Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!

Да се мисли за специфична регионална политика, съветва ексминистърът
171
Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!
Снимка: БГНЕС

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него, ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.

Още по темата
Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, каза бившият финансов министър пред БНР.

Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре, аргументира се той.

Дянков съветва властта да работи в две насоки - големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват - това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. Той каза, че е изненадан, че правителството не върви натам.

"Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков. По думите му липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков "такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът".

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. "И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Септември ще бъде.. преди 3 години
Дянков много го е страх от другия комунистически поет Гео Милев и за това бае за Смирненски, защото е СМИРЕН, но Гео Милев е по-скоро към "О... майко (гео) Мила)" когато тези отгоре прекалят, така че този "поетически опит" да се разкара, защото майския (UK-ейски) подлизурко иска да прескочи във зимата преди есента на Септември
140
0
 
1
 
! Отговори
Ааа () преди 3 години
пицата е ядене за богати римляни, постна или не, Дянков говори на богатите, тея работи с PI3.14цИте - бедните само хляб ядат. Обаче дянков е решил да ни склонява да няма протести, и да не сменят кмета Бойков, обаче той не е подходящ някак си за тая криза и по-добре да си ходи, понеже е друг тип криза
139
0
 
1
 
! Отговори
ау преди 3 години
ако пицата е постна, а не вегетарианска, пак добре! Щото процентът на вегетарианската кухня в бг непрекъснато расте, а вегетарианската кухня дори не е постна, if you know what I meen-ке, с тоя герб месото на много места става трайно извън менюто, което съставя не постна, а вегетарианска.... ако изобщо е пица, и затова ОСТАВКА
138
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 3 години
пицата, дори не е проверил прогнозата за времетоBalkans will experience mild winter?!?
137
0
 
1
 
! Отговори
лол преди 3 години
Пицата не е малка, а просто българска
136
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕЛЕ! УПЛАШИХ СЕ! преди 3 години
Невдянков, каква пица предлага днес заведението?
135
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 3 години
Що дигнахте избирателно заплащането в администрациите. Гледам само учреждения с гербаджии начело са намазали от тази работа. Между другото не са ли множко държавните служители. Чувам , че били 40 пъти повече в сравнение с тези в Холандия, която е към 13-14 милиона население.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криза иде а администрацията си е същата,нищо,че фирми фалират.Пълно е чантаджии нищо не работят а са по две три агенции и агенцийки за една и съща работа създадени и никоя не работи и по-лошо не носи отговорност за несвършена работа.
133
3
 
0
 
! Отговори
До Lan 93 преди 3 години
Я дай пример - кои учени и творци е ликвидирал Народният съд!Бяха осъдени убийци, носели човешки глави на колове, бесили, разстрелвали, убивали даже деца, палили къщи на партизани и ятаци, издевавали се над невинни хора! Истински народен съд е имало в Италия, Франция, Белгия! Бесели са фашагите и колаборационистите на уличните стълбове, после са ги "оформяли" документално!Защо ти домъчня толкова, да нямаш някой дЕдо, разстрелян?Нашият Народен съд е конституиран по искане на Съюзниците!
132
1
 
0
 
! Отговори
Озверявам до Lan преди 3 години
Сега се върни, прочети какво си написал, какво съм написал и помисли! Знам, че мисленето е трудна работа, но как реши, че "сам не давате добра оценка на обрзованието си!"? Глуповато момченце си, съжалявам! Преподавали са ми световноизвестни учени, ерудити и педагози, написали книги, учебници, обичащи и обичани от младежта! На някои лекции идваха и студенти от други факултети! Преподавал ми е престарял асистент на Нобелов лауреат, приживе коронясан с титлата Princeps! Беше нескончаем празник!
131
0
 
6
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
По-скапани от този са само плявната и Бай ***.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде изпълзя това сега?!?
129
1
 
8
 
! Отговори
постната пица преди 3 години
оттърва пандиза и се отблагодарява
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕйРабота има,хора няма! Всеки вика,щом имаш фирма значи си богат,гребеш парите от чувал и си длъжен да даваш!*** без образование и способности,лентяи,неможещи дори и молба за отпуск да си попълнят,а с претенции за високи заплати!?ДА СТОЯТ ГЛАДНИ! ВЪОБЩЕ НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ!
127
2
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
до Озверявам!,щом моят коментар Ви е засегнал, значи сам не давате добра оценка на обрзованието си! Аз няма как да знам всеки един на какво ниво е, абсурдно е да поставя всички хора под общ знаменател. Така или иначе вашите дипломи не са по темата...
126
3
 
6
 
! Отговори
Ей преди 3 години
До dodgerПич, идея си нямаш какво предстои. Това което беше пролетта, ще ви се стори като детска игра. И то започва скоро. Септември - Октомври. Хора ще остават без работа и то не както пролетта, много по-лошо ще бъде. Хора, които сега търсят работа, се съгласяват дори и за 300-400 лв. на месец, само да могат, само за да оцелеят. Да си плащат разходите. Иде зима, никой не може да си позволи да остане без ток или вода. Без отопление. Без хляб. За без пари ще работят хората. Лошо,много лошо иде
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще запомните боковата зима,жанвиденовата ще ви се струва като празник пред боковата
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерихте кога да протестирате. Явно кризата ще бъде навсякъде, явно сега властта е най-необходима да оцелеят някои от тях. Спира кранчето отвът.
123
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Търговец 88На т6еб пък кой ти иска тъпите разсъждения "докато не излъжеш няма да продадеш"? Стой си там на село в бакалията и продавай маргарина за масло и се тупай по тлъстия корем "Ех, днеска пак ударих кьоравото с тия балъци българите!"
122
3
 
9
 
! Отговори
dodger преди 3 години
стига сте ни плашели с тази зима бе. Нищо особено няма да се случи. Големи предсказатели се изкарват някои