Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
25
 
! Отговори
БългАрия преди 3 години
Докато не поемете и по 30гр. олово с кратуните си няма да има оправия.
18
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поехме го, Бойко да си купува гласовете с 50 лв на пенсионерите
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЕХМЕ ГО всички,най вече нашите деца и внуци и всичко това за да може крадецът да остане на власт!
16
12
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Много е лесно да се правиш на финансист (Правителството) Когато някой друг плаща (Народът) всъщност ГЕРБ продава всичко каквото може - лихвите за връщането ще са огромни-Искам Ананиев да е жив -когато си чуе Присъдата!! хазната е празна -теглят се заеми за да се връщат ЛИХВИ ПО СТАРИ ЗАЕМИ -КЪДЕ СА ОНЕЗИ 16 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗАЕМ МИНАЛАТА ГОДИНА/ КЪДЕ "ПОТЪНАХА"??/ Тези заеми са -КАТО СИН НАРКОМАН КОЙТО ВЗИМА (МУ ДАВАТ) ОГРОМНИ ЗАЕМИ -ЗАЩОТО МАЙКА МУ Е БОГАТА-И ПОСЛЕ ТЯ(МАЙКА МУ) ВИНАГИ ПЛАЩА ВСИЧКО
15
11
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тоя оправи здравеопазването,сега че оправи и финансите на Територията..Универсална личност!..Където го боднеш,там вирее...Ей,оти га не набутат в "АЙ-ТИ технологиите"?..какво?.....Или не,нарочете го за хирург!Дайте му да оперира Тиквата от.."оня негов недостатък"!..какво?..Що са плезите бе?..Та тоя си е УНИВЕРСУМ отсекъде!Дайте му тенеке,бакър и алумин,и тоя ше "удари в земята" Мъск!..Роскосмос ше му пълзят в краката да ги удостои с вниманието си.Тхе булгарише Корейко..
14
11
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Баси чекмеджетата,бетер гардероби!!!
13
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой ще го връща? и как? искам да знам след като заплатите са по 1000лв. Искам да видя план за връщането, ако не всички тези магиоти на гилотината
12
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как теглят тея, без обсъждане, без обяснения, без причини, без гласуване...Скимнало му на Бибитко и вади кредитнатната карта.*** народ - богат Бойко
11
27
 
15
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 3 години
Най "богатите" държави имат най много дългове. И кво от това ? Не са оревали орталъка. Живеят си и не им пука. WORLD DEBT
10
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дедо,време ти е за отвъдното.Стига си мазал.
9
13
 
26
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да си го поема, който го е взел. На мен пари не са ми дали. ДГД *** крадци.
8
13
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Спете , стойте ди вкъщи, винаги ще сте бедни.
7
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да спре Гепи да краде.....
6
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А спри се бе, Тикво, колко станах 30-40 милиарда вече. На времето рева Орешарски като искаше да тугли само един милиард
5
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имаше "мазнинки", бе! Изядохте ли ги?
4
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастията закопа държавата за век напред...Праунуците Ви не мож изплатят дълговете... Вечни роби стават!
3
13
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
То и аз мога да постигна доходност като всеки от форума ми даде по 50 лева, ама после трябва да ги връщам. Сенилният дъртак от снимката и тиквата ще върнат на куково лято.
2
14
 
30
 
! Отговори
Ехаааа преди 3 години
Бойко тегли, народа връща!
1
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и аз мога да управлявам стадото с уфсе. Теглиш и раздаваш малко, теглиш и разсаваш малко.