Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово

Премиерът обсъди енергийни въпроси с експерти от САЩ
139
Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов коментира, че идват трудни моменти за въглищните централи в разговор с енергийни експерти от САЩ.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", подчерта министър-председателят на срещата в МС.

Премиерът акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ са у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.

​"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", е казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му сътрудничеството ни с американците ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е акцентирал върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ "Белене" и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нужда да заплашваш нарциса с нож. Кажи му, че е голяма работа и, че "много ги е впечатлил нашите в бялата къща" и прави с него каквото си искаш.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до Зозо

Ако баце пак свали га...ите пред Германия - Урсула и или някой друг и затвори тецовете ще бъде пребит с камъни и тояги....но типчно по бойковкси той ще се изсули и ще остави други да се оправят , както направи с водата на Перник...
114
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
В момента по БТВ Радев така се излага, че вече и децата го разбраха какъв руски *** е. Пълен резил. Импийчмънт сега!!!
113
3
 
10
 
! Отговори
Шок преди 3 месеца
Ако не беше замразил строежа на Белене вече щяхме да имаме модерна и ефективна АЕЦ?
А ти изхарчи парите за саниране и самолети.

Ако беше защитил Южен поток вече и по евтина газ щяхме да имаме

Наглец
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано да ни пуснат и нас да мръднем малко напред, нашите американски наставници.
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
русия няма да получи монополно положение на Бг енергийния пазар (И това е добре и изгодно) Факт ..
а ако от москва изкат да видят Пазарите в централна Европа пъря е само един от тук и русия Трябва да се Моли да я пуснем ...Другия алтернативен път минава през Марс и меките задни части на Путин И той тя то ? Го знае ...
110
9
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 3 месеца
И Американски газ ще тече по Балкански поток .
ако ще путин и троловете му да си сменят пола още няколко пъти
Аре хибридните москалите въз към тайгата
109
2
 
14
 
! Отговори
До Пожарникаря преди 3 месеца
Много си наивен бе човек. Не научили урокът с американските ТЕЦ-ове, които ни съдраха по 3 кожи.
108
1
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 3 месеца
Историята се повтаря. Навремето Иванов Костов даде Тец Марица 1 и 2 на Американски компании ,сега Тиквата ще даде Ядрената ни Енергетика също на Американски компании.С това доказване ,че не се учим от грешките си. Една държава не става богата когато тормози собствения си народ с данъци .Една държава става богата когато развива Бизнеси ,участва в Бизнеси в други държави .Прави пари от други държави ,НЕ само от собственя си народ!!!
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям позор , Боко е предател проклет..
106
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как можахме да докараме такъв ***,като Борисов на власт?Срам и позор за Левски и Ботев!
105
1
 
19
 
! Отговори
Ф-16 преди 3 месеца
Борисов е американска подлога и прави всичко,каквото му кажат от САЩ.
104
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ставрю
Кои подаръци бе психо?Руските газопроводи и АЕЦ Белене ли?*** колко е проС българина!?Не е реално просто!
103
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Боко най-важни са руските проекти и зависимостта ни от Русия.Не случайно плащаме 2-2,5 пъти по-скъп газ от Австрия(!), най -скъпия ток в Европа е у нас, за да ни се покаже колко ни е нужен руски АЕЦ за 20 милиарда.Сега с надвзетото от цената на тока строи турски поток към Сърбия.Боко е руско мекере, а умните българи го плюят понеже бил слуга на САЩ.Е кога ще се оправи тази държава?Ми никога!
102
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долу Бойко Борисов!
101
3
 
11
 
! Отговори
Турчина преди 3 месеца
Борисов коментира "Зелена Европа",но удобно не коментира Иванчева,която се бореше за " Зелен Младост".Всички видяхме,че това бе "лов на вещици". В определени кръгове се знае,че Бойко бе лансиран от САЩ и затова лобира за техни интереси.Скорошната му визита там му осигури власт за още дълги години.Какви танкери с газ ще идват тук от САЩ,при положение,че през България ще минават "потоци" с въпросното гориво и могат да се договарят цени.Народе,такъв режим не се сваля с избори,а с революция!
100
1
 
16
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 месеца
Глупости. Тиквата не прави разлика между ТЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ, АЕЦ и взаимовръзката им. Той си е просто същество чието възпитание не отговаря на възприетото от обществото. Като всеки милиционер, мозъкът му е органично увреден.
99
5
 
5
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 3 месеца
ядреното гориво също не е в неизчерпаеми количества. Според специалисти, след 30 години добивът му ще бъде силно ограничен, а оттам и цената му ще се увеличи многократно.
Другият фундаменталин въпрос е за съхраняването на ядрените отпадъци, които трябва да се съхраняват при специални условия хиляди години и ще ги оставим за поколенията, за нашите деца и внуци.
Няма ядрена централа в света, която да е 100 % безопасна.
А от стотиците АЕЦ е достатъчно една да гръмне- знаете какви са последиците!
98
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никак не е розово бъдещето за въглищните централи. Ами защо тогава изгубихне цели 10 години, защо спряхте работата по АЕЦ " Беляне" , Южен поток" че се и хвалихте. Ами ако и сега се спре и турски поток към България и газта през Украйна за България кво ще праите.Остава само оставката.
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово

След ДЕСЕТ години отричане и унищожаване на всичко, което напомня на ядрена енергетика ти увря главата! Не е ли малко късно? Защо досега не помисли за въглищата?

Що ли питам - отговорът е ясен!