Доц. Генова: Все повече данни има, че COVID-19 уврежда сърцето

Според последните проучвания процентът варира между 30 и 78%
8 дек 2020 10:49, Ния Христова
23
Доц. Генова: Все повече данни има, че COVID-19 уврежда сърцето
Снимка: Pixabay
Все повече данни има по отношение на засягане и увреждане на сърцето след преболедуване на COVID-19, заяви в ефира на bTV доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ "Пирогов".
 
"Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем наскоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето", обасни специалистът. 
 
Според данните става въпрос за възпаление на сърдечния мускул. Доц. Генова добави, че вирусът атакува малките съдчета и се забелязват тромби в тях.
 
Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечвия ритъм - аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Доц. Генова съветва, ако има такава симптоматика, да се потърси кардиолог.
 
"Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност", обясни медикът.
 
Доц. Генова цитира данни от проучване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.
 
Тя поясни още, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти и до бъбречна недостатъчност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От позицията на изкарал със усложнения направо се нас,р,а,хх от ужас.Дет де пее в една готина песничка.,,Сипи тая текила на вируса у г,за,ай наздраве!
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези със засегнатите сърца следили ли са ги преди заболяването? Никаква информация. Ако не са ти следили, нямат начален модел за сравнение. Може да се предполага, че поне атлетите са били здрави. Тогава съсиреците за цял живот ли ще останат? Никаква информация. Клетките на сърцата имат ли ACE2 рецептори, чрез които вирусът да прониква? Никаква информация.Сто процента медицинска манипулация!
21
2
 
2
 
! Отговори
нн преди 3 години
Има логика, защото и най-лекия грип, малко или много удря и сърцето. Ковит е по-лош и от грипа и навярно ще излезе, че и той удря сърцето.
20
2
 
1
 
! Отговори
нн преди 3 години
Има логика, защото и най-лекия грип, малко или много удря и сърцето. Ковит е по-лош и от грипа и навярно ще излезе, че и той удря сърцето.
19
3
 
2
 
! Отговори
94775 преди 3 години
100 души несадостатъчно представителна извадка. Трудно е да се обобщава при положение, че всекипрекарва заболяването индивидално и като симпотматика, и като продълъжитеност, и като поражения. Ако данните бяха за повече от 1000 души тогава бихме могли да севгледаме в изводите. А ако отида в 2 кабинета и само в единия кажа, че вече е преминал вирусът през мен, дали резултатие ще са еднакви или ще се уговаряме, че имаа интрвал от поне 1 час между ЕКГ?
18
6
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Азчух, че се разнасял чрез пръднят*а. Така като гледам, май уврежда най-вече мозъка!
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато някой лекар изразява подобно твърдение, то трябва да е основано на факти. Това не става с "все повече", това е манипулация. Има си медицинска статистика и статистически модели и анализи. В тях данните трябва да отговарят на условия за да се говори за резултат който може да докаже или отхвърли твърдението.
16
3
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
А що изтърва Тръмп-от? Нал и той набързо изкара ковид-а, за последно си спретна експресна филмова карирера и сега комай ще се прекандидатира...
15
2
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Ковид протича зле при мъже със сърдечни заболявания и наднормено тегло, възраст 50+.Причината е , че дихателната и кръвоносната системи са свързани и работят в синхрон. Наднорменото тегло натоварва сърцето, Ковида освен до възпаление на дробовете ( пневмония) води и до съсирване на кръвта + повишаване на кръвното налягане и всичко това натоварва, а съсиреците увреждат части от сърцето. Освен всичко друго вируса може да доведе и до възпаление на перикарда ( сърдечната торбичка).
14
9
 
5
 
! Отговори
тъпотии преди 3 години
Големи тъпотии пишат! Ковида разбил 50% на хората без симптоми :)))
13
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 3 години
Достатъчно е да прочетете внимателно черната статистика за починалите с коронавирус и кой какви придружаващи заболявания е имал.Тези със сърдечни заболявания са може би над 90% от всички починали, не съм ги броил защото си личи от пръв поглед.С диабет и сърдечно заболяване, с белодробно и сърдечно заболяване, само със сърдечно заболяване и т.н. Много малко са тези без сърдечно заболяване - например само с диабет, или белодробно заболяване.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бил Гейтс тоя вирус му е най-слабия, а колко поражения прави. Никой дори не смее да арестува Бил Гейтсииначе натиска червеното копче и другия му вирус полита, Бил Гейтс командва света и не може да бъде спрян.
11
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И грипът уврежда, както и ковида, както сърце, така и други органи.Но е рядкост.Що им четете глупостите, хора?Бойкот на ков.***.отизма!
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ на двамата са им били РНК ваксини, мозъците им са се спаружили и Бил Гейст ги контролира с джойстик.
9
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези същите 100 преболедували ковид с усложнения, някой преди това дали ги е изследвал за промени в сърце и вътрешни органи. Дали са били клинично здрави преди за да се твърди че след заболяването са получили измененията? 100 изследвани дали е представителна извадка, такава че да се претендира достоверност? Или дай Лиске да се страхуваме и да ви страхуваме.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцко май го удари в тиквата и се мисли за шофьорче на джипка!Няма друг такъв премиер сам да си кара джипката!Ей го Джонсън пък не иска сделка за Брекзит и ще ги обмитяваме май ингилизите а и с визите...
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе може и да е от сърцето,не се бях замислил,ама нещо самолета не се вдига от как го изкарах...:(((
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дегенератите който сътвориха ковид не са очаквали такива резултати,дано да ги натръшка и тях и да измрат в страшни мъки!!!
5
6
 
14
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Извинявайте,а сърцето на другаря Борисов засегнато ли е ! Оф ,дано да не е ! Че без него сме заникъде....
4
9
 
14
 
! Отговори
Меки преди 3 години
Най-важното увреждане е сред мозъците на т.н. медици-корифеи. Всеки стана специалист.