Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
АЛО АЛО преди 4 седмици
65%небиха го одобрили а 90%буха го ПРЕБИЛИ!!!
117
0
 
1
 
! Отговори
От Берлин преди 4 седмици
Вижте кой е правил проучването, и не се чуете на резултатите...!? На дедо Юлрош убавите му поклонници...
116
0
 
0
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 седмици
Зависи дали е гей или обикновен....
115
2
 
1
 
! Отговори
Путьйн, ваш пресайдн преди 4 седмици
Я, Владимирий Путън, вам многолюбля и бил ваш президенть. Нема кметове, нема нищо, адин Путинь достатъчнай. Аз лапамь българскай хуйовей и обичайм в дупето, Подарете мий вашай спермай и ще ви дам Украйная и Москва
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съгласен съм да е крадлив корумпирай търтей и ще го преизбера ако е нужно, стига да не от онея там , дето траляля...
113
0
 
5
 
! Отговори
минувач преди 1 месец
95% - ДА, но в никакъв случай по-малко!
В София имахме такива, и то не само кметове, а и председател на СОС.
112
2
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
65%?
Повече!
111
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
София вече си имаше един такъв "убавец"за кмет.Синьо-червен,много демократичен,с бели гащи,прострени пред гарата...
110
0
 
7
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 1 месец
ЗАВИСИ.Много зависи от партията.Ако е от ДПС в Югозападните региони, Благоевградска или Пазарджишка област и магаре да сложат ще го изберът.
109
2
 
12
 
! Отговори
х преди 1 месец
Това е манипулация- дайте конкретен човек да го види народа и да го прецени като човек и професионалист пък после да правят заключения. Какво като е гей?
108
4
 
5
 
! Отговори
45646 преди 1 месец
До Лора
Ами най- малко, често ще задръства тоалетната в общината.
107
17
 
12
 
! Отговори
Лора преди 1 месец
Много моля някой, който е гласувал отрицателно и не иска да покрепи за кмет хомосексуален кандидат или такъв от турски и ромски произход, да ми обясни защо. Аз не бих подкрепила човек, който е корумпиран, който не подкрепя демократичните принципи, но това няма нищо общо с произхода или сексуалната ориентация.
106
3
 
15
 
! Отговори
Стою преди 1 месец
Не считам , че % - нтите са достоверни , много по-високи са . И защо пишете , че с отрицателно мнение са тези с ниско образование . Всичко негативно в обществото не се нрави на всички , образователният ценз не е от голямо значение.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми те кметовете в България така като гледа,сигурно има няма 15-25% мязат на такива,ама се крият зад жените си.
104
7
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
Че нали имахме такъв министър председател а после го пратихме даже в Брюксел дето си е и до сега. Че даже го направихме втори мандат шеф на ПЕС.
Че нали и сега в ЦК на БСП е пълно с дж.ендър.меристи - негови дружки. Да ни им изброявам имената, че няма да ни стигне мястото.
Не сме били торерантни - хайде холан.
103
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПроЕврогейска статия!
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че откъде да се намерят не-хомосексулани българи, след като това ни е националният спорт с хилядолетни инвестиции в тази сфера?!
101
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 65% от българите в България са малоумно-спящи.
100
2
 
5
 
! Отговори
Охххх преди 1 месец
А евродепутата на Прокоп също е хомосексуалист!?!?
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
165% може би искахте да напишете?