Издирват 570 000 длъжници, които не плащат навреме

Средната забавена сума е 815 лева
Обновена: 9 окт 2019 08:11 | 9 окт 2019 08:10, Елка Василева
26
 Издирват 570 000 длъжници, които не плащат навреме
Снимка: архив, Reuters

Мъж под 30 години, зодия Рак, със средно или висше образование е профилът на средния длъжник у нас. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Най-много длъжници има в градовете Благоевград и Варна.

Колекторски фирми търсят 570 хиляди длъжници у нас, пише „Труд“. Общата сума, която те дължат, е в размер на 464,3 милиона лева. Това е обемът на възложените на фирмите за събиране вземания за първите шест месеца на тази година.

Размерът им все пак намалява, като за същия период на миналата година те са били 743,9 милиона лева, а длъжниците са били 636 хиляди, показват още данните на асоциацията.

Основната причина за спада в задлъжнялостта на населението е устойчивото подобряване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват задълженията си навреме, обясни данните Райна Миткова, председател на АКАБГ.

По думите й не е за пренебрегване и друг факт – финансовата култура на българите се подобрява, макар и постепенно. Те все повече разбират, че неплащането на дължимото носи единствено негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и съответно да запазят доброто си кредитно досие, допълни тя.

Средният размер на дълга на потребителите, който миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лева и достигна 1 162 лева, през първото полугодие на 2019 г. отново слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лева.

Междуфирмената задлъжнялост намалява, показва още изследването на Асоциацията на колекторските агенции в България.

77% от издадените фактури у нас се плащат навреме през настоящата година, при 76% през миналата. Българските компании демонстрират най-добрите показатели по редовност на плащанията от 6 години насам. Подобна е и ситуацията в Европа, където по-голям процент от фактурите се плащат навреме през 2019 г. в сравнение с предходната 2018 г.

Без сериозно изменение остава разпределението на кредиторите по сектори, показват още данните на асоциацията. Делът на банките остава най-съществен, макар да бележи понижение с около 5% спрямо същия период на 2018 година. Телекомите растат от 15% на 17%, докато възложените задължения по застрахователни продукти намаляват с 3 процентни пункта.

Малък ръст се наблюдава при задълженията за комунални услуги – от едва 1% за първото полугодие на 2018 г. до 5% през настоящия отчетен период.

От 18% на 20% растат възложените за събиране бързи кредити.

Нов ръст, този път двоен – от 584,6 млн. на 1,180 млрд. лева отчитат от АКАБГ в обема на изкупения дълг у нас. Според асоциацията това се дължи на няколко сделки с банкови институции, които са продали пакети със сериозен обем в рамките на периода. И извън частните случаи активността при продажбата на задължения е висока.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
570 000 са си армия.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за мен 570 хиляди означава, една десета от населението, или повече от 20 проецента от хората в активна трудова възраст, или всеки пети работещ с просрочено вземане. Те така ако го бяхте сложили заглавието "всеки пети работещ с просорочен кредит", щеше да сте не толкова оптимисти. Но на вас макроикономическите показатели ви били добри.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рака е точен. И такива мошенници , като колекторските фирма, ало измамници, фалшив полицай. Те не обичат и затова не кълват на тия ОПГ.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колекторската фирма е като ало измамниците са ОПГ. С тази разлика , че тарикатКИТЕ от колекторските фирми мислят , че са осигурени и ще получат пенсия за тая работа. Но не е така.
18
0
 
16
 
! Отговори
опит преди 1 година
Работата е ясна когато човек провери закона в БНБ. Тези фирми работят с измама в обществото. Те нямат статута да събират дълг. Тъй като нищо не са платили. А който се хване им носи печалба.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Колекторските фирми работят предимно тарикати. Те от седящо положение зад параван анонимни искат да печелат. Но в мъглата в която се набутва е невъэможно.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извода от тая статия да дават кредит само на крави и кокошки. Могат да ги доят и да им снасят. Колекторските фирми натам да се насочат в бъдеще.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риска за колекторските фирми е голям да си съберат дълга който са платили към кредитори. Защото по закон. / не само в нас но и в ЕС Риска си поема кредитора /ЗЗД/. Това, че колекторската фирма доброволно нещо е изплатила без договор на длъжника е нейн риск. И няма задължение никой без договор да им плаща. На обикновен език се казва корупция на ОПГ. кръстилия колекторска фирма.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам къде е Топлофикация, ще звънна на АКТВМОСВТБГ да им кажа.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което ми е необяснимо как колекторските фирми купили дълговете от банките, ще успеят да ги съберат. Едва ли имат огромните правомощия на банките, с които държавата ги е дарила. Видиш ли банките не могат да си съберат задълженията, а колекторските фирми ще успеят. Това, ако не е огромна далавера, здраве му кажи.
12
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 1 година
До: Цецо Мен

Ми явно е така. Имаше един етюд подобен в "Аламинут" навремето.
Шефа на една частна телевизия казва, че няма пари, криза е, ще уволнява водещите на различните предавания.
Уволни синоптичката, политическия анализатор, спортния коментатор, кого свари него. Накрая остана само говорителят на новините. И той казваше прогнозата и всичко останало!
11
2
 
6
 
! Отговори
врач преди 1 година
Рака според зодиите хванели нещо не пуска и го завлича на дъното. При колекторските фирми е много рисковано да не затънат с толкова длъжници и то раци. Ако попаднат на въззушен знак орел може да се издигнат до върховете. Шанса им е по голям да оцелеят , ако не ги изпусне от високо.
10
1
 
12
 
! Отговори
МЪЖ преди 1 година
Добре че съм над 30 години.
И не съм зодия Рак.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето длъжник сигурно е ром.
8
1
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Верваш ли си. Или си самовтълпяваш.
7
1
 
14
 
! Отговори
Бат Ман преди 1 година
Алена е правила проучването май, звездите са и говорили.
6
1
 
21
 
! Отговори
бай х преди 1 година
570 000 длъжници , това е % от реалната безработица
а не измислените статистически данни за пред ЕС
5
1
 
47
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
”Мъж под 30 години, зодия Рак, със средно или висше образование е профилът на средния длъжник у нас. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.” Този, който е писал статията за кредитите явно се занимава и със секцията за хороскопи.
4
7
 
22
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 1 година
GERB ВИ ВИНОВНИ??
КАРАТЕ БМВ-ЕТА И МЕРЦЕДЕС-И, ДЕМОНСТРИРАТЕ ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, А РЕВЕТЕ КАТО БЕБЕ ЗА БЕБЕРОН.

НЯМА ЛИ ДА ВНАСЯТЕ, НЕ ЧАКАЙТЕ, НИКОЙ НЕ ВИ ДЛЪЖЕН, МАРГИНАЛИЗИРАЛНИ АЛКАШАМИ!
3
4
 
43
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Toва една шеста от населението ти да са неплатежоспособни длъжници и ти да се хвалиш с утойчиво икономическо развитие е тъпотия която може да се прочете само в БеГе ...