Йотова награди акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента

Поводът е 90-тият рожден ден на писателя
14 сеп 2020 14:00, Красимир Ангелов
17
Йотова награди акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента
Снимка: Президентство

В знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента.
 
Йотова определи акад. Дончев като разказвач, който конструира невероятна машина на времето и ни преведе през него. Като писателя, който спечели високите оценки на българската и международната критика, при това във времена, когато "мислихме за невъзможно български автор да бъде познат отвъд Желязната завеса", посочи вицепрезидентът.
 
"Антон Дончев е писател, в чиито творби намираме отговорите и на днешното време, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В неговите думи е събрано самочувствието ни на българи, на една велика нация и на велика култура. Той е мъдрецът, който ни учи да черпим от това самочувствие, да го предаваме на поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-силният белег на нашата идентичност. Той е интелектуалецът и общественикът, който и днес буди нашето съзнание", изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.
 
Йотова цитира и думите на академика: "Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на ръцете си“. "Нека кокалчетата ни издържат да не се сринем, а да се изправим горди като българи", призова вицепрезидентът.
 
"Нищо не трябва да ни кара да навеждаме глава. Трябва да вярваме, че ще решим проблемите, защото имаме достойнство. То не се продава, не се купува, но кара човека да стои прав", заяви от своя страна Антон Дончев, който показа пред присъстващите оригиналния ръкопис на романа си "Време разделно".

Честването на 90-годишнината от рождението на писателя се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова.
От 18 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай юбилея на писателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Лаком за пари този "академик" беше станал завеждащ връзки с общвеността на онази пътно-строителна фирма, която беше обвинена преди време за жестоката пътна катастрофа край Своге. Той, като и другите "академици" получава всеки месец по една депутатска заплата към максималната си пенсия. Щял е да се радва на пари, а не на разни плакети.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от ЮАРТупа тиква това измисля.Дедо ти и той е живял в режима,но няма преводи на запад баш по това време и международни награди.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,че се "разрботи" стрина иляна ,че и зелените чорапи опра
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая преди време предупреди фигуранта да внимава , че зад него стои БСП , която го избра.Сигурен съм , че сега тя е главния идеолог на фигуранта и нейни са идеите за вдигане на юмрука. Това е отвратителен човек, направи сватба за 200х.лв. на сина си ведно с фигуранта и олигарси. Вижте как се е ояла-като коледно прасенце е .
9
2
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 години
Пасквилите на Антон Дончев бяха слугинаж на Режима. На всичкото отгоре се базират на доказано фалшиви източници. Поръчкови тъпни.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
под патрондаша Йотова :)
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Време разделно" е написана за 45 дни.И сега е същото-разделно та чак пределно.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писател от такъв ранг,не е за четриногите,които коментират тук.Самият Дончев каза,че човекът е изправен на два крака,за да може да ползва ръцете си и ума си.
5
2
 
4
 
! Отговори
ОРИСОВ преди 3 години
Аз щях да му дам малко пари,а не чаша с ориз
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една безсмислена фигура (вицепрезидента) си е измислила награди, за да оправдае съществуването си
3
3
 
11
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
Пуууу...най-накрая и тая да свърши нещо полезно.
2
2
 
4
 
! Отговори
Щурчо преди 3 години
Важното е, че има жълъди в джобовете си!
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв писател е тоя ***!? Обслужващ комунистическия режим идеологически и морално.....