Омбудсманът: Безлихвен кредит и за хора без платени осигуровки

Ковачева предлага подкрепа и за хора, били вече на борсата
29 май 2020 12:00, Павел Гълъбов
10
Омбудсманът: Безлихвен кредит и за хора без платени осигуровки
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, в която поиска да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити.

Още по темата

Условието е заложено в Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията COVID-19 и според Омбудсмана ощетява гражданите, които кандидатстват за тези кредити.

„Задължението за внасяне на осигурителни вноски на работниците и служителите е възложено на работодателите, а според нашето законодателството няма правна възможност работещите сами да внасят осигуровките си”, посочва доц. Ковачева. От друга страна в Кодекса за социално осигуряване е предвидено, че за осигурителен стаж се зачита времето, през което работниците и служителите са работили при законоустановеното за тях работно време и за тях са внесени или дължими осигурителни вноски.

„По тази начин Кодексът установи статут за осигурени лица и за работещите, за които осигуровките са внесени, и за тези, за които осигурителите са декларирали  като дължими осигурителни вноски, без да са ги внесли”, пише омбудсманът.

„В този смисъл намирам за неправилно и ощетяващо правата на кредитоискатели - работници и служители обвързването на правото им да получават или не кредит, в зависимост от това, платил ли е осигурителните вноски неговия работодател”, подчертава Диана Ковачева. И допълва, че следва работниците, чиито осигурителни вноски са внесени или дължими да бъдат третирани еднакво при преценка за правата им да получават безлихвен кредит по специалната програма.

Във втора препоръка до социалната министърка Деница Сачева, омбудсманът се застъпва за хората, които са ползвали парично обезщетение за безработица за кратък срок, намерили са работа, но поради настъпилата пандемия и извънредно положение, отново са останали без работа. Те обаче вече нямат право да получат парично обезщетение за безработица в минимален размер и минимален срок и на практика остават без подкрепа. По тази причина Ковачева предлага да се преразгледа текста на Кодекса за социално осигуряване в тази му част и да отпадне ограничението от 3 години за оставане без работа ( чл. 54б, ал. 4 от КСО) или да се промени и прилага за всеки отделен случай, като се вземе предвид срокът, в който то е ползвано.

Омбудсманът предлага обезщетението в тези случаи да се изчислява по общия ред, като условие тук би трябвало да бъде общото изискване  - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правото на труд е основно право. Държавата не наложи правилната политика в медицината. Болестта не беше това, за което ни я представят, заради липсата на желание от лекарите да правят аутопсии, действало се е навсякъде сляпо и страхливо. Но с,е им в ръчичките. Ако не се подчиняваш на властта - сурови глоби. Да попитам: Колко от нарушилите карантината, също от глобените са заразили поне един човек?
Държавата разбойничества. Да, не само нашата.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много банки в България,много нещо.Като едно време заводите и фабриките.
Тези търтей трябва да се хранат.
Ние сме идеалната стръв.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безлихвен кредит-такова животно няма!
5
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
а може ли да не е с пари от моите данъци?
Не стига че са хитреели и не са внасяли осигуровки, а сега и пари ще им дават, как ли не!
4
0
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 1 месец
Мога да помогна на държавата в тази тежка финансова криза !
Ще и дам пари на заем . С много изгодна лихва !
Все пак сме хора .
Трябва да си помагаме . Нали ?
3
0
 
5
 
! Отговори
Към Диана преди 1 месец
Вземи ти кредит.....
2
0
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
Стига с тия кредити ве?Полудяхте ли?Пари няма!!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къф кредит,ако нямаш работа,ма.Ако имаш работа,не е проблем кредит.