Велики Четвъртък е, най-важният ден от Страстната седмица

Замесват се козунаците и се боядисват великденските яйца
16 апр 2020 07:10, Анисия Иванова
7
Велики Четвъртък е, най-важният ден от Страстната седмица
Снимка: БГНЕС

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос казал пред учениците си, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия.

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов към тях.

Докато Господ е бил в скръбна молитва в Гетсимания, се появили стражарите и фарисеите, Юда им посочил Христос с целувка, ученикът, заслепен от сребролюбие, приема да стане предател на учителя си срещу 30 сребърника.

На този ден църквата припомня и за съда на Пилат Понтийски над Исус, неговата смърт и погребение.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Вечерта в храмовете се служи утренята на Велики петък, когато се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и за предателската целувка на Юда.

На Велики четвъртък се замесват козунаците за празника и се боядисват великденските яйца.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Мар преди 1 година
Всеки днешен ден е най-важен, затова и в молитвата казваме: Насъщният ни хляб дай ни днес (или всеки ден)...
А Велики четвъртък е важен с първото причастие, когато на тайната вечеря Христос взима хляба и виното и ги раздава на учениците си, като им казва: Вземете, яжте - това е Моето Тяло... Пийте от нея всички - това е Моята кръв... Това правете за мой спомен!
Това е заповед за причастяването на всеки, който се нарича Християнин.
Христос Воскресе! Обичайте Бога, чрез обич към всички хора :)
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес ще си татуирам яйсата
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важният ден - денят на предателството. Днес Юда си взима хонорара от 30 сребърника, а след това отива тайно да похапне на аванта.
2
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От една страна, вярващите са най-добре - бог им пратил вирус да ги накаже, и те радостно му благодарят, защото бог е този, който преценява какво да става по принцип, и понасят всичко по-добре от невярващите. Казвам го без ирония.
1
4
 
15
 
! Отговори
stamen преди 1 година
"Велики Четвъртък е, най-важният ден от Страстната седмица
Замесват се козунаците и се боядисват великденските яйца"
ВЪПРОС: В КОЕ ЕВАНГЕЛИЕ ПИШЕ ЗА ЗАМЕСВАНЕ НА КОЗУНАЦИ И ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА?