Без пари за първия ден от болничните? Синдикатите гневни, бизнесът доволен

Работодателите пресметнали, че над 1/3 от болничните са на здрави хора
229
Без пари за първия ден от болничните? Синдикатите гневни, бизнесът доволен
Снимка: Pixabay

Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат.

Още по темата

По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

"Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин", каза Димитров.

Според него е добре, че минималната пенсия скача на 250 лева от догодина.

Бизнесът приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази пред БНР задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване.

"Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти", посочи той.

Според него това е "най-масовата измама и кражба".

"По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна", смята Васил Велев.

По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
7
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
До 201Че от къде у работниците спестявания ?Тука се работи, за да оцелееш, а не да трупаш спестявания ...
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете Душана Здравкова във ФБ. Право куме в очи.
191
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесен неплатен почивен ден ще имам, ако реша.Предлагам втория ден да не се плаща също.Яко,а?Какви спестени пари ще има за държавицата, охааа.Третия ден по милост да е платен. ...там. ...бе. ..айде 10%.На око.Спокойно, решено е и трите дни да са неплатени, сега започват с един.След една година пак ще има вълнения, но за втория и третия ден.Има самолети да изплащаме!
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kade sa tea broiki bolnichni dni na geografskata sinoptichna karta na vulgariata po sela, gradove, mahli, palanki...veeee...za poslednite 30 godini?!
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята го е показала по Мирен път нищо добро няма да ни се случи
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А протести?
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите болнични са малко и са най-вече в частния сектор и то по искане на дебеловратия робовладелец. Нали точно затова преди няколко години прехвърлиха плащането на първите три дни от държавата към работодателите. Нещо много ви е къса паметта. На държавните служители им режат бонусите при болнични и те нямат никаква полза от фалшиви болнични
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мисля, че в България трябва по-строг закон за болничните, особено на държавна работа, там най-много се злоупотребява с фалшиви болнични, в Англия в частна фирма никой не плаща болнични, трябва да разчиташ на спестявания, такива привилегии, които много хора искат у нас са характерни за социализъм, а той свърши отдавна.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толко се оядоха тея ***, че май скоро ще дойде нов 9 септември
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът как няма да е доволен... Да имаше как да му работят без пари някакви там роби
183
0
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
От прочетеното няма и дума за лекарите дето издават фалшиви болнични. Те нямат никаква вина. Виновни са работниците.Егати логиката.
182
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Късно е Димитров. Прието е от НС. Сега ли се сети ?
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз живея минимално!
180
2
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Ама гласувахте пак за Фандъчкова нали безмозъчни овце! Докога ще сте на принципа "преклонена глава сабя не я сече" овце такива! Кога ще се вдигнете и ще изметете мутрите и мафията от властта ? Чакате децата ви ли да го направят. Направете го за тях, ако за нас е късно вече!
179
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата затъва с всеки изминал ден! Царуващите мафиотски кръгове са стъпили с тежък ботуш на врата на обикновения човек. С такава политика ще има да се молят някой да им работи и да забравят за бляновете си да внасят работници от чужбина.
178
0
 
14
 
! Отговори
Очите преди 4 години
До 195Най-големия парадокс на съвремието ни е, че всъщност сме по-зле и от робите. Логиката е следната: за да работи един роб, той трябва да е нахранен, облечен отпочинал, иначе ще се разболее и евентуално ще умре, което пак е загуба. В съвремието ни много често не може да си позволим гореописаното, в следствие на което като му свършат силите на работника/роба бива изхвърлен да се спасява сам.
177
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чорбаджиите и власта действат заедно.Естествено че изчакаха да минат изборите.Ясно е че ни чакат и други подводни камъни и неприятни изненади.Големи патриоти имаме.Как само се грижат за народа.
176
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
На капиталистите болни роби не им трябват.
175
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува кой ще плаща 1-вия или последния ден болничен-работодател или държава, но ако е за сметка на този който Работи - работникът и му се е случило да се разболее, нека му върнат парите, които са ми удържали за времето, в което не е бил болен, така е справедливо!Не съм виждал работодателя да боледува, той просто не идва на работа, когато е болен.
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 173Толкова не съм се смял никога.Жалко е, че решението не е за смях.