава времето за гласуването на бюджета и тези неща трябва да са дебатирани и решени, за да са в сила от следващата година.

Относно предложението за намаляване на ДДС и върху хляба, Хасан Адемов заяви, че ако няма ясни гаранции, че такава промяна ще е от полза за потребителите, няма да се предприема.


2
Още по темата: ДПСЛекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
преди българите се лекуваха с български л-ва и бяха добре сега хиляда фирми особено за кардиологичните л-ва тези западни фирми се вихрят на пазара в източна Европа докато въобще не ги признават в страните от Западна Европа -за лекарства и храни ние сме им потребители и корумпирана мафия на върха която разрешава внос на лекарства които могат да произвеждат за нас и бълг.фирми -ние сме продажници или поне тези които избираме да ни продават .Продадоха България
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Идеята е добра,дано да а бъде одобрена.Ама може да а пробвате да намалите ддс-то на всичко като цяло може да а има ефект.Драги ми собственици на фирми който се занимавате с търговия намалете надценките си вижте как работят хората в чужбина.По малък марж повече продажби,така и крайният потребител е доволен.Така и не разбрахте че с тия 200-300% надценка милионери няма да станете!Айде останете си със здраве надявам се да помислете

Спонсорирани публикации