Електронната система за ТЕЛК-овете започва да работи от днес

Достъпът до системата ще става с електронен подпис
15 окт 2020 07:45, Ния Христова
10
Електронната система за ТЕЛК-овете започва да работи от днес
Снимка: БГНЕС
Електронната система за издаване на ТЕЛК-решения започва да работи от днес. Пациентите ще могат да подават заявленията си по електронен път, но остава и възможността за подаване на заявления на хартия. Достъпът до системата ще става с електронен подпис.
 
Системата ще бъде в помощ на гражданите, на които им предстои издаване на ТЕЛК-решение. По този начин лицата могат да подават заявленията за освидетелстване, уведомленията също ще стават по електронен път. Чрез въвеждането на електронната система всички издадени решения на ТЕЛК ще са достъпни до институциите.
 
Обжалването на решение също може да става през системата. При електронно подаване на документи единственото физическо присъствие на лицето може да бъде само ако му е назначен преглед по повод на освидетелстване, обясни още заместник-министър Жени Начева:
 
Личните лекари от днес са длъжни да издават направление за ТЕЛК през новата електронна система. 
 

10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми се наложи веднъж да мина през ТЕЛК в София заради болнични през юни тази година. Половината хора там бяха заради продължаване на болнични, другата половина за определяне на процент на инвалидност. Болничният лист не го издава ТЕЛК, но без екеспертно решение на ТЕЛК, болничните са до 6 месеца. През юли ми свършиха болничните, тръгнах на работа, но каква беше изненадата ми преди седмица, когато КАТ се запънаха заради ТЕЛК-а и не искат да ми подновят шофьорската книжка. Още нямам шофьорск
8
0
 
2
 
! Отговори
инвалид преди 1 година
Кво е тва компютър
7
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 1 година
О Боже къде тоз лукс у инвалида кумпутър ел. подпис накрая пенсията му я даваите у биткоини и че се опраим набърже леле мале
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо с телк решението в ръка и на бесилката закакво ни е болнаво население
5
0
 
2
 
! Отговори
Ами отървете се ... преди 1 година
от хората,че да има повече да крадете,не се наядохте!
4
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Експертните Решения на ТЕЛК са следните видове:1/ работоспособен2/ временно неработоспособен (болнични)3/ временно неработоспособно лице с увреждания4/ над 90% с чужда помощ5/ над 90% без чужда помощ6/ 71%-90%7/ 50%-70%8/ до 50%9/ без% вид и степен на уврежданеЗа всички тях тях имате проблем при подновяване на шофьорската книжка.
3
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
ТЕЛК решенията са няколко вида. Примерно, ако имаш някакви операции и ти се съберат повече от 6 месеца болнични, ЛКК не може да ти издаде поредния болничен лист, ако нямаш експертно решение (ЕР) на ТЕЛК за тези болнични. Самият ТЕЛК болнични не издава, но без ЕР на ТЕЛК болнични над 6 месеца не издават. Ако човек има ЕР от ТЕЛК ще има проблеми с подновяване на шофьорската книжка.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посегнаха и на инвалидите безкрупулните чиновници. 1.Трабва да си кюпиш компютър 2.Да платиш за електронен подпис. 3.Ако изобщо можеш да работиш с копютър може и да получиш решение на ТЕЛК.
1
1
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
Що направо не ги изтрепете тия инвалиди ...Таман ще има повече за чекмеджетата и сужжжуците..На запад,въз основа на изследването джи пи то си дава решение и край.Тука телкове,електроники ...Само бесилки още няма.