Ако Ботев беше жив, щяха да го съдят за отвличане на "Радецки", каза писател

Димитър Недков сподели колко е нужен Ботев в наши дни
Обновена: 2 юни 2020 21:42 | 2 юни 2020 21:42, Петя Славова
54

Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Навършват се 144 години от гибелта на поета революционер във Врачанския Балкан.

"Като завиха сирените, дори да не съществуваше Ботев в реалната наша история, щяхме да го измислим.  И то точно в днешното време, когато все по-често мислим върху думата "спасение" от заобикалящата ни все повече пандемична планетарна действителност", каза писателят Димитър Недков за "Денят ON AIR".

Той посочи, че Христо Ботев е нужен и в наши дни. "Попитах се възможна ли е България без Ботев. Възможно ли е отечеството без Ботев и Левски. Има ли смисъл понятието "родина" без тези два стълба, върху които все още се крепи все по-опустошеният и все по-опустяващ български храм. Ако днес Ботев беше жив - може би щеше да бъде клиент на Международния съд в Хага, обвинен за доноси под формата на защитени свидетелства на либералната секта, която вече като елит слиза, отива си", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Недков коментира, че най-вероятно Ботев щеше да бъде обвинен заради случката с отвличането на кораба "Радецки".

"Той не пише паметни записки, той не рисува комикси, за да докаже правотата на делото. Публицистиката на Ботев е най-тежкият обвинителен акт срещу най-голямото престъпление - родоотстъпничеството.  Длъжни сме да обясним на поколенията след нас защо вечерите не настават, защо небосводът не се обсипва със звезди. Огромната пропаст, която зее между нас и Ботев, в момента обяснява защо пандемията, която ни сполетя, предизвика този процес - подмяна на елитите", категоричен е той.

Писателят посочи, че когато политиците не са успели да обяснят поредицата си от грешки, които допускали, се оправдавали с конспиративни теории.

"Човекът изгуби човека в себе си, защото нещата, които ни ги поставиха в началото на 21 век, са неща, които подсказаха, че някои хора на планетата са се помислили за богове. Смятам, че операция "коронавирус" беше предизвикана за тестване на определена система - да самоизолираме хората, да видим без кои социални групи можем. Парите загубиха стойност отдавна. Само по нашите географски ширини ходи дълбокото заблуждение, че парите са всичко", каза още писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките ни прехвалени герои не са били нищо повече от терористи и убийци.
34
4
 
4
 
! Отговори
Фройд преди 3 години
По-голямата част от изказванията на Недков по време на интервюто напомняха бълнуване. Явно човекът не е добре с психиката. По погледа личеше, че реалността му се губи. Масон, илюминат и неизвестно още какъв... Инак безобиден, но все пак за собствено успокоение би трябвало да се прегледа.
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилно и далновидно изказване на г-н Недков...споделям и подкрепям
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Изкуственият "интелект" никога няма да придобие чувство......Като повечето БКП-та, които никога не са имали чувство за такт и етика!
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един българин 47На тоя що не са му казали, че не трябва да скверни паметта на загиналите за свободата на родината ни? На тия години би трябвало да го знае.Паметта на личности като Ботев се скверни единствено чрез "добродетелите" на българските "родолюбци"! Делата им доказват това! Всеки гледа повърхността но никой не стига до ядрото на проблема защото всички са калпави къде повече, къде по-малко! Всеки гледа да рецитира но не и да изпълнява заръките им! От това по голяма обида няма!
30
12
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Въпросният писател търси слава на стари години и го е яд, че не е станал известен като Ботев. Ботев ще остане в учебниците по литература. ,, Моята молитва " е много хубаво стихотворение, но шедьовър си остава ,, Хаджи Димитър ". Казвам го като човек , който предпочита романи пред стихотворение.
29
12
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
На тоя що не са му казали, че не трябва да скверни паметта на загиналите за свободата на родината ни? На тия години би трябвало да го знае.
28
9
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
И да го бяха осъдили Ботев, въпросният писател какво го вълнува? Гаранцията ли е щял да му плати?
27
7
 
11
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Ботев , Левски и другите радетели за свобода не е трябвало да си жертват живота за този *** народ.
26
2
 
7
 
! Отговори
До писателя преди 3 години
Ами Ботев как да стигне бре човек?Тоя кораб нямало да спре, където щяло да избухне въстанието. Да плувал ли според теб?
25
4
 
8
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Добре че Ботев не е жив да отвлече и въпросния писател.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Ботев,не е говорил за твоя Бог,а за човешкия дух....Бог е Един за всички и както фактите показват е поизоставил държавата България, преработена в една територия наподобяваща курник с мрежа. Слепите отдавна го видяха както глухите го чуха!
23
3
 
6
 
! Отговори
Моята молитва,Ботев преди 3 години
До АнонименО,мой боже,правий боже!Не ти,що си в небесата,а ти,що си в мене,боже -мен в сърцето и в душата...Не ти,комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;не ти,който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята;не ти,който си помазалцаре,папи,патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромасине ти,боже на лъжците,на безчестните тирани,не ти,идол на глупците,на човешките душмани!
22
2
 
8
 
! Отговори
или това преди 3 години
.......Сочи народът, и пот от челокървав се лее над камък гробен;кръстът е забит във живо тело,ръжда разяда глозгани кости,смок е засмукал живот народен,смучат го наши и чужди гости!
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33......да каже нявга народа.....Народа казва но Бог показва! Приказките са идеални но не и актуални!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуственият "интелект" никога няма да придобие чувство.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТакива е "плещил":ела ме,майко прегърнии в красно чело целуни -красно,с две думи заветни:свобода и смърт юнашка!А аз ще либе прегърнас кървава ръка през рамо,да чуй то сърце юнашко,как тупа сърце,играе;плачът му да спра с целувка,сълзи му с уста да глътна...Пък тогаз... майко,прощавай!Ти,либе,не ме забравяй!Дружина тръгва,отива,пътят е страшен,но славен:аз може млад да загина,но стига ми тая награда,да каже нявга народаумря сиромах за правдаза правда и за свобода!
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Ботев беше жив щеше да пие по литър концентрат и да си плюе в пазвата затова че се е жертвал за кухи идеали.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък ,ако не се изгаврите с българската история или някой български герой,не можете да дишате , омразата ,подлостта и антибългарщината ме отвращават!Има толкова много революционери,които са герои денс,не само български,а и чужди,а за вас щяли да го съдят.За какво?Ботев нито е убил някой,нито е направил нещо лошо някому!Защо не направите разбор на гениалната поезия на Ботев или делата му,а дуднете глупости?
16
5
 
5
 
! Отговори
wannabe преди 3 години
И тоя с измислената си 33-та степен, все едно значи нещо. Тия ложи са по-зле от селската кръчма - само който не си е платил, той не е там.