Завършилите висше у нас са с висока трудова заетост

Евростат: 85% от завършилите 2018 г. са намерили работа
5 юли 2019 08:06, Елка Василева
35
Завършилите висше у нас са с висока трудова заетост
Снимка: архив, Булфото

Близо 85 процента от завършилите през миналата година висшисти у нас на възраст между 20-34 години са си намерили работа и са реализирали успешно натрупаните познания, показват данни от анализ на Евростат за степента на заетост на висшистите в ЕС през 2018 г.

Показателят на заетост на висшистите у нас е дори по-голям от средните нива в ЕС, където 83 процента от завършилите студенти са започнали работа.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са завършили висшето си образование близо 54 500 студенти, като над 46 хиляди от тях са се реализирали успешно на пазара на труда. Останалите близо 8 хиляди висшисти вероятно са срещнали трудности при намирането на работа или са се преквалифицирали в по-ниска степен на заетост.

Според националната статистика през 2018 г. най-голям е бил броят на студентите у нас, които са завършили специалността "Бизнес администрация" - малко над 15 хиляди души. Втора по численост група на завършили висшисти е била в областта на "Науки за обществото" - малко над 6 хиляди души и трета е била групата на висшистите с квалификация "Образование" - 4 800 души.

Най-малобройни са били студентите завършили специалностите "Чужди езици" и "Право" - и двете групи с по около 1 200 студенти.

Забелязва се и голям дисбаланс по полова принадлежност при завършилите висше образование - 32 800 жени срещу 21 600 мъже, тоест броят на жените-висшисти е бил с около 11 хиляди по-голям от броя на мъжете-висшисти.

Данните на НСИ отбелязват също и тенденция на чувствително намаляване на завършващите висше образование у нас за периода 2013-2018 г. - през 2013 г. завършилите висшисти са били общо 66 400, докато през миналата година техният брой е бил 54 400, тоест близо 12 хиляди по-малко висшисти за 5-годишен период.

Най-висок дял реализирани висшисти се отчита в Малта

Най-висок е бил делът на реализираните висшисти на пазара на труда в Малта - 97 процента, отчита Евростат. Други две страни с висок процент реализирани висшисти е регистриран в Германия и Холандия - по 95 процента. В рамките на реализирани над 90 процента висшисти на пазара на труда попадат още: Швеция, Австрия, Чехия, Белгия, Унгария, Латвия и Литва.

Регионът в ЕС с най-висок дял на заетост на млади хора /20-34 г./, завършили висше образование, е бил Лондон, където 9 от 10 висшисти в тази възрастова категория са били на пазара на труда.

Най-нисък процент на висшисти, които са успели да започнат работа е регистриран в Гърция - 59 процента, следвана от Италия - 62 процента и Хърватия - 68 процента.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния 88 на сто от висшистите са били на пазара на труда. В Сърбия - 64 процента, в Турция - 62 процента и най-нисък дял е регистриран в Северна Македония - едва 49 процента, тоест по-малко от половината висшисти там са имали работа.

Стратегията " Европа 2020" поставя амбициозни цели за интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж, като целта е през идната година да бъде достигнат дял от 85 на сто средна заетост на висшистите в ЕС, пише БТА.

Процентът на трудоспособното население на ЕС на възраст 25-64 години, които успешно са завършили висше образование, се е увеличил от 20 на сто през 2002 г. - до 33 на сто през 2018 г., тоест ръст на висшистите в ЕС от 13 на сто за близо 15-годишен период. Чрез получаването на висше образование или професионална квалификация се подобряват перспективите за заетост на хората в ЕС и техния стандарт на живот, отчита още Евростат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
Само да се поправяТова дава ли Ви и капка надежда или очакване, че сте бъдете "оценен"? Че ще бъдете оценен*
37
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
И накрая, в ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ, да ти кажат ами те искали по високо ниво на английски език, а и нямало места вече, а уж сте били избран. Сами помислете, колко студенти биха били истински доволни от това, което един университет им предоставя и като обучение и като адекватно отношение, отговорност към студентите и сигурност в обучението? Със сигурност има добри учители, които не гледат отгоре - отгоре, не съдя никого, а просто новината е абсурдна и доставих малка част от причините, а има и още..
36
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
ЕДИНСТВЕНОТО хубаво нещо на това да си студент е може би да заминеш да учиш или да стажуваш по програма ЕРАЗЪМ, но затова се изисква да има университета ви свестни хора, които наистина искат да ти помогнат да заминеш, а не да ти дават напразни надежди, още когато си бил на обучение в друга държава и да ти предлагат да се запишеш на практика в друга държава, записваш се и да ти кажат, че вече си избран ВСИЧКО Е НАРЕД. И после какво?? Чаках над 2 месеца, знаейки че всичко е наред и че ще замина..
35
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
Кажете ми пак къде е реализацията на студентите, къде е справедливостта сред тях. Защо е нужно да има симпатии, а този ме кефи, я да му пиша 6,а той още дори не е започнал с презентацията, казал си името и има 6 в първите 10 секунди.
34
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
Ред по ред, дума по дума, едно към едно. А не е ли смисъла на презентацията да представиш най-важното по КРАТЪК и лесно виждащ се текст на слайдовете,а не с шрифт 6? Тези, които имаха по спретнати презентации, искаха да защитят, без да четат дума по дума и стараейки се да обяснят всичко, бяха прекъсвани на втората минута, за да продължели по същество към практическата част, а тези четящите си четяха до край спокойно всичко, без да бъдат прекъсвани?
33
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
Какъв е смисъла да я пишем, после да я защитим, СЛЕД като, пред очите си видях ДЪРЖАВНАТА ИЗПИТНА комисия как пише оценки, дори още в самото начало на защитата им, още след като са си казали имената??? И чух коментар "Тази много ме кефи". Това дава ли Ви и капка надежда или очакване, че сте бъдете "оценен"? Толерирани бяха студенти с презентации, чиито слайдове бяха изпълнени с текст БУКВАЛНО ОТГОРЕ ДО ДОЛУ!! И четяха дума по дума от презентацията???? Без дори да променят нещо, буквално..
32
1
 
0
 
! Отговори
Завършил студент преди 4 години
Истината е, че има свестни има и не свестни учители. Свестните са много малко, а не свестните гледат да ти намерят и най-малката "грешка", за да те питат все по задълбочено, за да ти намалят оценката, или за да не вземеш изпита или да не успееш да си защитиш Дипломната работа. А какъв е смисъла от нея, защо правим нещо, което никога не сме правили, нямаме опит, нямаме познание, имаме страх докато пишем тези МИНИМУМ 50 страници. Нямаме дори подготовка през годините, нямаме дори доставен пример??
31
1
 
0
 
! Отговори
ДО Един от Северозап преди 4 години
Не глупчо, с телекомуникации се занимавам и сам си извъвях целият път. Кълни колкото си искаш, но и разбери, че ако искаш нещо и работиш за него, то ще се случи. Ако не се случи си виновен само ти и никой друг ;)
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50% от завършилите се уреждат с връзки и партийно членство, 35% ги уреждат по ОП за младежка заетост. Всякакви неграмотни и некадърни с подарени дипломи ги наместват в администрацията. Кадърните и можещите емигрират и не поглеждат назад.Хората над 40год. са изритани встрани, за да настаняват на работа новоизлюпените ви'Шисти. Масово хората над 40од. емигрират от Бг заедно с децата си.
29
1
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Да,бе ! Работа като офис-асистентки и ги ползват за гангбанг.
28
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен 31 Четейки поста ти, ми е ясно какво Висше си иСкарал. А загубеняците , зад клавиатурите , които пишат по-надолО, поне слагат запетайки пред а-то.Впрочем, ти публична администрация ли завъпши, и веднага с връзки влезе я в някоя партиина държавна или общинска администрация, или просто баща ти е собственика на фирмата, в която веднага след студентската скамейка си почнал да получаваш 3500? Това обяснява нещата и с висшето и с парите.Поясни само, преди или след данъците- 3500????
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искарах висше, взимам 3500. Обичам да се трудя и нещата се случиха. Като чета какво е изписано по-надоло, оставам с усещането, че тук са се събрали една голяма банда загубеняци на които всичко им е виновно, но не биха си мръднали пръста, за да променят каквото и да е било в живота си. Ама какво ми пука, нали аз ще летувам по островите а вие зад клавиатурите :D
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вицът на годината:Завършилите висше у нас са с висока трудова заетост...Като какви са получили заетост, проверихте ли?Вероятно като метачи и продавачи на сергия на пазара.За да има работа за всички висшисти, трябва да имаме качествено образование и работеща икономика, която произвежда.И двете не съществуват тука.
25
5
 
1
 
! Отговори
Хей,неудачници преди 4 години
Не става дума за вас бе долуподписаните полуинформирани и полуграмотни ,,царе на клавиатурата "и познанието.Простият човек е точно този който се подиграва на успелите и ги счита за ***., а себе си винаги прав и умен?!?! И за своята несрета обвинява,,скапаната държава".Дерзайте,когато някой е т.ъ.п. ,това няма как да мубъде обяснено Умният човек няма НИКОГА ДА СЕДНЕ ДА СПОРИ С ВАС!
24
3
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Ава идно времи Тато казваше,че алкохолът и вишуту образувание на никой не прощават.Колкото е по учен чиляк толкова е по ***.Язе глеам кмето на село,уж учен чиляк пък на две магарета сяно не мож раздели.Попът пък глеа само млади булки да изповяда,а даскалът уж учен,пък една банка му зе сичко.А съгъ де,кой учен и кой ***.
23
1
 
8
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 4 години
В нашата фирма с висше са само чистачката и охранителя...
22
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Образованието у нас е само средство за препитание на група не успяли на друго място преподаватели, и средство за печалба. За голямо съжаление.....Краен съм, но -това е....
21
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Да не говоря за ТУ, там батака е пълен, и човек трябва да влиза не със слънчеви очила, а направо със заваръчна маска, за да не ослепее от светилата там, които през половината време от обучението обясняват на студентите, колко са велики, а през другото , на изпитите, късат, даже и без да прочетат написаното, или задават след изпит на студента въпроса: -Знаеш ли какво каза едно време Любо Пенев? /Визирайки духането на супа.../-знаеш ли какво каза едно време
20
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Доцент от ЛТУ към студент:-Плъзгащите лагери в коляно мотовилковия механизъм, се въртят ВЪТРЕ в мотовилката, заедно с коляновия вал.......Кой си ти, че да разбираш от двигатели, знаеш ли аз кой съм???----За съжаление, това е действителен случай, както и този, който цитирах по-долу.
19
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Колко от студентите приети в началото, в 1 курс, и положили дейсвително труд, завършват Софийски технически вуз-ове? Имам наблюдения на мои приятелски семейства, на познати.Едва ли и 30 % завършват по нормалния начин. Професор от ЛТУ, към студент:-Виж какво, държавната поръчка е 20 човека за вашата специалност, ние сме приели 120.До 4 курс по един или друг начин, трябва да останат само 20.-А таксата, която плащаме, не се ли губи, това не са ли приходи за вас?-Есента идват още 120....