План: Нула жертви на пътя до 2050 година

ЕС иска да промени транспортната среда
9 окт 2019 22:52, Боряна Павлова
22

Страните от ЕС вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя на жертвите на ПТП-та, което е стратегическа цел.

Предстои директивата да бъде публикувана в официален вестник на ЕС и да влезе в сила. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

"Ние нямаме дори уред, измерващ качеството на светлоотразителната маркировка. Контролът е в лаборатория, но това не е проверка на пътя. Нещата не са чак толкова сложни - просто трябва някой, който да покаже как се прави", тказа в "Денят ON AIR" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той уточни, че целта е до 2050 г. да сведем жертвите на пътя до нула.

"Много отдавна европейските страни са обърнали подхода - те искат да променят цялата транспортна среда и тогава се променя и поведението на водачите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Милчев посочи също, че много от проблемите са наследени,  но все отнякъде трябвало да започне развързването на възела.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Разбира се, че може да стане, дори за повечето страни сигурно ще се случи. За *** не съм много сигурен, освен ако не се променят драстично две неща: въвеждане на истински контрол на пътя чрез премахване на КАТ и смяна на чипа на ***. И не, не са виновни "лошите пътища". Напротив, там където оправят пътя, катастрофите и то фаталните се вдигат.
20
3
 
6
 
! Отговори
Герберски план преди 1 година
Този план ще се изпълни от самосебе си. До тогава тук ще има само нехора с каруци. Жертвите при каруците няма освен ако коня не е сляп и с двете очи!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с магистралите като пешеходна зона е идейно. Но трябва да позволят на хората да използват ръчни колички за багаж. И на всеки 20 километра да направят палатков лагер. Ще привличаме туристи от цял свят с тази атракция.
18
2
 
5
 
! Отговори
Alf преди 1 година
0 жертви и 50души население до 2050
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят магистралите само за тротинетки.
16
4
 
1
 
! Отговори
Селянин от БГ преди 1 година
Ся пък ЕС ще ни казва и как да караме ли? Ке си карам както си знаем аре!
15
3
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
И това " Не съобразена скорост" ... Как може да караш с разрешената със знак скорост,и да спукаш две предни гуми в дупка. А те да ти пишат акт,за не съобразена скорост,спрямо пътната настилка..
14
6
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Аз правя на месец, десетина хил. км. Мога да кажа с ръка на сърцето ,че като цяло шофьорите в БГ. не са лоши. Изчакваме се,когато изпреварваме,пропускаме тия който бързат и дори хората си помагат на пътя. Но.... НО ... пътищата са ужасни. Политиците се правят на ударени с мокър *** и обвиняват шофьорите за жертвите по улиците. Иначе трябва да признаят собствената си некадърност.
13
0
 
9
 
! Отговори
А така!! преди 1 година
Забраняват на населението да се придвижва с каквото и да превозно средство, а пътищата стават изцяло пешеходни и през лятото по АМ "Тракия" се виждат много и почти до смърт уморени кандидат летовници....

И КАТ придобива статут на музей на ултра-тъпотата!

*** и кефа...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може. Да се забрани със закон достъпът на гражданите до пътищата. Да се направи полицейски кордон по протежението на цялата пътна мрежа. Полицаите да стоят поне на 2 метра разстояние от пътното платно. Ако случайно някой получи инфаркт и падне, да не е на пътя. При опит летателните апарати да преминат над пътя, същите да се отстрелват и отклоняват встрани.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако забранят автомобилния транспорт напълно, може и да стене. Пак се почна със стратегическото държавно планиране, без връзка с действителността. А защо до 2050? направо от следващата година. Да изпълним петилетката за седмица.
10
10
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 1 година
всеки път като чета новини за ЭСССР, се сещам за филма "Прeброяване на Дивите Зайци" - всичко в ЭСССР е по абсурдно и от най-дивият Комунистически Режим.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За България две са главните причини за катастрофите - пълната липса на контрол за спазването на правилата и лошите пътища. Средно на ден в България се правят над 200 милиона нарушения, а санкционираните от КАТ са около 2000, т.е. нищо не се прави.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои ще са живи от тези които спускат тази Директива. След 30 години тези отдавна ще са се скапали. А аз ще съм на 50 години и ще им сърбам попарата която сега дробят. Тези Некрелози да не взимат отношение по въпроси които няма да доживеят.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кхъм тя държавата няма да съществува до тогава пък ако доживей ще са ромите на власт което значи че ще е кармагедон.
6
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Ееее много т.ъпо бе.Кога ще заповядате и на Слънцето нещо

Има ли пътища и МПС ще има и жертви.Няма как да се избегнат
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Директивите на БКП видяхме до къде стигнахме. Директиви Петилетки куронетки сливонетки и с тем подобни пееееераски работи работа се невърши. Изкасе реални неща. Да се спрът продажбите на книжки. Да се въведе 3 месечно обучение на водачите. Да се наблегне на Практиката. Да не се допускат до курсове доказани пиячи и наркомани. Да се въведе задължително психоизследване. Неможе доказани нерваци да се правят на шофЕри.. Неможе психически лабилни да се движат по пътищата и да убиват невинни.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия некадърници от НПО-то "Институт за пътна безопасност" що не си намерят смислена работа и да си изкарват хляба с нещо, което умеят!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И една кола да няма Московски ще утрепа някой със шейна...
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм ако Моцарт стане президент и една няма да има тоя поет на маиката природа напоследък е решил да изневери на поезията защо бе брате какво ти пречи да пишеш поеми