Бездомникът Валентин живее вече месец в болницата в Бургас

Мъжът се надява да бъде настанен в социален дом
16
Бездомникът Валентин живее вече месец в болницата в Бургас
Снимка: УМБАЛ Бургас

60-годишният Валентин Райков, който вече месец живее в УМБАЛ Бургас, търси помощ за настаняване в дом.

Мъжът вече няма нужда от лечение, но няма къде другаде да отиде.

С два ампутирани крака е, но ръцете му са силни, може да се обслужва сам и може да работи всичко, което изисква ръчен труд.

За проблема му алармира доц. Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия, която е приютила бездомника.

"Годишно имаме по няколко такива пациенти, които престояват с месеци. Нямат близки или са изоставени от тях. По обясними причини не можем да настаним друг пациент в стаята на Валентин, а тя е с четири легла. Имаме чакащи пациенти за операция, така се блокира работата ни, а и самият той не иска да остава в болницата", обясни доц. Василев, цитиран от пресцентъра на болницата.

Началникът на клиниката подчерта, че активно търсят съдействието на социалните служби, но решенията за тези болни се бавят.

Освен, че няма места в социалните домове, работата на лекарите затруднява и оформянето и обработването на документацията, която е сериозна.

"Разбираме социалните, стараем се да сме толерантни, но призивът ми е да действат малко по-бързо. Нашата социална функция - операцията и лечението на тези болни, много от които са неосигурени, сме я свършили. Те вече нямат нужда от лечение, имат нужда от грижи", каза още доц. Василев.

"Благодаря много на доц. Василев, както и на всички в отделението. Не искам да съм им в тежест, чувствам неудобство, макар  че те се грижат за мен много добре. Много искам да бъда настанен в социалния дом в село Горица, чувал съм много добри неща за там, но все ми казват, че няма места", казва бездомникът Валентин. леглото.

"Бил съм в един друг дом, още когато бях само с един отрязан крак. Там е дом на ужасите, не искам да си спомням за това място. Казах на директорката - дай ми да работя, нещо да правя, картофи ли ще беля, ръцете ми са здрави, а тя ми отказа. "Болен си" - вика, не мога да ти дам да работиш", обяснява мъжът.

Подчертава, че може сам да се грижи за себе си и би се чувствал добре навсякъде, където му дадат работа.

Личната му история е подобна на стотици други. С един интересен щрих - по времето на соц-а Валентин тръгнал да бяга от България. Заловили го на границата и го прибрали в затвора. Там изкарал 8 години. Тези години са татуирани на тялото му - спомен от "академията", както нарича затвора той.

После се оженил, създал деца. Работил като сапунер в бургаския завод "Камбана", но дошла 2000-та година, заводът затворил и го съкратили. С жена му се преместили в село Брястовец, откъдето била родом тя.

Той се хващал за каквато и да е работа - основно по строителни бригади.

Нещата в семейството не провървяли, развели се.

Валентин останал на улицата, започнал да пие, да боледува. Първо загубил единия си крак, сега  - втория.

От него не се интересува нито бившата му жена, нито децата му.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ГРОБАР 13
Заради наследствата от социалистическия рая и главно БКП - майката на всичките партии до момента без изключение!
12
6
 
10
 
! Отговори
ГРОБАР преди 10 месеца
До:

"Нямал е късмета
да избяга от социалистическия рай"
==============================


Абе демократе, защо 2,5млн българи избягаха от капиталистическия рай???
Защо не се връщат сега, под "вещото" ръководство на Боко Тиквата???
11
3
 
9
 
! Отговори
Танчо преди 10 месеца
Да този проблем е сершозен. Социалните служби са недофинансирани и недоубурудвани.
10
7
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Както казах, всеки гради живота си сам. Със сигурност няма да стигна до пиянски живот на улицата. Работя, ще работя доколкото мога, имам си жилища и чудесно семейство, само аз си знам колко усилия съм положил това да се случи.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една жертва на капитализма и Костовата синя буржоазия, която наряза заводите.
8
10
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Драги ми любезний, начи дай да пропия жилището си, да проиграя и всичко останало, да не работя, да се пропия, да остана на улицата, където да продължавам да се валям в калта, да ми отрежат краката от тъпня и да седна да рева на държавата да ме спасява... Па, тя тая държава да не е социално заведение. Аре, сиктир от некви нещастници, които сами са се докарали до мизерия...и все искат...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпреки че правиславната църква не признава такива неща като прераждане и карма мисля че тук се намесва Кармата всеки наистина гради или не живота си както и аз не съм безгрешен.Между другото съм работил като 20 и няколко годишен в Камбана в този цех но не си го спомням
6
5
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 10 месеца
До 5 Анонимен

Измивявай! Защо с тази грубост един кам друг? Защо обществото/държавата е толкова агресивно? На онзи дето пита защо държавата, предполагам си мисли че никога/ не е възможно/ да изпадне в положението на бездомника Валентин!
5
2
 
18
 
! Отговори
Бай х преди 10 месеца
Къде са тия от социалното дето ще спасяват децата от семействата им - ама то тука няма далавера нали така.
4
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извинете, ама защо държавата да се грижи за този човек? Всеки сам си гради живота. Огромна част от тези бездомници сами са си виновни, обикновено са пропили и проиграли всичко, загубили са семейства и роднини...
Само ми е интересно какви са обективните причини, поради които не може да има други пациенти в стаята...
3
4
 
7
 
! Отговори
Нямал е късмета преди 10 месеца
да избяга от социалистическия рай.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горкият човек! Държавата по стар обичай не се грижи за такива хора
1
3
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 10 месеца
В Бургас е пълно с бездомници!! Това е "Новото Време"--Чудите се кои предприятия произвеждат бездомници ?? Все пак индустрията произвежда някакъв продукт -нали така!! И както индустрията произвежда нещо -така и други "***" произвеждат клошари и емигранти и това са!!- Банките произвеждащи клошари и бездомници !! ЧСИтата също - и така нареченият Хазартен Бизнес- накрая крайният продукт е това на снимката- човек най вероятно пропилял и пропил всичко ! Всеки бездомник има "своята малка ТАЙНА"!