Антарктида - единственият континент на Земята без COVID-19

За пръв път от 29 г. Пимпирев ще ръководи експедицията от България
4 дек 2020 11:34, Елка Василева
20
Антарктида - единственият континент на Земята без COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Целта на българските полярници и на цялата антарктическа общност в света през тази година е Антарктида да продължи да бъде единственият континент на Земята, който не е засегнат от коронавируса. Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави. Сред тях са и "зимуващите полярници", тъй като на Антарктида има 25-26 полярни бази на повече от 20 държави, които се обитават целогодишно.

Някои от научните екипи на тези бази бяха сменени, дойдоха нови полярници, но "коронавирусът не е занесен заради строгите мерки на Ледения континент", заяви в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции, директор на Българския антарктически институт и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Антарктида е отделена от останалите континенти от Южния океан. На Антарктида има строги мерки, за да не проникне там COVID-19, но и да стане това, коронавирусът ще загине и няма да може да се разпространи на Ледения континент, коментира проф. Пимпирев.

Той отбеляза, че сегашната 29-ата българска антарктическа експедиция ще се осъществява в условията на световната пандемия от коронавируса и затова всички 30 държави от цял свят, които имат национални антарктически програми, както и нашите антарктици, ще трябва да се съобразяват с епидемичната обстановка в страните, през които ще преминават, за да достигнат до Антарктида.

Още по темата

Това е най-далечният континент на Земята, а българската база се намира в западната част на Антарктида, на остров Ливингстън. Най-близкият път до там е през най-южните части на Южна Америка - през аржентинска Патагония, през Ушуая, който е най-южният град на света, на остров Огнена земя, в Аржентина, и през Пунта Аренас, който пък е най-южният град на Чили, на Магелановия проток, обясни проф. Пимпирев.

Той каза, че тази година в първата група на българската антарктическа експедиция ще има шестима полярници, основно логистици, които ще трябва да проверят в какво състояние е българската полярна база, която функционира само през астралното лято на Антарктида - от ноември до април. През останалото време там е лютата полярна зима и полярната нощ, и затова може да се очакват всякакви повреди на българската база - по къщите, както и по машините. Затова е задължително в първата група на експедицията ни да има механици и електроинженери, които веднага да отстранят повредите по сградите на българската база, каза проф. Пимпирев.

Той съобщи, че първата група с българските полярници ще замине за Антарктида в средата на януари 2021 г., защото задължително, в Пунта Аренас, антарктиците ни ще имат 14-дневна карантина. Тя ще е в специално определени хотели. Първите десет дни от карантината нашите полярници няма да могат да излизат от хотелските си стаи. Храната ще им се доставя пред вратите, а след десетия ден ще им бъде направен тест за коронавирус - ако е отрицателен, вече ще могат да се движат в хотела. На 14-ия ден, директно от хотелските си стаи, българските полярници ще се отправят към испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида, разказа проф. Пимпирев.

Българските полярници работят по 12 научни проекта на Антарктида, открити са вече и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан

На българската полярна база има много уреди, които работят и събират научни данни и през зимата на Антарктида, когато там няма наши полярници. Това са уреди, които работят с енергия от слънчеви панели и от ветрогенератори. Тези събрани данни трябва да бъдат "свалени" и обработени от българските учени по научните проекти от Националната програма за полярни изследвания на България, каза Пимпирев.

"Очакваме да бъдат приложени ваксините срещу коронавируса и ако през февруари 2021 г. епидемичната обстановка в целия свят се подобри, ще могат да заминат за Ледения континент и някои от българските учени", изрази увереност ръководителят на нашите полярници.

За първа година, откакто преди 29 години започнаха българските полярни експедиции на Антарктида, няма да замина за Ледения континент, но ще ръководя експедицията от България, каза още проф. Христо Пимпирев. Според него новото и важното е, че през миналата година нашите полярници са инсталирали на българската база интернет и вече има бърза, ежедневна и постоянна връзка с антарктиците ни на Ледения континент. По този начин много лесно - чрез интернет, може да се ръководят учените, да се вземат решения и да бъдат повикани специалисти от България или от чужбина, ако има някакъв проблем на българската полярна база. За интернета ни на българската база на остров Ливингстън, сега имаме "сателитна чиния и се свързваме със спътник", обясни проф. Пимпирев.

Той уточни, че до миналата година на полярната ни база на Антарктида е имало сателитен телефон за връзката с България, а в началото - връзката, на полярниците ни с родината се е осъществявала с радиостанция.

 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Прост Ганьо преди 1 месец
До Анонимен 15

Да де, ама вчера ни паникьосаха с откритието колко дълго е оцелял ковид-вируса върху замразена храна.
Ако си спомняш ти, дето не си прост (сигурно си много сложен), когато започна лятото преди 5-месеца ковидът поизчезна и ако не бяха нахлули едни нашенски гастарбайтери останали без работа на Запад, нямаше днес да сме на този хал. Правителството беше взело адекватни и ефективни мерки.
16
0
 
0
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 1 месец
Имам познат, който беше там на експедиция и наистина няма никакви вируси, но след като се върна се разболя от грипче, което не беше леко. След такава стерилна среда било нормално. Това което преживяваме в момента ме навежда на мисълта, че с удоволствие бих заминала на чисто от ковид място.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На простия Ганьо само да кажа-на минус-20 вируси няма. Нито Covid нито грип нито шарка. На практика е свободен от всякакви зарази. Колкото по-топъл е климата толкова повече вируси и бактерии има. Лично аз няма да стъпя нито в Африка, нито в Южна Америка нито в тропиците. Едно охапване от насекомо, може да ти докара такива пaразити, че маларията ще ти се струва леко грипче.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стивън

След като в САЩ вече са открити 70 котки, заразени с ковид, кой знае дали и пингвините няма да го прихванат.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възхищавам се на г-н Пимпирев! Той обединява в хармонично единство най-хубавите черти на Барон Мюнхаузен, Остап Бендер и Овчарчето Калитко....
12
6
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Нямам думи за абсурдните ви коментари относно този крайно интелигентен, умен, добър възпитан и на доста високо ниво човек. Проведете един разговор с него и после обсъждайте кой каква кола кара и тн. Човекът е на 67 години и е работил и все още работи, учи и преподава. Надали можете да му стъпите на малкия пръст :) Жалко поведение !
11
0
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
До Анонимен 1
Не "пионерите", а пенсионерите! Пимпирев е на 67 години!
10
2
 
5
 
! Отговори
Пингвин преди 1 месец
Тоя затова ходи там-с тоя голям нос няма как да си сложи маска по правилата :)
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професоре, при толкова изпита ракия, к'ъв ковид?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*Антарктида
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професорът каква яка бяла кола кара, на нея пише Антрактида, откъде толкова пари?
6
1
 
11
 
! Отговори
Ковид-19 Щам преди 1 месец
Луната - единствения спътник на земята без Ковид-19.

Слънцето - единствената звезда в слънчевата система без Ковид-19.

Международната космическа станция - единствената станция около земята без Ковид-19.

Изпратете им PCR тестове на горе-споменатите места.
5
0
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Не наричай италианските колеги и съседи пингвини ! А има и други...
4
1
 
1
 
! Отговори
Стивън преди 1 месец
До 1 И на кого ще го пренесат... на пингвините ли?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ние сме късметлии дето имаме Ковид-19. Континент без Ковид е като войник без пушка. Имате ли там достатъчно магистрали в Антарктида.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професоре, да вземете да проверите преди тръгване багажа !
Пасито, не може да не ви е завил някоя друга епруветка там....?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, значи вие ще сте пионерите дето ще го пренесат там...!?