Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички
297
Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.

Още по темата
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.

Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.

"На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича", коментира социологът.

Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.

"Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра - да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но "това не е позиция, която може да доведе до краен резултат".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

"Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър - на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии", посочи Тончев.

Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов "губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант - една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се кандидатира единствено за пазарджишкия! Който не вярва да пита Гешев!
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
babushka elena ioncheva i dedushka sergei stanishev podpirat otvanka s bastuncheta...
226
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
diktatura na proletariata babichki i diadki s turska i ruska pomost :-)))...
225
0
 
3
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Здравейте другаре!!Колкот и да ни мъ обичкате,аз ша съ къндидътиръм пак,щот моъйт чиляк от БСП Иво въ упридели кат 85%ва стока и аз мисля,чи има ляб в тува!!Има праву чувекът щот само 85% ви им бе ци ли могът да гласуват за и ди от къту мени!!Тя мойтъ рабутъ многу простъ.Хапвам,сръбвам,поигравам си с Деситу,посли с пауърпойнтъ и пуглеж динъйт минал!Е, *** времи на времи кат на всичку коз,вету,вету,вету и малку венсеремус на тълпата!!Устаналуту го знаят Ришеткътъ и Черепя!Чао,утивам за 16те бинки!
224
0
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Тоя защо не се прегледа ? Какъв втори мандат ? Та кой глупец ще гласува за един пълен невнятник ??? Фигуранте, вече си вонящ политически труп ! Както и краварката в левия ъгъл !
223
0
 
6
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
ал бънди го пробута компартията, а сега и те се отрекоха от него. отделен е въпроса че се наложи да го ползват, щото компрометираха шивиков. сега кой ще застане зад него, освен 4-500 кръчмарски *** в стил "едно време кво убуу беще" и "кой не е служил, не е мъж"
222
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много му беше и пълно ненужен като президент и този мандат ,а някой гадае за втори .Да си хваща дрона и да не се показва повече никому ненужния пишман резидент,
221
0
 
9
 
! Отговори
Да, ама НЕ ! преди 3 години
Какъв втори мандат ! Гешев и панделата отдавна го чакат.
220
1
 
8
 
! Отговори
Smile преди 3 години
*** да се изнася за Москва да лъска чепиците на джуджето от Кремъл.
219
4
 
1
 
! Отговори
По колко плащат??? преди 3 години
Абе...по колко Ви плащат да коментирате глупости ??? Явно има тука хлеб..... Мухаха
218
3
 
9
 
! Отговори
Другаря Путен преди 3 години
КОГАТО ПРЪДНЕ ГУГУТКА ....
217
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така прода..жници г..адни, на крадеца ще му отиват още 5 години да пълни пачки по чекемеджетата, че и на вас да плаща, но няма да се случи, вервайте те ми както казваше дедо Мони, на когото м..утрата беше бодигард
216
3
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До АнонименБраво, само така, дай си бележника - 6+.
215
1
 
0
 
! Отговори
Слави преди 3 години
До Даскала...цялата държава на 99.9 %
214
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До Анонимен..да работи неуморно
213
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 236Дайте да върнеме комунистите на власт те сега за това се борят не са свикнали да бъдат втора и трета цигулка
212
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не втори мандат а зандан за този
211
12
 
6
 
! Отговори
Йи преди 3 години
Борисов президент.Тогава излагането пред света ще е пълно .
210
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме Радев за министър председател!
209
7
 
30
 
! Отговори
Без шанс преди 3 години
Така и ще си остане Радев, с празните приказки и *** фрази - без втори мандат !