След Великден хората ще искат силни икономически мерки

Стресът и напрежението ще се повишат заради ограниченията
Обновена: 8 апр 2020 10:58 | 8 апр 2020 10:58, Камелия Цветанова
57
След Великден хората ще искат силни икономически мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След Великден хората ще станат нетърпеливи, ще искат да чуят за по-силни мерки в икономиката и по-меки - в забраните, смята проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Още по темата

Според нея стресът от карантината удари най-много работещи жени до 60 г. в големите градове, защото те са двойно натоварени: работят дистанционно, грижат се за дом и деца, поемат тревожността на съпруга.

"Животът и смъртта са свързани с това как го правим в бъдеще. Икономиката е част от отговора на този въпрос. И то не глобалната тема икономика, а конкретната, лична тема как ще се справяме утре, когато кризата свърши. Мога категорично да кажа, че публичното говорене по темата не успокоява хората, а точно обратното. Почти всички хора се опитват да разберат как икономическите мерки, които ще струват толкова много на държавата, конкретно ще помогнат на всеки един от нас. И това е причината тези мерки да бъдат много строго и внимателно наблюдавани в момента. Защото това е бъдещето", казва тя пред "24 часа".

Според нея българинът показва малко над средното ниво на оптимизъм в тази обстановка, но ако кривата на неизвестността продължи, след две седмици картината ще се промени.

"Като по принцип при жените оптимизмът е по-висок, отколкото при мъжете. Това означава, че или ние не сме такива негативисти, за каквито сме се обявили, и това е мит, или че се справяме с тази ситуация чрез завишаване на нивото на оптимизъм. Това обаче е наивен оптимизъм, в който нашите анкетирани ни казват: "Аз съм отворен да чуя поне една добра новина, хващам се за нея и вярвам, че в бъдеще тя ще се мултиплицира в още много добри новини. Това ме зарежда, удължавайки периода, в който аз мога да си наложа дисциплина, за да преживея стреса от промяната на стереотипа ми на живеене”, коментира тоя.

Според нея в София има по-високи нива на напрежение от гледна точка на натоварване и работа на активните жени в сравнение с провинцията.

"Оставайки си вкъщи, активната жена си променя стереотипа. За нея това, че излиза, че се среща с колеги, че активно работи, че е в движение, е начинът, по който тя се справя с напрежението в работата. В същото време домът си остава за нея второ място на работа - това са децата и обгрижването им от храна през облекло до домашни, чистенето, готвенето, прането, съпругът, който в това време също е изключително тревожен и комуникацията с него. Той също мисли за семейната икономика, за финансовите ресурси, за бъдещето. И ако тези двама души не поддържат хигиена в комуникацията си, ако не си създават среда, в която по-леко да споделят притесненията си и да преминават през кризата сплотени заедно, стресът у жената става още по-голям", посочи още проф. Христова.

По думите й най-голямата група са хората побеждават стреса чрез наивен оптимизъм.

На второ място е групата, които го преборват поведенчески с активност тип "Нещо да правя, за да не мисля”. На трето място е емоционалното справяне "Опитвам се да не допускам лоши мисли, да не ме обхващат тревоги, избирам си позитивни емоции”.
На последно място са суеверните и езотериците.

"Последните впрочем не са лоши начини за справяне със стреса, защото чрез тях си обясняваш света, който в момента е във висока степен на неопределеност. Сред тях например са вярващите, че Бог може всичко или че всичко е плод на конспирация", коментира експертът.


Тя обаче предупреди, че ако строгостта на мерките нарасне в ситуация на принудително задържане на хората у дома, мнозина няма да издържат.

"След Великден ще се повишат тревожността и стресът, ще се повиши неудовлетвореността на хората от посланията на правителството за икономическите мерки. И това ще създаде риск пред правителството. Според мен то трябва да преосмисли дали точно това решение за икономическите мерки, което се договаря, хората трябва да чуят точно в този момент на стрес и тревожност", каза проф. Христова.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
ИСКАМЕ преди 1 месец
безплатни работи от държавата. държавата е длъжна сичко да плаща на нас . ние сме държавата.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерки може и да има. Теглилки дали ще има не се знае.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"60/40, че поемат друго на съпруга"
Няма лошо, стига съпругът да може дигне самолета.
47
2
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Какви икономически мерки да очакват от държава с бутафорна икономика? Пак ще ги залъгват с нещо като риба на блесна.
46
20
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 1 месец
Целия този зор на простолюдието изобщо не е да ходи да работи, а да щъка по паркове и по курорти и да яде и пие по цял ден.
45
1
 
22
 
! Отговори
А МЕЖДУВРЕМЕННО преди 1 месец
Столична община профуква стотици хиляди левове за "рекламни материали" като химикалки, тефтери, календарчета и плажни токи, че "да се популяризира", че хората губят иначе ще загубят итерес към София и икономиката й, ако няма с какво да я привлекат (особено с химикалки)... Може да видите повече на страница на "Спаси София"
Но естествено ни вопъл, ни стон, ни в една медия новина за това...
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...."грижат се за дом и деца, поемат тревожността на съпруга."

60/40, че поемат друго на съпруга"
43
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво толкова ревете бе? Две седмици извънредно положение нищо не е. И къде ще пътувате за Великден, след като твърдите, че нямате пари? Беден човек не пътува, а си стои в къщи. Щом простолюдието искате да щъкате по паркове и по курорти, значи имате пари. Защото всяко ходене някъде е свързано с разходи.
42
2
 
4
 
! Отговори
do 40 преди 1 месец
Не нищо, а абсолютно нищо не става от тях. Сумарно тая *** е платила стотинки данъци. Спираме им сега всякакви надбавки, с военните в гетото уж за дезинфекция и гледай красота!
41
2
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
"много работещи жени до 60 г. в големите градове, защото те са двойно натоварени: работят дистанционно" Какво по точно работят дистанционно?
40
8
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
След теб след тази дето те е родила след сестра ти и цялата ти рода....може....но първо вие !!! Сега и на място...
39
9
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 1 месец
А от тебе какво ли става? И зелето в бидоня нема си натисна с *** като тебе сигурно....най-вероятно си безработен хейтър дет муфти съседите за цигари? Беден си нали? Признай си ти олекне
38
7
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ПЪРВАТА ИКОНОМИЧЕСКА МЯРКА СЛЕД ВЕЛИКДЕН Е ЧЕ ЧИСЛАТА ОТ ТОТО 2 ЩЕ ГИ ПРАЩАТ НА ЕСЕМЕС ДВА ДНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
37
8
 
17
 
! Отговори
до 37 преди 1 месец
Грубо казано, но подкрепям с 2 ръце! В момента най-много плачат т.нар. "пликаджии" цял живот осигурявали се на минимална или изобщо неосигурявали се. Факт е, че един добре платен човек, осигуряващ се в пъти над прага, като теб, ако остане без работа заради подобни *** пликаджии ще взима мижави обезщетения от борсата. 60% от прага или някаква подобна мизерия, а реално цял живот е плащал и издържал пликаджии, пенсионери и държавна администрация, милиционери и подобни.
36
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, хората да спрат да взимат заплатите си в плик и да мислят за икономиката, а не само за себе си. Няма ние с добрите заплати (200 000 души сме със заплати над 9000лв., а други няколко стотин хиляди взимат прилични заплати за България) да издържаме цяла държава нехранимайковци, взимащи заплатите си в плик и осигуряващи се на минимална. Изобщо, ама изобщо не ми дреме за Петьо сервитьорчето от Надежда, който няма и ден осигурителен стаж или за Мими- фризьорката декларираща 10% от доходите си.
35
3
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
А за Великден искаме козунаци.
34
5
 
2
 
! Отговори
Някой да те е преди 1 месец
Спрял...? Турай 5 бинки в джоба и пей сърце на воля
33
4
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 месец
пуснете ниии, не сме затворници!!!
32
6
 
10
 
! Отговори
ист преди 1 месец
След Великден хората ще искат легла В изолатора на болниците, ако изпълнят храмовите.
Вярата не се демонстрира само на Великден. Или я имаш в сърцето, или си комунист.
31
0
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Или царя пак да ни "оправи" за 800 дни като открие няколко чешми.... :)