Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Я нехранимайковците от Отровено общество да направят проучване колко от хората одобряват дейността на Сорос у нас.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София."

Сорос опипва почвата.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗАЩО НЕ.вЕЧЕ СМЕ ИМАЛИ ТАКЪВ ПРЕЗ 2001-2005 г
13
12
 
7
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Комунделите да не гласят К. Вагинин за кметските избори?
12
5
 
19
 
! Отговори
Айде бе преди 11 месеца
Айде бе-65 %-доста смъкнахте летвата.С тия измислени стъкмистики лъжете ли,лъжете-повече и от ромейското племе. Дълго време лъгахте,че 80 % от българките били малтретирани-така и не е ясно как са направени тези проучвания,кога,от кого, в какви групи етнически и възрастови.Просто сложихте цифрата 80 % и тва е.Сега на зула-от 80% -на 65% Е,според моята статистика-над 95 % от българите не харесват гейовете.Това е мнението ми на 100% от познатите ми и приятелите ми.Предпочитам да вярвам на тях!
11
1
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 11 месеца
Ами ако един кандидат кмет има реално за какво да говори, то деклариране на сексуална или етносна принадлежност остават на заден план. И обратното - ако някой кандидат кмет се занимава да изтъква сексуална или етносна принадлежност, с цел набавяне на гласове, то явно няма други свои качества за които да говори и следователно такъв некадърник не може да разчита на гласа ми
10
1
 
16
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 11 месеца
Българин ром не съществува та те се турчеят може ли да са българи.Съжалявам не сме Франция и други афро ко.ини който не му изнася натам.Между другото там дават гражданство на ромеи ако са крали жица и са ги хванали и те се оплакват на Франс как били етнически преследвани.Има автобуси на Ивкони тръгват от автогарата Франция Испания Германия заминавайте братя натам много ше ви замолим там е убаво.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
.....Най-много работа до сега е свършил точно един младеж с меки китки...

А каква точно работа, хм?
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да ,но изпратиха Радан Кънев в Европарламента.
7
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
homofibi
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако се е с тигнало до там, че знаем, че е гей, значи става въпрос за друг проблем, а именно, че се рекламира неговата сексуалност, а не качествата му, т.е. е станал кмет, защото е гей. В този ред на мисли, процентът на неодобряващите е резонен, дори е завишен.
5
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В нашия отдел всяко лято взимаме 2-3 стажанти.Най-много работа до сега е свършил точно един младеж с меки китки.Не очаквах, ама факт!
4
2
 
28
 
! Отговори
Кметохом? преди 11 месеца
Какво пък толкова, така или иначе от години избираме пе...си!
3
2
 
32
 
! Отговори
ами преди 11 месеца
Не 60%,а 100% от хората не вярват на депутатите,че ще ги защитят!И защо ли,а?
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо се правятпроучванияза неща,които всички знаем? Дори процента е повече от 65.
1
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ТАКА! ПСУВАЙТЕ ГЕЙОВЕТЕ! ВЪЪЪН! ТВА Е ВАЖНО! ВИЖ, ЧЕ ВДИГАТ ТОКА , ВОДА И ПАРНО - НЕ Е ВАЖНО...