Временно освобождават доставката на ваксини от ДДС

Промените въввеждат спешно евродиректива в законодателството ни
5
Временно освобождават доставката на ваксини от ДДС
Снимка: БГНЕС

Временно освобождаване от данък върху добавената стойност на доставката на ваксини срещу COVID-19 и медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия.

Това реши парламентът с приети единодушно на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, предложени от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители, предаде БТА.

Промените са свързани с необходимост от спешно въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, посочват вносителите.

Във връзка със Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз се предвижда след изтичането на преходния период към 31 декември 2020 г. разпоредбите на правото на Съюза в областта на ДДС да продължат да се прилагат в Северна Ирландия за следващите 4 години по отношение на сделки със стоки.

Същевременно за всички останали сделки в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се прилага съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от гледна точка на българския закон ще се третира като трета страна. За правилното функциониране на системата на Съюза за ДДС в Северна Ирландия ще бъдат въведени отделни идентификационни номера по ДДС със специфичен префикс, посочват вносителите.

Приемането на предложените промени в закона няма да доведат до допълнителни разходи за задължените лица и администрацията, предвид това че се регулира новия статут на лицата, установени в Обединеното кралство и Северна Ирландия, съответно променя се само данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и тестове за COVID-19, отбелязват вносителите.

Румен Гечев от БСП заяви, че групата подкрепя промените, но попита управляващите защо преди дни са отказали да намалят от 20 на 10 процента ДДС за всички лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Каквъ е смисалът да се плаща ДДС върху вноса на безплатна ваксина? И защо е отменено само временно? Ако може някой да ми обясни много още се радвам.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Временно, докато потръгне бизнеса.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще плаща обезщетение и в какъв размер за смърт причинена от новите ваксини?
2
0
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 години
С Ирландия, Англия, американска ваксина,няква изгода за България има ли?!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, престъпници!Не ми се правете на готини, не ви вярваме!Вземете си ДДС тата и бегом до хоризонта!