Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
13
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Борисов първо говори с Ердоган,после тегли заеми....Да няма бързо бягство в Майка Турция?Ще стане най-големия инвеститор там,май.Па може и Територията да е обещал,кой го знае,способен е на такова нещо.
24
7
 
14
 
! Отговори
Станахте роби преди 1 месец
Някой да сумира взетите заеми от ГЕРБ, ако може, някъде към 40 или 50 милиарда са взели.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никаква отчетност, тези пари потъват в джобовете на герборугите.
22
8
 
10
 
! Отговори
еднството преди 1 месец
добро е , че за калинките администрацията и даскалите крепящи герб няма да има пари за пенсии . другите ще се изнесем от територията и ще работим навънка но тея не са научени на работа а само да папкат
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герберите каквото можаха окрадоха сега почват заеми да теглят, че им е малко, тях Бог ще ги съди. Тия са кой от кой по-нагли и прот1вни.
20
11
 
25
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
До ИКОНОМИСТ
"Най-богатите държави имат най-много дългове"
Да ама там тия пари са вложени в нещо полезно,а тука директно заминават в чекмеджетата...Накрая гръцки сценарий....Само че ние не сме като гърците-като заборчнеем ще ни унищожат като държава!
19
10
 
25
 
! Отговори
БългАрия преди 1 месец
Докато не поемете и по 30гр. олово с кратуните си няма да има оправия.
18
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поехме го, Бойко да си купува гласовете с 50 лв на пенсионерите
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОЕХМЕ ГО всички,най вече нашите деца и внуци и всичко това за да може крадецът да остане на власт!
16
12
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Много е лесно да се правиш на финансист (Правителството) Когато някой друг плаща (Народът) всъщност ГЕРБ продава всичко каквото може - лихвите за връщането ще са огромни-Искам Ананиев да е жив -когато си чуе Присъдата!! хазната е празна -теглят се заеми за да се връщат ЛИХВИ ПО СТАРИ ЗАЕМИ -КЪДЕ СА ОНЕЗИ 16 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗАЕМ МИНАЛАТА ГОДИНА/ КЪДЕ "ПОТЪНАХА"??/ Тези заеми са -КАТО СИН НАРКОМАН КОЙТО ВЗИМА (МУ ДАВАТ) ОГРОМНИ ЗАЕМИ -ЗАЩОТО МАЙКА МУ Е БОГАТА-И ПОСЛЕ ТЯ(МАЙКА МУ) ВИНАГИ ПЛАЩА ВСИЧКО
15
11
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
тоя оправи здравеопазването,сега че оправи и финансите на Територията..

Универсална личност!..Където го боднеш,там вирее.

..Ей,оти га не набутат в "АЙ-ТИ технологиите"?..какво?.....Или не,нарочете го за хирург!Дайте му да оперира Тиквата от.."оня негов недостатък"!

..какво?..Що са плезите бе?..Та тоя си е УНИВЕРСУМ отсекъде!

Дайте му тенеке,бакър и алумин,и тоя ше "удари в земята" Мъск!..Роскосмос ше му пълзят в краката да ги удостои с вниманието си.

Тхе булгарише Корейко..
14
11
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Баси чекмеджетата,бетер гардероби!!!
13
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой ще го връща? и как? искам да знам след като заплатите са по 1000лв. Искам да видя план за връщането, ако не всички тези магиоти на гилотината
12
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как теглят тея, без обсъждане, без обяснения, без причини, без гласуване...Скимнало му на Бибитко и вади кредитнатната карта.
Прост народ - богат Бойко
11
27
 
15
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 1 месец
Най "богатите" държави имат най много дългове. И кво от това ? Не са оревали орталъка. Живеят си и не им пука. WORLD DEBT
10
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дедо,време ти е за отвъдното.Стига си мазал.
9
13
 
26
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Да си го поема, който го е взел. На мен пари не са ми дали. ДГД *** крадци.
8
13
 
15
 
! Отговори
. преди 1 месец
Спете , стойте ди вкъщи, винаги ще сте бедни.
7
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не може да спре Гепи да краде.....
6
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А спри се бе, Тикво, колко станах 30-40 милиарда вече. На времето рева Орешарски като искаше да тугли само един милиард