Прекратиха издирването на моряците паднали в Норвежкото море

Българите са били част от екипажа на товарния кораб "Стара планина"
Обновена: 3 яну 2020 07:17 | 3 яну 2020 06:14, Петя Славова
11
Прекратиха издирването на  моряците паднали в Норвежкото море
Снимка: БГНЕС

Прекратиха спасителната операция по издирването на двамата български моряци, паднали вчера в Норвежкото море, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Още по темата

За инцидента е уведомил капитана на товарния кораб "Стара планина". Веднага е стартирала спасителна операция с участието на два хеликоптера, но дейностите им са били силно затруднени поради лошото време - силен вятър и високи, 8-метрови вълни.Корабът се намира на 400 км югозападно от град Будьо.

Норвежкият Съвместен спасителен координационен център (ССКЦ), ръководещ спасителната операция в Норвежко море съобщи, че прекратява операцията и тя няма да бъде подновявана.

Според ССКЦ при настоящите климатични условия няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време.Норвежката полиция поема разследването на случая.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Моряк преди 4 години
Виновни: ИДД БМФ, ЧР БМФ, ОТТБ БМФ, Капитан, Ст. Пом. К-н и евентуално Гл. Мех. Не познаване и не спазване СМС на компанията. НЕ Е Извършено : ОЦЕНКА НА РИСКА(RISK ASSESTMENT), РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА РАБОТА В ЛОШО ВРЕМЕ НА ОТКРИТА ПАЛУБА(PERMIT TO WORK, HEAVY WEATHER AND OPEN DECK), МИТИНГ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА(TOOLBOX MITING), ЧЕК ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ(SAFETY CHECKLIST) и поредица от човешки грешки поради некомпетентност и немарливост. С морето шега НЕ СЕ ПРАВИ, времето и годините са го доказали... Но Уви!!?
10
1
 
7
 
! Отговори
некой си преди 4 години
Бог да ги прости....... и на незнаещите не пишете *** коментари
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега от "Джъмбо" ще изпратят играчки на дечицата им...
8
2
 
6
 
! Отговори
Дали преди 4 години
ако падналите моряци баха от друга националност, ССКЦ щеше да прекрати операцията? Дори и да няма шанс за оцеляване...
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете глупости! Януари такова вълнение е обичайно за сев. полукълбо. По скала 8м трябва да се води 7 бала и за подобен кораб не е нещо особено или пък изпитание. Просто преди подобно време се задрайват всички хамбари, люкове, врати и т.н. и хора по главната палуба не се разхождат. Всъщност, от написаното изобщо не се разбира какво е станало? На кораб обаче, капитанът е виновен по-подразбиране, понякога и пом. к-те и/или Гл механик .Съболезнования на близките!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8-метрови вълни ще ги прати капитана на носа...? Ми той направо може да ги е бутнал зад борда..??
5
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Спасителната жилетка няма да те спаси- Още от 2000г има изискване за термокостюми (неопрени) на фирма Викинг за всички кораби по ЛОЙД одобрение- Но тук явно капитана ги е пратил на палубата- може задрайките на някой карго холд да са отхлабили -хидравличните капаци особено първи (хамбар) към носа са много опасни -ако бъде пометен от вълната-то кораба го чака потъване с носа напред- може и някой котва да е подала-при такова лошо време -нямаш работа на палубата-100% си зад борда-Капитана е виновен
4
1
 
29
 
! Отговори
Абе преди 4 години
И спасителни жилетки да са имали при 8 метра вълни и ледена вода не можеш да оцелееш и минута.Не е точно минута, може би около половин час са преживели във водата, ако са били с жилетки, без жилетка около 10 минути при тези условия, може би :(Мир на праха им и съболезнования на близките :(
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И спасителни жилетки да са имали при 8 метра вълни и ледена вода не можеш да оцелееш и минута.
2
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно са се напили и са скочили да се изкъпят. Жалко!Застраховки имат всички моряци. Тя е задължителна още при сключване на договора. По-важно е, че нелепо си отидоха.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съболезнования на семействата. Рискове на професията. И най-вероятно и никакава застраховка няма да получат, а само скръб.