Вирусолог: Свръхвниманието към училищата граничи с истерия

Мерките от март бяха безмислени, категоричен е д-р Сергей Иванов
Обновена: 18 сеп 2020 20:10 | 18 сеп 2020 19:30, Красимир Ангелов
38
Вирусолог: Свръхвниманието към училищата граничи с истерия
Снимка: БГНЕС

"Има едно свръхвнимание към училищата, което граничи с истерия и едва в четвъртия ден от началото на учебната година стана ясно,че нито един от тези ученици или учители не са се заразили в училище“. Това заяви пред БНР вирусологът д-р Сергей Иванов.

Той отново посочи, че децата почти не боледуват от коронавирус, дори и да имат положителен тест.

Още по темата
"Това, което става сега в училищата, е отражение на собствените ни страхове. Децата нямат нужда от такова внимание, такива мерки в училище. Ето, днес се чува нова мярка - да се глобяват директори, ако дете се разхожда без маска в коридорите. Това граничи с абсурд, защото няма как да го обясниш това на едно 7-годишно дете", категоричен е д-р Иванов.

Той самият посочи, че е чул за много мерки и техни вариации и не е сигурен къде какво се спазва.

"Децата са си накуп, ще си обменят вируси и от това не трябва да се прави трагедия. Ако искаме децата да не срещат вируси, трябва да ги заключим вкъщи", подчерта вирусологът.

Според него е правилно мерките да бъдат насочени към уязвимите хора, защото учениците не боледуват.

"Ние нямаме бум в момента и е очевидно, че мерките от март бяха безсмислени. По същия начин мерките сега в училище ще се окажат безсмислени. Да, може да има леко покачване на заболеваемостта“, заяви д-р Сергей Иванов и уточни, че специално за децата грипът протича много по-тежко от коронавируса.

"Има състезание в момента как да се изтормозят учениците. Това с постоянната дезинфекция е също по–вредно“, посочи Иванов и продължи: „Ние не можем да затворим обществото заради страховете на част от хората“.

По думите му не може да се живее в постоянен страх и трябва да има реципрочност на мерките спрямо ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има, но истерията не помага. За нея са виновни медиите, които всячески се опитват да политизират всичко, за да си вдигат рейтинга. На сайта на Нова ТВ постоянно стои извънредно и брой болни - какво му е извънредното вече ?! А БТВ канят Мангъров за поредната сензация. Е хайде стига вече, няма ли нещо друго за гледане освен политика.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагичното, че сте склонни да си лишите дацата от образование, заради смъртната опастност от вирОса, но не чух никой да иска да се затворят Кауфланд, Билла моловете, кръчмите, нали?Те са много полезни! Да , съглесна съм, така се прави от държава-*** и от народ-стадо. Верно стадо, ама живо стадо))) до кога ли?
32
2
 
18
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Абсурд е при 1 позитивно дете да се минава на дистанционно обучение. Трябва да се сложи граница от 1/4 или 1/3 от децата. Трябва да се прекрати тестването на хора без симптоми.
31
5
 
7
 
! Отговори
Ген. Майтапчийски преди 3 години
Без строги мерки ще ви ринем с фадроми, ще ви слагаме в найлонови чували, и ще запълним зала "Арена"!!!
30
18
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аман вече от разбирачи, специалисти и експерти в тази . Толкова е просто, то се знаеше, пуснете ли училищата и всичко ще пламне. Ама на ония горе, на кой му пука, че ще останат без учители. Нищо, ще си внесете от Конго.
29
18
 
19
 
! Отговори
789 преди 3 години
Скоро няма да има кой да преподава на учениците.Учителите повечето са в рисковата група. Но кой се интересува от учителите? Те са длъжни да рискуват живота си и този на техните близки. Отварянето на училищата е голяма грешка в създалата се обстановка. Вижте съседна Турция как пази учителите си.
28
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те може да не са се заразили в училище, но стават преносители. В училището няма само ученици. Училителите не са ли хора?Или тях кучета ги яли?
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Март месец смъртността НЕ е била 20% и никога не е била! Стига с това преувеличаване. Може да лъжете някой, който не живее в БГ.
26
18
 
10
 
! Отговори
абе Сергей! преди 3 години
Март месец смъртността беше 20% - сега е 3...Ако нямаше мертки Март сигурно щяхме да изгубим 2000 души. Много ти е лесно да приказваш глупости, но мутациите на вирусане са твоя заслуга, а можеше да се развият и друга посока!
25
6
 
23
 
! Отговори
Учебната преди 3 години
Година едва започна и с нея истериите. Не се ли притеснявате, че и тази учебна ще провалите? Горките деца стресирани и неграмотни в без друго лошото ни образование.
24
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф Бау, пак ли ти бе..Защо трябва някой да ти вярва на теориите, като фактите говорят, че смъртността е минимална (говоря за умрели само от корона) и маските са излишни!!! Колкото по вече ги мъкнем, толкова по вече заразени има.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите на училищата не са вълшебници. Учители няма. Във бюрата по труда има дълги списъци, така че очевидно желаещи няма.
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, въобще ЗАЩО е това внимание към училището? Я по-добре ЗАБРАНЕТЕ ТЕЗИ УЧИЛИЩА! И без това младежта си излиза от тях неграмотна, учи само от гуглето и жълтите вестници! ЗАЩО СЕ ХАБИТЕ ЗА УЧИЛИЩА И ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИ? Пълна безмислица!!!!
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунист!
20
15
 
22
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Прав е за това, че за децата няма опасност. Проблема е в това, че са преносители. Техните родители трябва да носят маски и да спазват всички мерки. Идеята е да се опазят стари и болни хора. Само, че повечето са егоисти и не им пука ако те самите не са застрашени (или децата им...). Мерките през Март бяха такива, защото имаше много малка информация за вируса и всички бяха уплашени. Сега е друго и няма да се повторят.
19
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Ако си директор на училището - ще направиш нещо! Ако не си - ще стоиш и ще гледаш! Ако ти поискат съвет и имаш какво да дадеш - дай им го! Ако просто питаш за спорта - тичай за здраве!
18
3
 
11
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До COVIDПросто журналистите пишат, за да си изкарат пари отгоре и едва ли им минава през ума, че стресират допълнително хората.
17
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Доктор Мангъров казва същото през цялото време на истерията! Доктор Мутафчийски каза същото преди да стане шеф на НОЩ и точно обратното след - цитирам:"29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!"
16
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се изпоразболеят няколко учители в едно учебно заведение кой ще учи децата? Преподавателите са в предпенсионна възраст. Млади желаещи няма. Учителите са кът.
15
3
 
10
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 3 години
Някои не вярват, че има Коронавирус, а аз не вярвам, че в България има бедни хора - има хора, които искат този начин на живот. За съжаление и правителството в лицето на Деница Сачева разпространява слухове, че има бедни!