При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично

До 5 минути след купуването на винетката камерите на пътя имат информацията
31 дек 2020 07:53, Елка Василева
53
При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично
Снимка: архив, БГНЕС

Електронните винетки не може автоматично да се прехвърлят на нов автомобил, ако човек си купи такъв и го регистрира в КАТ в периода, за който важи винетката. В такава ситуация са изпаднали близо 20 000 български граждани през 2020 г., пише „24 часа“.

Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Но прехвърлянето се извършва от Националното толуправление, и то след подадено заявление, напомнят от ведомството.

Още по темата

При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му трябва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg.

Трябва да се посочат номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението трябва да се приложи свидетелство за регистрация на колата (старият голям талон), а ако няма - договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка “Гражданска отговорност”, талон за преминат технически преглед или удостоверение от КАТ. Ако не се изпълни всичко това, водачът е в нарушение.
 


53
Още от Общество
КПП-та, блокади, локдаун... Събитие №1 в България за 2020 годината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Само преди 3 месеца или 4,нашия велик вожд беше казал,че през 2021г.винетките за леки антомобили,ще отпаднат,това изказване беше по времето на тестването на ТОЛ-таксите,много бълзо е забравил това изказване.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ббт

Забрави документ че имаш ваксина за covid-19...................!!!Честита Нова Година!
40
0
 
5
 
! Отговори
ббт преди 3 седмици
Пропуснали се и следните допълнителни документи:1.удостоверение за сключен граждански брак.2.удостоверение за раждане и на съпруга
/съпругата при брак.3.удостоверение за постоянен/настоящ адрес.
4.свидетелство за съдимост./Що за глупости,кому са нужни и за какво е тази информация-документация/.По-изгодно ще ти излезе да платиш за нова винетна такса,каквато е и целта.
5.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно са ги питали, те друго са отговорили ...

Сега влиза в сила възможността да си регистрираш новата кола със стария номер, на който може да има активирана винетка.

Запитани за това, от АПИ са им отговорили, че като си пререгистрираш колата винетката не се прехвърля автоматично?!

:D
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е своеволие! АПИ могат да получат тази информация служебно от КАТ още в момента на смяната на табелите. И защо са им данни за колата, които иначе не се посочват във винетката ?
37
1
 
11
 
! Отговори
NZ преди 3 седмици
А при кражба на номер, както беше моят случай? Освен пререгистрацията на автомобила, такси, ходене по районни, губене на време, молби някой да свърши нещо и пак чакане, плащане на нови номера, талон и преглед (той също не е валиден за новите номера и на КАТ им излиза, че колата е без преглед), се оказа че нямам и договор за покупко-продажба с нотариална заверка. 8 месеца винетка също отиде на вятъра.
36
3
 
8
 
! Отговори
Гюро6 преди 3 седмици
Винетката трябва да е за автомобила а не на задкормилното устроиство.А номера трябва да те съпътства през целия ти шофьорски "стаж" или до като ти го отнемат завинаги или ти сам се откажеш от него.Ако се появят след 10-тина години автомобили с автопилот на кого ще пишат винетката на автомобила или на автопилота или пак едни пари за тоя де клати гората.Ако Рег. номера те съпътства през живота ти просто го местиш от автомобил на автомобил след нова покупка независимо от автомобила които купуваш.
35
1
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 3 седмици
Че то много лесно и бързо, бе! А можеше да поискат моминското име на майка ми, бележника от 10-ти клас - нотариално заверен, справка от НОИ за осигурителен стаж, ... и отрицателен ПСР на цялата фамилия, естествено...
34
3
 
4
 
! Отговори
Панов преди 3 седмици
До joe

Не виждам къде е проблема. Тук при нас покупка/продажба на автомобил става за 5 мин, отиваш само на ЕДНО място, плащаш си номерата и документите и караш. Всичко става автоматично, по пощата, и от сметката ти. Отнема около час. Това е вещ, както всяка друга. Може би ти трябват очила, или телескоп?
33
0
 
25
 
! Отговори
Лудница преди 3 седмици
Заболя ме главата, докато прочета какво трябва да направим. Добре, че не ми се налага. Това не е нормално. На мен ми е интересно, защо винаги по най-трудния начин се правят нещата за гражданите. Да им е трудно, да им е гадно ли незнам...
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА АВТОМАТИЧНО НЕ ПУСКА ИНФОРМАЦИЯТА ДО АПИ, А КАРАТ ГРАЖДАНИТЕ ДА ИЗСЕКАТ АМАЗОНСКАТА ГОРА ЗА ЦЯЛАТА ХАРТИЯ ДЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПИШЕ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДНИТЕ ВИСЕНЕ ПО ОПАШКИ, ГИШЕТА И ПУНКТОВЕ ?!?!?
31
0
 
15
 
! Отговори
Панов преди 3 седмици
На мен в талона на старият ми БЕНЗИНОВ Ситроен, пише дизел. Като им обясних, че тази кубатура, и код на двигател, има единствено бензинов вариант, искаха да го разглобят целият, да се убедят, че не бил дизелов преди, а мотора си е оригиналният от завода, доказано, с френските документи на цялата кола, както и старите документи от старият собственик...Квадратни хора...
30
0
 
20
 
! Отговори
Превод в ефир преди 3 седмици
Тоест правят го толкова трудно за да си купиш нова винетка и с тези пари ще се финансира '' печатницата на пари '' - безмислената ТОЛ система
29
15
 
1
 
! Отговори
joe преди 3 седмици
Не виждам, къде е проблемът. Сменяш си номерата на автомобила и логично е да декларираш ,че си ги променил. Заявлението се подава на електронен адрес на БГТОЛ, пише си го точно и ясно. Каква бюрокрация ви гони , не можете да попълните един фомуляр и да го подадете ли?
28
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
Преброих 7 неюа, които трябва да дам за да прехвърля винетката си към новия номер. Някои от тях доста странни: договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка “Гражданска отговорност”, талон за преминат технически преглед !!!!!!!!
27
0
 
24
 
! Отговори
Stiv преди 3 седмици
Защо вдигнахте на чиновниците заплатите с 30%? Ние ли ще им вършим работата?Я се стегнете!Оправете системата си и при сгрешен рег номер да се коригира и да се прехвърля сумата!
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо е тази бюрокрация?
Къде са прибраните от бойковия лакей пари за електронно правителство?
Най-елементарнато, и нужно, е винетката да си е за колата и това е.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЙ ЩЕ ТРЪГНЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО ПО безсмислено висене по опашки. ПО-ЛЕСНО ЩЕ МУ Е ПРОСТО ДА ПЛАТИ НОВА ВИНЕТКА. ВСичКИ ТИЯ БЮРОКРАТСКИ ИДИОТЩИНи СА с 5АЯ ЦЕЛ.
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре дошли в ада.Нали знаете че дяволиите са в детаилите.Ако ти е много лесно,няма да ти е интересно.Така ми каза един държавен чиновник.И в крайна сметка,въпросът не е да те улеснят а нещо да приберат.Весело посрещане на Нова година.
23
0
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 седмици
До Баси 28 И пари. И пари...