За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
6
 
25
 
! Отговори
pa_k преди 3 години
Това наистина не го разбирам. Не живеят тук, ако искат нещо да уреждат или да прехвърля на детето или да пише завещание. Относно отглеждането на дете от еднополова двойка- не считам, че е нормално. Доста от коментарите са смислени. Детето има нужда от майка и татко за да расте психически здрав индивид. За обратните-да факт е много от тях са интелигетни. П.С. Аз самият съм гей, без да парадирам с това. Но не бих си позволил да причиня подобно нещо на едно дете-само да задоволява егоизма си.
269
16
 
10
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
До ТялотоБракът е създаден с икономическа цел - да, и еднополовите двойки имат същите икономически цели и предизвикателства като хетеро двойките. Искат да се женят, за да могат да споделят по законен начин имущество, кредити, родителски права, да могат да се наследяват един друг. А не единият като почине, другият според държавата да му е никой и да не може дори да го погребе. За много българи това е много скандално, но тези хора ги има и те имат нужда от тези права.
268
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 3 години
А защо и двете не претендират да са бащи? Толерантно ли е такова нтещо! Демокрацията още се развива.
267
1
 
10
 
! Отговори
човека с бича преди 3 години
Аз знам нещо по-хубаво от вписването-един волски бич!
266
9
 
4
 
! Отговори
Me преди 3 години
Ми че впишете я като родител жената. Какво лошо има?
265
3
 
22
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Нямам нищо против обратните и не ми пречат на нищо.Но има едно нещо, което не разбирам? За чий им е да се женят и да гледат деца? Аз съм хетеро и не го разбирам. Брака е създаден с икономическа цел. А относно децата, момченцата имат нужда от бащин модел, момиченцата от майчин. Ако липсва има лоши последствия и това не е теория.Живей си живота, но не прецаквай деца, само за да си направиш кефа да ги гледаш.
264
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мяу,да как няма да е >насилието срещано както никога досега>като не беше новина в комунистическата телевизия,СЕГА нова дъвка,ако не си джендъролюбец значи си биеш жената и децата!!Я се разкарайте нахалници такива.
263
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***,едната от лез/бийките искала да е бащата,ахахаха.Като порасне клетотто дете и като почне да учи >как се създават деца>дали ще попита >баща си>как го е направи/л/а/ без да има чурка???Повдига ми се от тия ЛГБТ изро..дщини.Таковайте се там с когото и с каквото си искате и стига сте парадирали с извра/щенията си БЕ...
262
10
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До коткатаАз това, което предлагам, не изключва случаите, когато мъжът се грижи за потомството си. Става въпрос, че насилието над жени и деца е изключително срещано, както никога досега. А, че има изключения, има. Тях закона няма да ги засегне.
261
1
 
8
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
До РангатаДа го осинови и детето ще има всички права, за които писка сега.
260
1
 
5
 
! Отговори
Котка преди 3 години
До МяуНедей ***, мацо, да ти се повдига, по-спокойно. И ти ли си на левия бряг? Щото ние, дето си падаме по котараци, знаем, че има много достойни между тях, дето душа дават за потомството си.
259
0
 
1
 
! Отговори
Представете си преди 3 години
До АнонименТочно така, значи българаката БИ БИЛА родител на детето в този случай. А в родината ни не искат и веорятно няма как да отразят такъв факт със сегашното законодателство...
258
0
 
11
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Иска си жена ли е,мъж ли е ? медиино внимание и 5 минутната слава.Досега живяла така,сега я засърбяло!
257
0
 
5
 
! Отговори
Почна се преди 3 години
...и изтрещеа:)
256
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Представете сиМоже би не е зле да прочетеш, че при сурогатството, детето носи гените ИЗЦЯЛО на хората, дали яйцеклетката и сперматозоида. Сурогатната майка НЕ УЧАСТВА със своя ДНК, въпреки че е износила детето. Или ти реши, че две яйцеклетки правят зигота?Аман от ***-оти бе!
255
0
 
14
 
! Отговори
Ново име преди 3 години
Ти май вече ще почнат да им викат-байдънисти...Появи се оня мошеник, дето направи най-фалшивите избори в цялато човешка история,засенчил даже и Мая Костинбродска и цялата противна изрвратена п-апл-ач се активизира да ни залива с книжки и простотии!Аман от байдънисти!
254
22
 
2
 
! Отговори
Представете си преди 3 години
Възможно е българката да има биологична връзка с детето - примерно яйцеклетката да е нейна, а другата жена да е износила и родила детето. Тогава и двете са родители нали? Защо да не може да се впише и българката като родител на собственото си дете тогава?
253
2
 
19
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Да се избере една територия в Африка-и там всякакви извратени педофили,***,извънземни,талибани и тем подобни *** да се съберат и да съжителстват и да си с елашкат един друг,да си създават деца,осиновяват,обучават! Но да си стоят там и да си се наслаждават на свободатата си,на интелекта си и т.н.На нас не са ни необходимо,то си е ясно!Няма нужда постоянно някой да плямпа колко били интелегентни и умни.Ние освен че сме нормални, но сме доста по-умни и инетрегенти,и най-вече-морални от тях!
252
16
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Трябва в закона да пише, че родители на детето са не тези, които са го създали, а тези, които се грижат за него. Какъв е смисълът детето да има мъж за баща, който го е убил? Чак ми се повдига като пиша това??
251
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отделно тази панагюрка може да си направи и бг завещание и да остави всичко на детето. А ти не е родено тук,не живее тук, нито попечителите им. Като порасне, ще си решава само иска ли наследство и къде да живее. Питам се дали го е научила на български език, партньорката й знае ли български, ще идват ли да живеят тук?