БАБХ спряла най-много мандарини и пчелен мед на границите

Близо 305 тона храни от трети страни са задържани през ноември
8 дек 2020 23:40, Анисия Иванова
3
БАБХ спряла най-много мандарини и пчелен мед на границите
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа при граничен контрол 304 707 кг храни от животински и неживотински произход, внос от трети страни. Количествата са задържани в обхвата на официалния контрол на Агенцията на граничните пунктове през месец ноември.

Най-големи са възбранените количества мандарини - 109 680 кг от храните с неживотински произход, а при тези от животински - на пчелния мед - 26 736 кг. Спрени са също пратки с портокали - 95 462 кг, 47 858 кг нар, 30 600 кг лимони и 19 825 кг грозде. Задържани са също 57 041 сладък пипер. Всички плодове и зеленчуци са отхвърлени заради констатирано наднормено съдържание на пестициди.

Недопуснати на граничния контрол са 11 100 кг лешници, за които е установено замърсяване с микотоксини. 145 кг прополис и 1722 кг съставни продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи) също са отхвърлени на границата заради незадоволителна документална и идентификационна проверка.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция "Граничен контрол", не са допуснати на територията на Република България и ЕС. Спазени са европейските регламенти и законодателството на България, а продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Лена преди 5 месеца
Има няма два ТИР-а спрели с мед. Смях в залата.
2
5
 
3
 
! Отговори
X преди 5 месеца
Яжте само китайски мед. Нашият не е хубав.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако бяха някакви залежали по фризерите на Европата 200 годишни меса щяха да ги пуснат у нас, ама пчелен мед и мандарини - не, не трябва да има, току виж вземем, че не измрем яко, понеже ни се позасилил имунитета.