Цветница е, но без традиция! Празникът ще мине без върбови клонки

Имен ден празнуват всички с имена на цветя и растения
12 апр 2020 07:39, Красимир Ангелов
59
Цветница е, но без традиция! Празникът ще мине без върбови клонки
Снимка: БГНЕС

Православната църква празнува днес един от най-големите християнски празници - Цветница, наричан от народа още Връбница.

Празникът се отбелязва винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Още по темата
Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

По традиция на този ден в храмовете се раздават върбови клонки и се носят цветя, но заради пандемията от COVID-19 тази година това няма да се случи.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа.

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Калина, Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Роза, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението.

Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Честит празник на всички именици!
Бъдете живи, здрави и усмихнати като пролетта!


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Празникът е духовен
Храната и ритуалите са едно, вярата-друго
41
0
 
1
 
! Отговори
Уточнение към к.40 преди 9 месеца
До Мнение
Извинявам се, КОМКА!
40
2
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Българските духовници се изявиха в недобра, да не кажа по-лоша дума, светлина. Даването на причастие с една лъжица май че не е хич здравословно... По принцип черквите не трябваше да бъдат отворени за миряни. Премиерът направи явна грешка с тази постъпка! Можеше да пусне на срещата с висшия клир Философа от Габрово и да му поръча никаква отстъпка пред членовете на Светия синод с отворени църковни двери! Дано не повторят тази грешка на Великден!
39
3
 
2
 
! Отговори
Гений преди 9 месеца
Религията е пълна глупост, но е необходима за контрол на тъпаците.
38
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 9 месеца
Честит празник на всички именници
37
1
 
3
 
! Отговори
Болни преди 9 месеца
Всичко що е болест е короната ха ха.Стойте без пари.
36
4
 
4
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
Не е време за празници :D
35
5
 
2
 
! Отговори
Котки преди 9 месеца
По пътя за работа и обратно виждам много върбови дръвчета. Какъв е проблема да си взема клонки от тях?
34
4
 
12
 
! Отговори
32, преди 9 месеца
"Комунистите не успяха да забранят Цветница и Великден, но шофьорите им успяха."

Казал го е поетът: "Надоле, надоле, надоле..."
33
3
 
18
 
! Отговори
Илиев преди 9 месеца
Честит имен ден г-н Цветанов! Всички от пп-герб,Ви пожелаваме здраве и последователност във всичките Ви действия.Стотиците структури които създадохте на територията на страната,днес те са за нас златни мини, от където идват дебелите пачки свързани с общинските поръчки които минават единствено и само през нашата партия.Навремето купихте голямо стадо от дойни крави,но днес тях ги доят 4-5 човека,които са плътно до държ. началник.Има и стадо овце,тях ги ползваме освен за мляко и за вълна.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунистите не успяха да забранят Цветница и Великден, но шофьорите им успяха.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ?!

какво предателство, бе, църквата ли сега ви е виновна? И вярата ли искаш да ни отнемат, досущ като през комунизма? Не разбра ли че други са истинските виновници, които сега се правят на спасители и издават безумни заповеди и ограничения???.
30
9
 
11
 
! Отговори
Томислав преди 9 месеца
Цветница не е религиозен празник, а народен.
Обаче на феновете на Барба Ганьос им е пълна боза в празните кратуни.
29
4
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Ох, стига вече бе! Направо ни направихте всички на луди калинки! Да не разхождаме кучета, да не извеждаме децата навън. Кое куче, кое дете може да издържи затворено 24 часа? Да не отидем в градинка на слънце. Да не отидем до Витоша, нищо, че грее слънце. Ами дайте да спрем да живеем!
28
15
 
13
 
! Отговори
?! преди 9 месеца
Пуснете канал 1 да видите какво предателство извършва църквата в момента , попове пеят вкупом, баби целуват иконите, пълно е с хора един до друг. Нямам думи...
27
4
 
7
 
! Отговори
Славчо преди 9 месеца
Добър ден маргинали. Честит празник! Усмихнете се, нека слънцето сгрее душите ни, не губете вяра в себе си и в Господ и Истината ще пребъде.
26
10
 
9
 
! Отговори
цоле преди 9 месеца
КАКЪВ ПРАЗНИК, ЧУМАВО Е !
25
5
 
13
 
! Отговори
+ ICXC + преди 9 месеца
Честит християнски празник миряни! Честит ден и на космонавтиката! И в това число казвам, че религията (духовното) никога няма да бъде в битка с науката, защото двете неща се допълват! Нито учените трябва да отхвърлят религията, нито религиозните трябва да отхвърлят науката! Както вселената е необятна, така и духовното е необятно!
24
6
 
17
 
! Отговори
читател преди 9 месеца
40-50г. можеше без върбови клонки, сега изведнаж станаха много необходими...
както и службите...тези които рушаха църквите,и не пускаха по празниците сега изведнаж станаха много вярващи - фарисеи жалки.
23
5
 
4
 
! Отговори
. преди 9 месеца
Честит празник, върбови клонки винаги можете да си купите, цветарските магазини ги продават и са отворени.