Ноември почва с топло време. После повече мъгли, дъждове, че и сняг

Най-ниските температури през месеца са между минус 8 и минус 3 градуса
30 окт 2019 15:20, Красимир Ангелов
10
Ноември почва с топло време. После повече мъгли, дъждове, че и сняг
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 20 и 25 градуса,  съобщи пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Според него през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и в Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, като повече ще са валежите през втората половина от месеца.

През ноември се очаква динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров да е повишена и времето в нашата страна ще е често динамично.

Въпреки значителното застудяване в началото на месеца, през първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Слаби валежи от дъжд ще има в началото и в края на периода.

През първата половина от второто десетдневие на ноември ще е все още сравнително топло за сезона и без валежи. През втората половина от периода температурите значително ще се понижат, ще има и валежи, на места значителни. В края на десетдневието в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи. В началото на периода ще настъпи относително повишение на температурите. Отново застудяване се очаква в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще преминава в сняг.

Климатичната справка определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни.

Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември у нас са достигали до 27-30 градуса.

Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско" или "сиромашко лято".

Според астрономическата справка в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и залязва в 17 часа и 20 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 20 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 35 минути, и залязва в 16 часа и 55 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 20 минути.

Фазите на луната през ноември са: на 4 ноември е първа четвърт, на 12 - пълнолуние, на 19 - последна четвърт, а на 26 ноември е новолуние.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зимата винаги идва след арахангелов ден.Септември и октомври са късно лято и ранна есен.Но в края си ноември и декември са зимни месеци.Нема лабаво.Леле мале,зима иде пак,леле како дупце да ни е яко.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
времето ше е преобладаващо.
8
0
 
0
 
! Отговори
дъга преди 8 месеца
Опитах се да държа чадъра, но и вие преждепишешти ме предизвикахте да избухна!

Мисли на Англосаксонски, пакистански и т.н, но ако може говори на БЪЛГАРСКИ и пиши малко по книжовно, благодаря.
Познай колло са ми грешките, освен Аз?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е какви пък толко дипломи трябват, за да пише някой си някъде?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е демек чак към края на ноември може да помислим за смяна на гумите ;)
5
1
 
10
 
! Отговори
The Ghost преди 8 месеца
Ако, журналистите, 'почва' е съвсем различно от започва ....
Къде ги купувате тези дипломи?
4
1
 
6
 
! Отговори
42 преди 8 месеца
А сега първият сняг даже често го и няма, защото го изядоха ненаситните глобалисти, които изядоха въобще всичко нормално по света, та и у нас.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 60-те и 70-те години за Димитровден който беше на 8 ноември тук в София имаше 20 см. сняг. Първият сняг като навалеше не се топеше а върху него валеше нов и така чак до Април. Случваше се на Първомайската манифестация да вали сняг примесен с дъжд. Това за информация на родените след 1980 година. По онова време имаше четири сезона. Пролет лято есен и зима.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коментар 1 е мазохист !
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какозначи ЧЕ и мъгла,дъждове и сняг? Това си е нормално за сезона- Голяма суша е,и трябва дъжд.Много дълъг беше сушавия период,прекалено дълъг.