Натиск в София, вчера на всеки 40 сек. е викана линейка

Министър Ангелов: Няма дефицит на лекарства, „Ремдесивир“ има
Обновена: 10 ное 2020 09:19 | 10 ное 2020 09:18, Елка Василева
188
Натиск в София, вчера на всеки 40 сек. е викана линейка
Снимка: архив, БГНЕС

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес, е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова тв.

„Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът.  По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия, трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов.

Още по темата

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна“, обясни министърът.

„Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, категоричен е професор Ангелов.

Той подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

 „Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората” заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е кеф като знам, че на българите ще им бият ваксина против Ковид, която е измислена от турско семейство.
157
0
 
0
 
! Отговори
Шоуто ще почне, преди 3 години
когато дойде грипът.
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 153 г-н Нищожествокъде видя празни болници бе *** ?що не идеш в Благоевград, цялата болница е ковид ?тъкмо да видиш как един лекар и една сестра се грижат за 80 човека.заповядай, имам двама близки починали, ще те водя на 40 , малко житце, туй онуй ?всички настинки са от корона вируси, тръгнали са от животни преди хиляди години и в началото са били изключително смъртоносни. Впоследствие мутират и стават безвредни. Така ще стане и с ковид-19 някой ден.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, стига сте натискали министъра, една очна линия няма време да си сложи!
154
2
 
4
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
ЗАЩО ЛИ НЕ ВЯРВАМ ЗА ТОЛКОВА ПОВИКВАНИЯ - КОЙТО ЛЪЖЕ НАЛИ ЗНАЕ ЩЕ МУ ПОРАСТНЕ НОСА - НЯКОЙ ПИШАТ ГЛУПОСТИ ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ СА ВИНОВНИ НЕЕЕЕЕ АКО БЯХА СЛУШАЛИ КАКВО ИСКА НАРОДА ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА ИМА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО И НОВ РЕД А СЕГА ОТ 10 ГОДИНИ ЗА ВСИЧКО Е ГОЛЯМ ГОЛЯМ ХАУС - БОРИСОВ УПРАВИЛ БЪЛГАРИЯ ОТИШЪЛ ДА СЕ ЗАНИМАВА С МАКЕДОНИЯ ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ВИЖДА ЛИ ЧЕ КЪДЕТО И ДА ОТИДЕ МУ СЕ СМЕЯТ НА ДЪРЖАНИЕТО И НА ГОВОРЕНЕТО МУ ДОБРЕ ЧЕ Е СЕВДИТО ЧЕ ДОЛУ ГОРЕ ПОМАГА
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушате Бабикяната и Радевото, тъй става.
152
2
 
4
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 3 години
Честита ви Демонокрация...*** на воля...малко ви остана...
151
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
за чий да ви плащам...платихме ви образованието през данъците си...субсидирано е,плащаме болниците строени с нашите данъци,плащаме оборудването ви...абсолютно порн.,демек плащайте и умирайте...фашизъм в 21 век,геноцид,мантрата докторите са герой не е валидна...20% са герой...останалите са търговци...служители в търговски дружества...мафия, бизнесмени...последователи на Менгеле..човешките животи не са стока...политическата класа са фашисти...убиват хора за власти пари...и ви е страх...е кови!!!
150
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма пропаганда!!! Оставете хората на мира, да си живеят живота, стига сте ги тормозили с фалшивата корона.
149
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
др Измислен министър в измисленото правителство на бившето борче мутра др Борисов! В България само да попитам.Вече линейките само за съмнения в КОРОНКАТА ли откликват? От друго вече българина,няма ли право да се разболее? Еййй *** Герберски! Не прекалявате ли вече с тази Европейска кампания и начин за усвояване на Европейски средства?
148
15
 
17
 
! Отговори
нищожество ! преди 3 години
болниците са празни !!!!хората умират заради отложени операций заради измислената ви пандемяМерзавци в бели престилки ,как не се намери ни един от вас да се изправи срещу тази чудовищна юдо-масонска лъжа наречен пандемиявеси един от вас мерзавци в бели прстилки е чел в учебниците си че корона вирусите са познати на науката от 1970 и че са абсолютно безвредни !!!мерзавци в бели престилки - алчни, некадърни и мързеливи - това сте вие т.н. лекари !!!
147
3
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Я на гербаджийската калинка най после разбра, че писват мед.сестри. Когато те стачкуваха гледаха към небесата и говореха врели некипели. Сега трябва просто да линчуваме целия гербаджийски клан.
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже учителят Тео не би могъл да сметне колко линейки има в София при това повикване на 40 секунди ! Колкото и неграмотни да сме, бихме се досетили, че това като обслужване е невъзможно! . Защо лъжете ?
145
3
 
8
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Кефя че гербавата клоака Софиястан се затрива....
144
5
 
8
 
! Отговори
ген. Муфтаджийски преди 3 години
Яко ще се мреееееееееее ¡
143
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Za Sofiq samo lokdaun i barieri daje e kysno zarazixte cqla Bylgariq xak vi e da ne ste po veliki ot Pazrij Madrid Amstedam leinqri bez disiplina se mre s disciplina nqma covid spravka Kitai Qponiq Avstraliq
142
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да сложат мъж за министър.
141
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
това софиянци нехаят за нервите на министъра...
140
2
 
7
 
! Отговори
Обличай те се преди 3 години
Топли обувки и шапка да не се изстива .Настинката е по опасна от грип. Всичко боли.
139
4
 
14
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
До Анонимен 135:Няма безконтролно всяване на страх по медиите, че няма места в болниците. Защото... Ами то просто няма места в болниците и никоя медия не смее да каже истината - че здравната система се срина. В режим на свободно падане е. А банкянската шушумига я е страх да затвори барове, кръчми и дискотеки - понеже мутросектора са му аверчета и трябва да има повече кюлчета с неговия лик в чекмеджето!