В очакване на Христовото рождение, символ на надеждата

Дякон Симеон Змейков: Ще присъстваме на служението при спазване на мерки
24 дек 2020 10:19, Елка Василева
80

Не е погрешно схващането, че възвестяването на Христовото рождение има събирателна сила - сплотява семейния дух и пълни домовете с радост и усмивки. Това обаче е само половината от истината  - другата е същинският смисъл на църковния празник, символизиращ надеждата и новия живот. На 24 декември приключват 40-дневните пости, а във всички храмове на Българската православна църква се отслужва света литургия.

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, а в традициите ще спазваме, каквото българинът е свикнал да прави - около трапезата със семейството. Това сподели дякон Симеон Змейков от храм "Рождество Христово" в ефира на "България сутрин".

"С Божията помощ си пожелаваме да имаме една по-хубава Нова година", посочи дякон Змейков. И добави, че ролята на вярата за православните християни е огромна.

"За православните хора вярата е всичко, упованието в Бога е водеща сила", каза той и обясни, че коледните пости имат за цел вярващият човек да се подготви за идващите празници.

"Човек да спре за малко, да си сложи една спирачка и да помисли за живота. Всеки, който е вярващ, е редно да спазва поста. Той е свързан и с духовното - трябва да завърши с изповед, покаяние, иначе се превръща в своеобразна диета. Затова съветваме хората да се обръщат повече към свещениците", отбеляза дяконът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че Бог желае само и единствено нашето спасение, затова изправени пред тази трудност в момента, ще можем да я понесем в сърцата си.

"На всички зрители, българи, християни, пожелавам тази радост, която имаме, която Христос ни донесе със своето раждане, да изпълни сърцата на всички и да бъде разнесена между роднините, за да се прослави Неговото име", каза отецът на финала.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Защо сте се нахвърлили върху вярващия? Откъде знаете той/тя какъв човек е? Обвинявате го, че се изразява с лоши думи, но вашите думи са още по-зле. Толкова грозни думи, защо бе хора?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Доказана е връзката между липсващия родител от мъжки пол и привързаността към бок. Когато бащата липсва, ко.пеленцата се обръщат към имагинерния си приятел."Оказва се, че по- скоро вие, които говорите за " боК", но не и за Бога, сте тези, които живеете страдайки, че сте без наличието на биологичния баща. И откъде, сирото ко.пел.даче си толкова сигурен, че имам " имагинерен/ни" приятел/ли?!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Добре си изрисувал жалкият си животец, мизерен атеист.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Кажи нещо за твоята битийна история, с нищо по- различна от повторените и повтаряща се по 6,9 милиони пъти - дай да чуем от тебе, твоята поредна история за твоята проста българистанска *** и баща ти надрусания наркоман, последният липсващ осезаемо в живота на ко.пеленцата си, кажи, да ти се похилим.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо пишете такива гадости по тези новини?!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но те умолявам, не се размножавай, плийз!"Като те гледам, ти не си се размножил/ ла, вероятно от злоба. Форума загрубя и то не по моя вина. Довиждане.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишеш, че Бог те е направил. Ти на баща ти бог ли му викаш, Не, а казвам, че Бог е създал човеците и природата, " умнико".
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Говори за себе си, вероятно твоята майка да те мрази, дори и да двамата да сте атеисти.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Ако обиждат теб и близките ти как би се почувствал/а?! Не си различен/на от тях по злоба и простотия, за жалост.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен- биоотпадък е плазмодият, дето те е родил вместо да те абортира.Не ви прав, нито майка ми е такава. Сигурно така наричаш и обиждаш биологичната си майка, жалко нищожество.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧао ти, *** грубиян и жалко нищожество.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До интересуващ сеИ в крайна сметка кой ни е създал? Бог ли ни е направил, така да се каже?Да, Бог е Създателят на всичко, включително и на човеците, друг е въпросът дали хората вярват в това. Хайде със здраве!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПод кожата ти е влязъл тоя номер 9. Колко коментара изписа, за да му отговориш, а той не те е отразил нито Не ми е нужно вниманието , па и и той не е единствения, има и други единомислени тиквеници като него.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24 И от тогава милиарди почитат раждането на незаконно дете и палавата му майкаНе си единствения, който твърди такава гнусна лъжа и обида. Не си и първия, който е хулил Спасителя и Пречистата Божия Майка и Дева Мария. Много внимавай, по този начин си подписваш жалката си присъда, позорна за теб.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24" И от тогава милиарди почитат раждането на незаконно дете и палавата му майка"За последните тези твои 6 думи знаеш много добре, че НЕ е така! Тия твои думи са продиктувани от твоето невежество и най- вече злоба. Това, което си надраскал е ЛЪЖА, нищо общо с Истината!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 Те са очистени от еретичните вярвания на православни и католициПишеш глупости.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Православен"Заради такива като тебе хората се отдръпват от Църквата"Брей! Ти да видиш! Хора като тия от този форум не са и предендирали да бъдат Християни. Хора, които се опитват да се оправдават гузната си съвест като нарочват и обиждат и свещениците и миряните за това, че те не могат и не искат да вярват, въпреки че насила не са принуждавани или карани да вярват. Хайде със здраве!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенЧудя ти се, но си сгрешил, човече. Не аз, те нападат, и хулят не кой да е, а Спасителя и Пречистата Божия Майка. А да си мълчим на това не е християнско, нито Библейско....
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 9 "злобните, религиозни скудоумия. "Не сме злобни, Писано е да сме мъдри като змии и незлобиви като гълъби. Злобата е от твоя страна. Ти нападаш. Скучни са твоите безсмислици."Малко сте, "Писано е, че Християните сме МАЛКОТО стадо. И още, малцина се спасяват" слаби сте" Не сме слаби, но не сме и победени, въпреки "поражения"."отхвърлени сте от нормалните хора. "Писано е да не дружим с цял свят, ала Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами "мъдрите"
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НиколайДръж се за ИзтинатаПравилно е Истината