Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил

Да почерпят Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райна, Рангел
8 ное 2019 07:46, Елка Василева
24
Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил
Снимка: БПЦ

На днешния ден - 8 ноември, Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!"

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена. Честит празник!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Архангеловден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Карай... преди 4 години
То ние българите сме си ВиК християни - веднъж на Великден и веднъж на Коледа. Защо авторът да прави изключение.;-)Светци, ангели, архангели, херувими, серафими - сложно е да прочетеш една страница по темата, та да знаеш кой кой е...:-)
17
0
 
8
 
! Отговори
марги преди 4 години
Той не е "светец", а архангел! И нищо не "символизира" а съществува! Предводител на ангелите !
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12A ДНЕС, на Димитровден по СТАР стил, в родния град на свети Димитър - гр. Солун, трябва да бъде неработен ден! Днес в Солун гръците трябва да не работят и да правят църковни молебени и тържества в чест на покровителя на техния град- свети Димитър! Но, за жалост, това днес няма да се случи, защото гърците празнуват по папогригорианския календар.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12И НЕ ме разбирай погрешно, не съм сектант, нито съм разколник! Трябва да сме си към Каноничната БПЦ - БП с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! И Като послушно се подчиняваме на Каноничната БПЦ- БП, нека същевременно на думи, дела и от сърце и душа да спазваме Православните Празници и Пости по СТАР стил!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Честит Рожден Ден! Бъди жив, здрав и нека свети великомъченик Димитър да закриля теб и твоите близки, род и семейство!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Пишеш някои глупости! Само ние, българите, гърците и румънците празнуваме по папския календар известен още като григорриански календар и стил, известен и още като нов стил! Празнуваме църковни празници заедно с католиците и протестантите, а не с православния свят! Това е падение за нас! Руснаците, сърбите, монасите от Света Гора Атон, грузинците, "македонците" българи, вярващите православни християни по Светите Земи използват ЮЛИАНСКИЯ календар, известен още като Стар стил!
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на християнизираното племе само праьници им липсва
11
3
 
2
 
! Отговори
ДО 9 преди 4 години
Поограмоти се малко, църквата използва в момента юлианския (или по-точно новоюлианския) календар. РПЦ е тази която ползва григорианския. Разликата е 13 дни. Точно за това и Ботев е кръстен Христо, понеже е роден на Коледа. На тази паметна дата, когато Плеядите са в зенита си 1185, 8 ноември е обявено въстанието на Асен и Петър в Търново
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник на празнуващите своя имен ден !!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв Архангел ви е подгонил бе днес е Димитровден. На днешният ден съм се родил бе.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще бъде заблуден народа? Не може повече така! Кога ще се празнуват Християнските празници на истинските си дати? Та днес е Димитровден,а НЕ Архангеловден! Кога Каноничната БПЦ - БП ще благоволи да върне за църковна употреба Юлианския календар? Кога най- накрая ще престанат да използват григорианския каленедар и да объркват вярващите християни?
7
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Честит празник на православна България,денят на св. Архангел Михаил.Честит празник и на десетките църкви,имащи за патрон този светец.Бог да пази и закриля целокупния български народ.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До х Като си недоволен, напускай България, Балканите и Европа като цяло. Отивай ако щеш в арабския свят.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил."Извинете, НО ДНЕС, на 8 Ноември се почита свети великомъченик Димитър Солунски, а НЕ свети архангел Михаил. Днес е Димитровден и хората, които носят името Димитър, Димитрина, празнуват днес. Архангеловден се почита с 13 дена напред, тоест на 21 Ноември, а НЕ днес!
4
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма Християнски празници в България поради причината че Българския Народ е насила християнизиран от Византия през 866 г , крайно време е някой да го каже , не живеем в капсулования Руско-комунистически Режим когато всичко беше забранено се казва нщо и никой нямаше мнение Историци не слъчайно мълчат от срам и позор
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Празник на всички Съименници !!!
2
32
 
7
 
! Отговори
х преди 4 години
Камбаната до нас ме буди всяка сутрин в 7:30. Аз като се събуя, трудно заспивам. Мога ли да се оплача за нарушаване на тишината? Не съм вярващ, религиите са абсурдно нещо, 2019 г. сме и хората още вярват в приказки.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на именниците!