Акад. Петрунов: В страните с БЦЖ имунизация коронавирусът протича по-леко

"Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период"
16 сеп 2020 08:00, Елка Василева
37
Акад. Петрунов: В страните с БЦЖ имунизация коронавирусът протича по-леко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

В страните, в които е имало БЦЖ имунизация, вирусът протича по-леко, категорично помага. Това каза пред БНТ акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Данните в Нидерландия го показаха. Това си беше сериозно проучване. Няколкостотин медици студенти, които бяха имунизирани, се оказа, че те имат стимулиран клетъчен имунитет, че имат по-малко процент на заболели между тях. Това е сериозно доказателство", допълни имунологът.

С мерките, които се взеха, аз мисля, че учебната година правилно започва и би трябвало, ако се спазват тези мерки, да протече нормално.

Той не изключи възможността за заразяване и затваряне на отделни класове през годината, защото това е неизбежно, каза Петрунов.

Още по темата

Според акад. Петрунов мерките у нас са едни от най-меките в цяла Европа. Той даде за пример страни като Австрия, Франция, Германия, Великобритания и Испания.

"Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. Неизбежно ще се получи такъв пик наново", категоричен беше имунологът.

Той показа данните на СЗО от вчера за Европа. "След един пик в месец март, едно ниско ниво юни, след това започва ново увеличаване неизбежно и до вчера. Просто една много ясна крива, която показва, че има увеличение на заболеваемостта", каза акад. Петрунов.

На въпрос трябва ли децата да бъдат ваксинирани, когато ваксина вече има, той отговори, че това ще зависи от показанията на ваксината, тъй като има ваксини, които могат да се правят на децата от 6-годишна възраст, но има и такива, които могат да се правят от 12 или 18-годишна възраст. Според него докато не завърши истинската трета фаза на ваксините, не може да се каже дали ще се правят на деца.

Акад. Петрунов каза още, че маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, но е важно носенето им, защото с тях се намалява "количеството на вирусния товар, който се появява в нас".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
А думичка за факта, че страните с малко ваксинирани с противогрипна ваксина се справят по-добре с този вирус? Нещо?! Изследване?! ИЛИ парите пак са преди живота на хората?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бразилия са ваксинирани всичките защото е задължително. Само че те посрещнаха вируса на зима и и ги изтръшка много лошо. Ние имахме уникалният шанс да го пуснем лятото , а не с мерки да изчакаме зимата
24
2
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Да, благодарение на поругавания и оплюван от фашагите социализъм....
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама че глууупостии , ние сме на второ място в Европа по смъртност от ковид .в Чикаго има страшен мор при българите и всички са с бцж .
22
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
до 26Протестират щото се чувстват пренебрегнати
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от петруновци, витановци и други пишман специалисти...
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия защо няма вирус.
19
6
 
2
 
! Отговори
Уплашен преди 3 години
Къде мога да си направа бецеже имунизация, къде мога да си направя бецеже имунизация да се спася от вируса?
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ве не е така ве.Тея ваксини ги чипосват,следят,морят,печелят.Някакъв си академик ще знае повече от ***.Няя как !Бил Гейтс ви преследва и се интересува от вас ! Имплантирал е чипове и в маските,затова са задължителни в цял свят.
17
6
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Отдавна е известно и лесно се проверява, че бцж ваксината усилва клетъчния имунитет. Но не е проверено / досега/ дали това помага при ковид. За прясно имунизираните - да. Но това е неспецифичен имунитет и той се повишава И чрез други неваксинационни начини и то много, много лесно.
16
2
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Всяка ваксина особено противогрипната, поставяна ежегодно, има отношение / отрицателно/ към имунната система...ама какво ли ти обяснявам ...и аз...?
15
11
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Тази ваксина бцж наистина увеличава клетъчния имунитет, но известно време след поставянето й. Не е безкрайно във времето. А и от починалите със сигурност има хора с поставена ваксина, тя се прилага от 1953 година, ако не се лъжа. А има хора починали на по на 60- 62 години, което ще рече че са около 1958 набор с поставена ваксина. Така че академикът казва частично верни неща.
14
4
 
9
 
! Отговори
999 преди 3 години
41% са били имунизирани в западните страни против грип. В балтийските - до 7%. А СЕГА ИМ СРАВНЕТЕ СМЪРТНОСТТА ОТ КОВИД.
13
0
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Хубаво. Но нещо като рсг- тест? Или на око си го определил, че е точно короната???? Щото има мноооооооооого други респираторни вируси. Второ - коронота, ако е бил точно той, при теб протича по един начин, при друг - различно, зависи от много фактори.
12
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не протича леко. Според статистиката на НОЩ сме с една от най-високите смъртност в Европа. БЦЖ е една най-обикновена ваксина, а практиката е показала, че от ваксините никаква полза няма. Даже по-зле.
11
10
 
10
 
! Отговори
академик-тройкаджия преди 3 години
Нидерландците бяха прясно имуницирани, бе да те евва в академика!! Нашите имунизации са правени преди десетки години! Аз ли да ти обяснявам разликата? Тройкаджия! Като не знаеш нещо - мълчиш и се учиш, а не излизаш по медиите да бръщолевиш врели-некипели! Гений!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли имаме по 10 починали на ден? Аман от лобистки истории
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се плашете от вируса, не е нищо особено. Нито е много заразен, нито е много опасен. Изкарва се като всеки друг грип, а някой (като мен) го изкарват на крак. Усетих, че се разболявам и очаквах висока температура и голямо кашляне. Един ден ми беше малко кофти - боля ме главата и имах 37-38 градуса температура, после 1 седмица кашлях докато ми се изчистят дробовете. Това беше цялата работа. В къщи жената дори не го хвана - а спим в едно легло.. и други работи правим
8
1
 
10
 
! Отговори
Дубай паша преди 3 години
Божков плаща на вируса да се изкарва по-леко в БГ . ТОВА е ИСТИНА ! МАГ Борисова с нейната аура пази българския народ . Да живее шамана от Банкя
7
1
 
5
 
! Отговори
К преди 3 години
Кажете го още един път ..Да ви е..... и в журналистите измислени !