77% "За" строгите мерки срещу COVID-19 на фона на икономическите проблеми

22% вече са загубили част от доходите си, 9 на сто останаха без работа
174
77% "За" строгите мерки срещу COVID-19 на фона на икономическите проблеми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите продължават да оценяват положително предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса, но в същото време признават, че се задълбочават потенциалните социални и икономически проблеми. Това са основните изводи от проучване на „Галъп интернешънал“.

Общо 77% от анкетираните приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса.

Още по темата

22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял на колебаещи се.

Преди близо месец, непосредствено преди извънредното положение, в тогавашния сондаж на световната Асоциация„Галъп интернешънъл“ с идентичен въпрос, 60% намираха действията на правителството за добри или много добри, 37% бяха на обратното мнение или дори бяха крайно негативно настроени.

Десетина дни след въвеждането на извънредното положение пък, друг сондаж на „Галъп интенешънъл“ показа вече над 70% ситуационно одобрение за действията на властта.

Както разкриха наскоро и данните за десетки страни по света, заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми.

22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си.

В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. Респондентите са давали повече от един отговор. 
 
9% казват, че дори са загубили работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%. Дори декларациите на респондентите да не са докрай прецизни или да съдържат повече уплаха, близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи. И този дял устойчиво расте в последните седмици, анализират социолозите.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец – непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки – този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%. 27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март.

Има и известен дял, които се колебаят. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата. 
 
В същото време обаче 55% у нас днес смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена.
 41% пък не мислят така или даже съвсем не мислят така. Останалите се колебаят. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече от сега – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас явно повече хора са я подценявали. Все пак и днес, в разгара на заразата, по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.
 
57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация.

78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%. По този показател явно ръст във времето няма, даже напротив. Може би животът при ограничено придвижване е направил така, че малко повече хора да стават критични срещу забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става възможна заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа.
 
Нещо повече: само 22% се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза.

Делът не е малък, но почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс.


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
14
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ-доброволец преди 3 месеца
Герб не плаща на тролове, плаща БСП. Троловете на ГЕРБ работят от любов към ГЕРБ и Бойко съвсем безплатно и това е истината. Нинова толкова се е улисала да прави пропаганда с телевизия и тролове че си фалира партията, Герб ако плащаше на тролове в касата нямаше да има нищо както в касата на Бсп.
88
0
 
0
 
! Отговори
Georgiev преди 3 месеца
До 89

В качеството си на трезво мислещ, какъвто явно ти не можеш да бъдеш:) Айде, със здраве.
87
1
 
5
 
! Отговори
кара колю преди 3 месеца
До Анонимен 86

Спокойно, ще паднат мерките и пак ще си с лопата да тупаш асфалта на студ, мраз и пек и пак ще си същия ***, недоволен от успелите и можещите! Айде сполай и си налей ракията, че почва турския сериал.
86
1
 
3
 
! Отговори
ку ку бенд преди 3 месеца
До Georgiev

В качеството си на сервитор, таксиджия, фризьорКА или съдържател на семейно хотелче го казваш? Соп8ол
85
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Тези тиквени пропагандни сводки за наистина забавни!Вече в Пловдив постепенно се осъзнават хората ,че всичко е една пропформа и театър и все по -малко ходят с маски като нинджи!Стига с този цирк наиграхме се на "карантина"ГЕРБ за народен съд !
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво стана с къщата на Боко Суджука в Барселона? А тесното бутиково пиче?
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Кара колЮ. На кое викаш адекватна реакция. На това че докато Майтапчииски и Кантара викаха нема КУРана влязоха десетки хиляди през летища и граници прокажени. На това ли му казваш адекватна реакция. И ти имаш мозък колко на Шлангажията даже из ушите ви е протекъл. А сега ние дето 30 години опъваме каиша гладуваме студуваме ще стоим като мамуни у зоологическата. А онези дето си веяя тааааците из еврогея и ни докраха проказата нагли и безочливи неспазват карантината.
82
6
 
3
 
! Отговори
Гредоред преди 3 месеца
До До 73

Извинявам се, ТИ близки нямаш ли, които са в рисковата група? Не те интересува, дали някой от тях ще загине? Не те ли интересува какво се случва в Европа и близките на нас страни? Подовижен хранопровод такъв!
81
1
 
12
 
! Отговори
Georgiev преди 3 месеца
Не са адекватни тези мерки!
80
1
 
15
 
! Отговори
Промиване преди 3 месеца
Промиват ни та 100%. Вижте Беларус , Швеция, Южна Корея,, Япония, Сингапур и Виетнам. Не ка си затворили предприятията. Но има епидемична дисциплина. Маски, ръкавици, дезинфекция, социална дистанция. Даже и заведения работят, но се спазна дистанция. При това положение заразените ще се увеличат, болните също, то няма да бъде масово. Ако се вземат мерки за имунна стимулация на хората, щетите за икономика и здраве ще са минималн. Трябва превантивни мерки. Вирусът е като да забраниш нещо на дете.
79
4
 
20
 
! Отговори
До 73 преди 3 месеца
Тази ‘пандемия’ се оказа пълен т.шак. Само промити мозъци като теб още не са го разбрали и продължавате да редите мантри за “адекватните мерки” на правителството, които са още по голям т.шак. На запад промитите.мозъци са още повече, каквото пише по медиите се приема за 100% истина, и като зомбита изпълняват послушно всичко, спуснато отгоре.
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нинова толкова се е улисала да прави пропаганда с телевизия и тролове че си фалира партията, Герб ако плащаше на тролове в касата нямаше да има нищо както в касата на Бсп.
77
2
 
8
 
! Отговори
Коста преди 3 месеца
Строги мерки?! Т’ва си беше либерален режим, в Ухан мерките бяха строги. Иначе сега без работа още юни месец ще си ядете въшките. Щот’ държавата МУ няма пари, откраднати са.
76
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Герб не плаща на тролове, плаща БСП. Троловете на ГЕРБ работят от любов към ГЕРБ и Бойко съвсем безплатно и това е истината.
75
0
 
2
 
! Отговори
кара колю преди 3 месеца
До изнервен

Е какво да им харесвам, пък и не ми се обяснява на изнервени провокаторчета :)
74
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е против мерките?! Сервитьори, таксиджии и подобни обществени слуги, които ги е страх, че загубили работата си са нулево конкурентноспособни и заменими от абсолютно всекиго. Затова и толкова много реват. Към тая групичка слагаме и мизерните гастарбайтери, които бяха изритани от ЕС поради същата причина- заменими са от всекиго. Защо ли някой, чиито труд е ценен и интелектуален, не се притеснява?! Защото си знае цената.
73
0
 
1
 
! Отговори
изнервен преди 3 месеца
кара колю ме изнерви още повече ти що не харесваш ГЕРБ и БОЧКО бее
72
0
 
0
 
! Отговори
стрестест преди 3 месеца
тоа па искара статистика на коментарите, егаси ганкстера :D
Афторката да ми еспрати снимки ваф цел ръс, да вида колко процента ше са надъхам да и преподавам малко граматика :D
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Герб не плаща на тролове, плаща БСП, и списъците с платени тролове бяха намерени в пощата на вицепрезидентката Йотова, и това е истината.
70
15
 
3
 
! Отговори
кара колю преди 3 месеца
Колкото и да не харесвам ГЕРБ и Бочко, трябва да призная, че този път взеха адекватно бързо мерки. Нашите бизнес партньори в Румъния ни споделиха, че болните при тях са 5000 човека, да не говорим за загиналите... Тука разни кратунковци (същите като тиквата) се редят да обясняват за икономика и цени, а хората в европа умират с хиляди. При нас са сравнително малко и то защото по-рано взеха мерки. Можеше и по-добре, но тогаз не знам какъв вой щеше да е....