В очакване на Христовото рождение, символ на надеждата

Дякон Симеон Змейков: Ще присъстваме на служението при спазване на мерки
24 дек 2020 10:19, Елка Василева
80

Не е погрешно схващането, че възвестяването на Христовото рождение има събирателна сила - сплотява семейния дух и пълни домовете с радост и усмивки. Това обаче е само половината от истината  - другата е същинският смисъл на църковния празник, символизиращ надеждата и новия живот. На 24 декември приключват 40-дневните пости, а във всички храмове на Българската православна църква се отслужва света литургия.

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, а в традициите ще спазваме, каквото българинът е свикнал да прави - около трапезата със семейството. Това сподели дякон Симеон Змейков от храм "Рождество Христово" в ефира на "България сутрин".

"С Божията помощ си пожелаваме да имаме една по-хубава Нова година", посочи дякон Змейков. И добави, че ролята на вярата за православните християни е огромна.

"За православните хора вярата е всичко, упованието в Бога е водеща сила", каза той и обясни, че коледните пости имат за цел вярващият човек да се подготви за идващите празници.

"Човек да спре за малко, да си сложи една спирачка и да помисли за живота. Всеки, който е вярващ, е редно да спазва поста. Той е свързан и с духовното - трябва да завърши с изповед, покаяние, иначе се превръща в своеобразна диета. Затова съветваме хората да се обръщат повече към свещениците", отбеляза дяконът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че Бог желае само и единствено нашето спасение, затова изправени пред тази трудност в момента, ще можем да я понесем в сърцата си.

"На всички зрители, българи, християни, пожелавам тази радост, която имаме, която Христос ни донесе със своето раждане, да изпълни сърцата на всички и да бъде разнесена между роднините, за да се прослави Неговото име", каза отецът на финала.

Вижте целия разговор във видеото.

 


80
Още от Общество
И 2021 година пълна с почивки – кога ще работим и кога ще почиваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Всякой преди 3 седмици
До Някой

Ти започна. Каквото повикало. Да, разбира се на момента, че ти си неуравновесеният тип, който пише по 5 коментара в минута от 3-то лице (попитай някой грамотен какво означава това).
72
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Защо сте се нахвърлили върху вярващия? Откъде знаете той/тя какъв човек е? Обвинявате го, че се изразява с лоши думи, но вашите думи са още по-зле. Толкова грозни думи, защо бе хора?
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 65

Аз съм баща ти. За Коледа ще ме пуснат за малко и ще можем за първи път да се видим. Заедно ще се молим и ще благодарим, че отново сме заедно. Гордея се с теб, дете мое. Гордея се, че си останал като стълб на вярата. Ние не сме гаджо. Ние знаем истината и я пазим.
70
4
 
1
 
! Отговори
Бъди верен преди 3 седмици
Челобитник, вече половин час липсваш на всички във форума. Губиш форма. Старай се повече, ради бога. Виждаш, че врагът не спи. Когато ти отидеш да спиш, Лукавият не спи, а улавя души в мрежата си.
69
4
 
1
 
! Отговори
Корман преди 3 седмици
До Анонимен 64

Не, миличко, никой не се грижи за тебе. Никой не се интересува дали си жива и дали днес поне веднъж си яла. Не се обиждай, но знаеш, че съм прав. Нищо, обич моя, не се сърди, не искам да кажа нищо лошо. Мрази ме ако искаш, но не се затваряй в тесния кръг на отпадналите от обществената скала.
68
4
 
1
 
! Отговори
Калин Кирилов преди 3 седмици
Казах ли ти, че не е много трудно да те прецени човек. Вижда се къде са ти най-чувствителните теми и къде реагираш най-остро. Много хо ра са израснали без родителска обич. Това не е причина да мразиш хората, произлизащи от нормални семейства. Просто остави миналото и продължи напред.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 65

Не можеш да измислиш нищо друго, освен цяла вечер да повтаряш това, което другите ти пишат. Така е при липса на образование в маалата. Там, където майките не са тесни, а бащите са неизвестни.
66
4
 
1
 
! Отговори
Чило преди 3 седмици
До Анонимен 66

Съжалявам, че като те е донесъл щъркела тебе са те изхвърлили и са оставили щъркела. Но това не е повод да мразиш целия свят. Просто животът те е прецакал от самото начало, м.нго.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
" Доказана е връзката между липсващия родител от мъжки пол и привързаността към бок. Когато бащата липсва, ко.пеленцата се обръщат към имагинерния си приятел."

Оказва се, че по- скоро вие, които говорите за " боК", но не и за Бога, сте тези, които живеете страдайки, че сте без наличието на биологичния баща. И откъде, сирото ко.пел.даче си толкова сигурен, че имам " имагинерен/ни" приятел/ли?!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 63

Добре си изрисувал жалкият си животец, мизерен атеист.
63
4
 
2
 
! Отговори
До исусианеца преди 3 седмици
Познах ли, че родителите ти те мразят. Ситуацията, която си описал е част от твоя свят на кражби, малолетни бременности и дозина 4.вета, непознаващи бащите си. Животът ти е чалга и лепило "Кале".
62
4
 
2
 
! Отговори
Dasler преди 3 седмици
Разбрахме те, че си от боята, ристиенин. Сега кажи колко върви кило цветен метал. За един приятел питам. Дето на стари години вярва в митове и легенди.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Религиозно аутистче, двамата ти родители са с еднакви фамилии, нали?
Майтапя се, бе, да не вземеш да се обидиш, нещо. Ясно е, че не знаеш кой е баща ти.
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доказана е връзката между липсващия родител от мъжки пол и привързаността към бок. Когато бащата липсва, ко.пеленцата се обръщат към имагинерния си приятел.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 58

Кажи нещо за твоята битийна история, с нищо по- различна от повторените и повтаряща се по 6,9 милиони пъти - дай да чуем от тебе, твоята поредна история за твоята проста българистанска макя и баща ти надрусания наркоман, последният липсващ осезаемо в живота на ко.пеленцата си, кажи, да ти се похилим.
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вярващия психопат, къде замина слънце? Весело ни беше с тебе и твоите умотворения. Кажи още нещо за светостта на галилейския дърводелец, да се посмеем.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който не повярва и не приеме Него за свой спасител ще гори в Ада. Да си знаете.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека отворим сърцата си, Бъдни вечер е.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Интересуващ се

Така е, боговете са много и трябва сам да стигнеш до истината. Не да вярваш сляпо на тоя и оня, защото това означава други да мислят вместо теб.
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вярващия/ата, вижда се по палчетата, че още си тук, въпреки че спря да пишеш. Защо четеш коментарите, след като не ти понася различното мнение. Защо си го причиняваш? Просто приеми, че ти и другите като тебе сте банда имбецили, неспособни на нормален живот. Не се ядосвай излишно, агънце.