Защо се стигна до спекула с цените на плодовете?

Въпреки свитото потребление, цените летят нагоре
6 апр 2020 12:58, Павел Гълъбов
32

Темпът на безработица нараства ежедневно. Дори има прогноза на синдикатите, че процентът на хората извън пазара на труда ще достигне 330 000 души. Паралелно с това проучване на КНСБ в 26 областни града показа сериозен скок на цените на някои от основните хранителни продукти, както и тези, които подсилват имунната система.
Още по темата

Оказа се, че джинджифилът и лимоните са поскъпнали двойно и тройно, а захарта е поскъпнала с 13 стотинки.

"Интересно, че такива стоки са търсени заради кризата. Има опити да се спекулира на пазара, но в крайна сметка свитото потребление и падналите обороти на търговската мрежа са естествен регулатор, който очаквам да стабилизира ценовите равнища", каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев в ефира на "България сутрин".

Той коментира и продуктите, които сме свикнали да купуваме на една и съща цена, а сега са в пъти по-скъпи.

"Вече беше споменато за пределни търговски надбавки, които биха изиграли положителна роля, но в крайна сметка мисля, че пазарът ще надделее, тъй като потреблението е силно свито в условията на криза. Опитите са свързани с някои цитрусови плодове, дезинфектанти и стоки, които се търсят в момента" посочи Любен Томев.

Според него има голямо значение и продължителността на кризата.

"Ако тя се успокои в близките седмици би изиграла положителна роля, не само върху пазара, но и върху икономиката като цяло. Заложените 2,2 пункта ръст на безработицата вследствие от кризата е твърде оптимистична. Може би в средата на лятото ще достигнем една критична граница от около 9-10% безработица", каза още Томев пред Bulgaria ON AIR.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото сме България,а на нашите търгаши второто им име е Спекуланти!
26
0
 
4
 
! Отговори
Параграф 22 преди 2 месеца
До Анонимен
Камионите си вървят, ама какво возят?
Всъщност, каквото и да е: някой трябва да го произведе, друг да го натовари. Като са под мерки и карантини садачи, берачи, товарачи - какво очакваш?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отделно в големите вериги нали са инвестирани 15 20 милиона на обект. Като влезеш ти е топло, ппдребено, чисто. Ама нали това струва пари. Да не се прави безплатно. На ли такива като тебе бачкат там и чакат заплати ама искат и високи заплати щото нали се мерките с Германия. Купувал на село от бай Иван мляко и вече реши икономическите проблеми.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20
Се ми е там в какво живееш. Факт е че живееш на село. Това няма общо с голям град и начина на пазарене. Набий си го в селската кратуна.
Елементарни неща са това. Производителя произвежда в тонове и трябва да продава на търговци, за да стигне стоката му до всички краища. Това е принципа във всяка държава от 100 г. Елементарни неща говорим от небето ли падаш.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Камионите си вървят , връзките не са прекъснати ! Има зелени коридори,но когато може да се печели яко ,никой не изпуска момента
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горивата , бензин и дизел са 1,50 лв за литър !
Цените нали зависеха от тях ? Пунта Мара е всичко в България
21
2
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
По лека лека магазините се изпразват. Не е спекула, просто няма от къде да се зарежда. Връзките са прекъснати.
20
0
 
2
 
! Отговори
защото не сме народ, преди 2 месеца
а М*ШA!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая заигравка със стотинките,е бял кахър на фона на това което ни очаква!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото веганите опасоха джинджифила. Като марокански скакалци са.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото веганите опасаха джинджифила. Като марокански скакалци са.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не ви кара да ходите в магазините, защо ходите? Запалете си колата и търсете производители. Ама те не продават на дребно охльови :) Само празни приказки се говорят, като за всичко. Щял да пазари от производители. Айде ела в София да те видя, от къде ще пазараш измислен икономист. Гледай си там кравите на село и толкова.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви мандри бе селльо :) Ти на село прави, какво искаш. Къде си видял в голям град производители. Изобщо не ти е ясна картината и не се напъвай повече. Всеки си търси неговата пара. Търговията е измислена много преди тебе и ще е много след тебе.
14
1
 
5
 
! Отговори
Цирк дьо мизерей преди 2 месеца
Щото са мутри нъл тъй бре разследващи мисирки , дедо ти мисирко държи бензиностанциите , аптеки , големи магазини и миризливите ТВ и какво ли още не в *** ..... а оная руска салата с каскет гешеф ходи на ромски сватби да си прави ПР ...... бал съм ти *** руска съм ти бал......що бре мисирки що .....
13
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Дето защитавате търговците - къде отиде прословутия пазарен принцип - не се търси, а цените нагоре?
12
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Какви сте вие, че да защитавате алчността при тези извънредни условия? Къде ви отиде човечността? Ама при доктора ще ревете за безплатни тестове пр.?
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще купиш от производителя дрънци. Производителя има ли магазини, сложил ли е в паркинги, в персонал, в техника, в доставки. Я стига глупоости. Пъпеш да не живееш в 19 век. Направо ми писна от некви измислени идеалисти от село. Нямате грам мозък.. Цял ден акъл пръскате. Аз кво ще запаля колата да обиколя 30 производителя да си на пазарувам ли глупенндер :)
10
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Дано им изгние всичко по складовете! Като измрат пенсионерите с по-сигурните доходи ще видите печалби през крив макарон!
9
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
АМА ЛЕКАРИТЕ АКО ПРАВЯТ ВСИЧКИ КАТО ТЪРГОВЦИЕ, ЩЕ ПИСНЕТЕ! НЯКОИ ГО ПРАВЯТ!
8
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бай ганьо не стига, че най беден.....ами и пак претенции има. Някой да му носи храна ама и да в по евтино даже без пари. Ей смешковци събудете се вече, къде се намирате и какво се случва.