При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично

До 5 минути след купуването на винетката камерите на пътя имат информацията
31 дек 2020 07:53, Елка Василева
53
При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично
Снимка: архив, БГНЕС

Електронните винетки не може автоматично да се прехвърлят на нов автомобил, ако човек си купи такъв и го регистрира в КАТ в периода, за който важи винетката. В такава ситуация са изпаднали близо 20 000 български граждани през 2020 г., пише „24 часа“.

Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Но прехвърлянето се извършва от Националното толуправление, и то след подадено заявление, напомнят от ведомството.

Още по темата

При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му трябва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg.

Трябва да се посочат номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението трябва да се приложи свидетелство за регистрация на колата (старият голям талон), а ако няма - договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка “Гражданска отговорност”, талон за преминат технически преглед или удостоверение от КАТ. Ако не се изпълни всичко това, водачът е в нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Само преди 3 месеца или 4,нашия велик вожд беше казал,че през 2021г.винетките за леки антомобили,ще отпаднат,това изказване беше по времето на тестването на ТОЛ-таксите,много бълзо е забравил това изказване.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ббтЗабрави документ че имаш ваксина за covid-19...................!!!Честита Нова Година!
32
0
 
7
 
! Отговори
ббт преди 3 години
Пропуснали се и следните допълнителни документи:1.удостоверение за сключен граждански брак.2.удостоверение за раждане и на съпруга/съпругата при брак.3.удостоверение за постоянен/настоящ адрес.4.свидетелство за съдимост./Що за глупости,кому са нужни и за какво е тази информация-документация/.По-изгодно ще ти излезе да платиш за нова винетна такса,каквато е и целта.5.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно са ги питали, те друго са отговорили ...Сега влиза в сила възможността да си регистрираш новата кола със стария номер, на който може да има активирана винетка. Запитани за това, от АПИ са им отговорили, че като си пререгистрираш колата винетката не се прехвърля автоматично?!:D
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е своеволие! АПИ могат да получат тази информация служебно от КАТ още в момента на смяната на табелите. И защо са им данни за колата, които иначе не се посочват във винетката ?
29
1
 
12
 
! Отговори
NZ преди 3 години
А при кражба на номер, както беше моят случай? Освен пререгистрацията на автомобила, такси, ходене по районни, губене на време, молби някой да свърши нещо и пак чакане, плащане на нови номера, талон и преглед (той също не е валиден за новите номера и на КАТ им излиза, че колата е без преглед), се оказа че нямам и договор за покупко-продажба с нотариална заверка. 8 месеца винетка също отиде на вятъра.
28
1
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Че то много лесно и бързо, бе! А можеше да поискат моминското име на майка ми, бележника от 10-ти клас - нотариално заверен, справка от НОИ за осигурителен стаж, ... и отрицателен ПСР на цялата фамилия, естествено...
27
3
 
5
 
! Отговори
Панов преди 3 години
До joeНе виждам къде е проблема. Тук при нас покупка/продажба на автомобил става за 5 мин, отиваш само на ЕДНО място, плащаш си номерата и документите и караш. Всичко става автоматично, по пощата, и от сметката ти. Отнема около час. Това е вещ, както всяка друга. Може би ти трябват очила, или телескоп?
26
0
 
29
 
! Отговори
Лудница преди 3 години
Заболя ме главата, докато прочета какво трябва да направим. Добре, че не ми се налага. Това не е нормално. На мен ми е интересно, защо винаги по най-трудния начин се правят нещата за гражданите. Да им е трудно, да им е гадно ли незнам...
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА АВТОМАТИЧНО НЕ ПУСКА ИНФОРМАЦИЯТА ДО АПИ, А КАРАТ ГРАЖДАНИТЕ ДА ИЗСЕКАТ АМАЗОНСКАТА ГОРА ЗА ЦЯЛАТА ХАРТИЯ ДЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПИШЕ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДНИТЕ ВИСЕНЕ ПО ОПАШКИ, ГИШЕТА И ПУНКТОВЕ ?!?!?
24
0
 
16
 
! Отговори
Панов преди 3 години
На мен в талона на старият ми БЕНЗИНОВ Ситроен, пише дизел. Като им обясних, че тази кубатура, и код на двигател, има единствено бензинов вариант, искаха да го разглобят целият, да се убедят, че не бил дизелов преди, а мотора си е оригиналният от завода, доказано, с френските документи на цялата кола, както и старите документи от старият собственик...Квадратни хора...
23
0
 
21
 
! Отговори
Превод в ефир преди 3 години
Тоест правят го толкова трудно за да си купиш нова винетка и с тези пари ще се финансира '' печатницата на пари '' - безмислената ТОЛ система
22
18
 
1
 
! Отговори
joe преди 3 години
Не виждам, къде е проблемът. Сменяш си номерата на автомобила и логично е да декларираш ,че си ги променил. Заявлението се подава на електронен адрес на БГТОЛ, пише си го точно и ясно. Каква бюрокрация ви гони , не можете да попълните един фомуляр и да го подадете ли?
21
0
 
15
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Преброих 7 неюа, които трябва да дам за да прехвърля винетката си към новия номер. Някои от тях доста странни: договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка Гражданска отговорност, талон за преминат технически преглед !!!!!!!!
20
0
 
24
 
! Отговори
Stiv преди 3 години
Защо вдигнахте на чиновниците заплатите с 30%? Ние ли ще им вършим работата?Я се стегнете!Оправете системата си и при сгрешен рег номер да се коригира и да се прехвърля сумата!
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо е тази бюрокрация? Къде са прибраните от бойковия лакей пари за електронно правителство?Най-елементарнато, и нужно, е винетката да си е за колата и това е.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ ЩЕ ТРЪГНЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО ПО безсмислено висене по опашки. ПО-ЛЕСНО ЩЕ МУ Е ПРОСТО ДА ПЛАТИ НОВА ВИНЕТКА. ВСичКИ ТИЯ БЮРОКРАТСКИ ИДИОТЩИНи СА с 5АЯ ЦЕЛ.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не искам да я прехвърлям може ли просто да си купя нова винетка? Какво означава, че съм в нарушение ако не я прехвърля?
16
0
 
20
 
! Отговори
Баси преди 3 години
Хахахаха пак печати молби декларации, няма край държавния ***!!!
15
0
 
24
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Накрая нема ли да измислят кой няма ваксина ,да му не дават винетка.