От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка, колко е ръстежа според БСП?
299
2
 
1
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 месец
И растежа на БСП не е такъв, защо никой не подава оставки?
298
2
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
КГБ прати БСП слугинаж си на амбразурата с партийно поръчение. Следва включване на наказателните отряди. Трябва да се запася с пуканки.
297
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек който с действията си докара България до катастрофа. В БСП е пълно с такива експерти. ГОСПОД да ни пази от тях. За доброто на народа ни.
296
3
 
4
 
! Отговори
БанкерЪ преди 1 месец
Пълни глупости и от двете страни. Според ООН най-новият показател да развитието на една държава те е ръстът на икономиката, а т. нар. индекс "GPPS" (ръст на паритетната покупателна способност). По който впрочем също сме на последно място - но не в ЕС, а в Европа. И тъжното е, че сме дори сред Албания и Русия.
Разбира се, между двата индекса има корелация. И ако използваме стандартите методи за приравняване, реалният ни ръст не нито 3.3%, нито 0.8%, а е под 0.45%!
295
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя се гласи да управлява с Виденов пак. И курнелийка. Иска пенсии 1$ и заплати 2$. Ма иначе ще взимаме по 1.000.000лв. Тресе го носталгия за 96-97г. И как печатеха пари.
294
4
 
5
 
! Отговори
Robinzon преди 1 месец
Точно па тоя бездарник гечев ли ще говори за икономика.Еи немат и срама еи.
293
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП се е активизирала - значи нещата в БГ вървят на добре....
292
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почвата се подготвя за сътресение на лева, обръщайте лева във валута и теглете кредити като замаяни, така ще сте на плюс след тая далавера
291
1
 
10
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
До Анонимен 293 На времето не е имало голям смях с тоя , а голям страх.Единствения път когато съм се страхувал как ще живеем за в бъдеще, беше при този бездарник.Съсипаха спестяванията ни събирани с много лишения от мизерните ни заплати.С пари за апартамент си купих фризер на старо.
290
3
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Не плювайте по ПРОФЕСОР Гечев.Човека има огромна заслуга за добруването на България. Така ли е ? Така е...
289
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
До Чеверме социалист 289 Президента е предупредил Десито,че може да стане патаклама.
За това Десито я нямаше на манифестацията.Това не е като да си на трибуната на Червения площад. Не си заслужава.И е студено. Не може да покаже новата си рокля.
288
3
 
7
 
! Отговори
77 преди 1 месец
Докато бсп/бкп съществува а пенсионерите които гласуват за тази болшевишка структура,не умрат.България ще има вътрешен враг .Който ще се опитва да спира развитието и .И да дърпа страната назад към Евразия.
287
4
 
4
 
! Отговори
Ангата преди 1 месец
Ми това се знае че са статистически измишльотини. Ние какво точно произвеждаме че да го изнаяме. Няма земеделие, няма животновъдство, няма нито тежка нито лека промишленост. Нашите производства немогат да задоволят само вътрешните нужди камо ли да говорим за износ. Дори всичко което тук се произвежда се прави от и с материали и суровини внесени от други държави. В такава заблуда спим толкова години, че когато се събудим ще ни се ще да сме били умрели.
286
6
 
8
 
! Отговори
Joke преди 1 месец
А ти Гечев спомняш ли си края на 1996-та, банките, хиперинфлацията, опашките, барикадите по улиците... всичко! Няма по-нагло същество от червените безродници рептили! Защо им давате трибуна и ги отразявате?! Те ли иската отново да ни управляват и да ни окрадат спестяванията?! Стига!!!
285
4
 
12
 
! Отговори
Това е един предател преди 1 месец
Той беше финансов министър по времето на управлението на Жан Виденов... Той участва във фалита на България на банките
284
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румен и пирамидите
283
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От БСП и да дойдат на власт с този експерт ще се свалят сами за един месец. Даже няма да има нужда ДПС да ги сваля. Такива бисери ръси, като кандидат студенти.
282
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е най тъпото парче от БСП. Навремето голям смях падаше с него. Нинова излагаш се. Пусни поне Жаблянов голия комунист с "малка схлупена къщурка " в полите на Витоша.
281
5
 
13
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
просто бе другарю,човека пита...произвеждаш малко...изнасяш много,внасяш малко а папаш много...та човека пита кво папаш като не произвеждаш и не внасяш