Всеки втори у нас не бърза с ваксината, какви са последиците от пандемията?

52% от пълнолетните граждани са склонни или да откажат ваксинация, или да изчакат
25 фев 2021 13:50, Красимир Ангелов
94
Всеки втори у нас не бърза с ваксината, какви са последиците от пандемията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на март ще стане една година, откакто пандемията от коронавирус достигна и до България. В последните месеци ваксините дадоха надежда, че се вижда светлина в края на тунела. Иска ли обаче да се ваксинира българинът?

Желаещите и нежелаещите да се ваксинират засега са приблизително равни групи в обществото, става ясно от проучване на агенция "АФИС".

Още по темата
39% от пълнолетното население засега имат готовност да се ваксинират срещу Ковид-19. Към тях можем да добавим и 5%, които ще решат според фирмата, на която е ваксината. А 52% са настроени да откажат ваксинация или са склонни да изчакват, показват данните.

От гледна точка на организацията на процеса е съществено да се отбележи, че в масовия случай това не са твърди намерения, а конкретни комбинации от мотиви, включващи желание за допълнителна информация, индивидуални причини да се бърза или обратно – да се отлага, както и недостиг на информация или неправилна такава. Реалното намерение на над 70% от населението може много бързо да смени посока в зависимост от указанията и действията на здравната система, отчитат социолозите.

От там допълват, че само 12 % не смятат, че ваксината не им е нужна, защото въпросната болест не ги застрашава тях лично. А на обратния полюс се намират други 12%, които желаят да се ваксинират без условия и уговорки.

Всеки втори у нас не бърза с ваксината, какви са последиците от пандемията?

Значителна част от хората биха се ваксинирали, за да започнат работа и/или заради пътуване (16%). За други 12% условието е ваксинацията наистина да е напълно безплатна.

Най-честата причина за нежелание не е изграденото „антиваксърско“ убеждение, а чисто практична предпазливост. 32% посочват, че изчакват, за да видят страничните ефекти от приложението на ваксините върху други хора. Пример за сложна мотивация са и 8-те процента, които не желаят да се ваксинират, защото смятат, че вече са преболедували Ковид-19.

Ако в началото на извънредния период преди година близо две трети от хората очакваха той да продължи само до няколко месеца, година по-късно този хоризонт е изместен далеч напред. На приключване на кризата до няколко месеца вече се надяват едва 22%. Почти половината хора очакват животът в страната да се върне към нормалното чак някъде през следващата 2022 година. Всеки втори почти обаче, 49,3%, очаква по-дълъг период на връщане към нормалния живот.

В отговор на въпроса „Вие или друг член на Вашето домакинство изпитвате ли някои от изброените последици на пандемията?“ 22% съобщават, че са претърпели загуба на работа; 61% от безработните са изгубили работа именно по време на пандемията; 24% – че са изпитали забавяне на изплащането на заплати; на 24% им е съкратено работното време.

37% посочват поне една от тези последици. На 12% от домакинствата им се струпват едновременно и трите вида последици, а на 11% – два вида.

Понесените материални трудности са сравними по мащаб с разгара на икономическата депресия през 2010 г., съдейки по аналогични данни. Тогава, средногодишно, 25% бяха изпитали загуба на работа, 9% – съкращаване на работно време и 19% – забавяне на заплати.

Както е наблюдавано и при предишни кризи, трудностите се стоварват най-тежко върху и без това най-уязвимите. При хората с доход на член от домакинството до 200 лв., трите посочените по-горе вида неблагополучия са се случили в 46% от случаите. Това прави над три пъти по-често от средното за населението (12%). Особено силно са засегнати ромските домакинства – 64% изпитват загуба на работа, 50% забавяне на заплатите. По тип трудова дейност, случаите на този своеобразен „троен шлем“ се подреждат така: при безработни (35%); при работници и земеделски стопани (14%); при служители в частни фирми (10%); при служители в обществения сектор (7%); при пенсионери (3%).

Откакто стана ясно, че епидемията и мерките за ограничаването й ще продължи доста отвъд първоначалните очаквания, правителството нееднократно редуваше периоди на облекчаване и утежняване на мерките за ограничаване на физическите контакти.

Това поражда у една трета от хората впечатлението, че управляващите са се борили със здравната криза най-вече с поглед към наближаващите парламентарни избори (34%). Друг близък дял граждани – 29% „прочитат“ в решенията на властта подражателство или буквално следване на примера на Западна Европа. А всеки четвърти (24%) изтъква, че в действията на властта са били застъпени интересите на бизнеса. Все пак 34% са убедени, че действията на властите са ръководени единствено с мисъл за здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво нещо са ваксините! Ама за имунни те клетки които са в организма ни всяка синтетика смятам, че е стрес за всяка клетка. Това е срещу природата.
66
0
 
4
 
! Отговори
Алкохолик преди 3 години
А с какво мезе вървят тия ваксини.
65
11
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Има начин да се увеличат желаещите да се ваксинират!Внася се от руската ваксина известно количество и русофилите почват да се ваксинират.Русофобите,за да направят напук,почват и те да се ваксинират със съответната ваксина.И се разтръгва работата.
64
4
 
10
 
! Отговори
ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ преди 3 години
Разумно е да се изчака. За най-нетърпеливите - поне 6-7 месеца. За по-търпеливите - поне 2 години. За разумните 4 години - тогава вече би трябвало да има някаква яснота какво се случва, достатъчно информация, за да може човек да вземе ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да понеже искаха да изкарат народа виновен че не иска да се имунизира затова сега ваксините не стигат айде политиката на ГЕРБ пак как се били загрижили ами да бяха инвестирали в българска ваксина и да я произведат да ама не по -важен му е чакъления път
62
0
 
4
 
! Отговори
Ганев преди 3 години
До Колев 79 За това ли западняците тактично пробутват-препоръчват на по-възрастните модерните РНК ваксини ? :-) А отдавна известните(повече от 30 години) и използвани векторни на А-зенека да са за по- младите.... ??? Май щото не знаят след 20-тина години дали няма да има нещо.... просто защото естествено нямаше май време за година да се каже какво ще стане след 20 ....
61
2
 
7
 
! Отговори
Колев преди 3 години
Не знам защо всички се фокусират върху краткосрочните странични ефекти на ваксините особено на новите РНК такива. Ми това че ще заболи, ще се подуе, засърби тук там си е нещо нормално но спасява човешки животи особено при по-възрастното и болно население. Може би по-внимателни не случайно трябва да сме при ваксиниране на младите че живота е пред тях и да не се чудят след 20 години (те минават бързо) от къде им е дошло.... А при възрастните след 20 години ефекти кой ли ще гледа... :-)
60
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Сещам се, че във филма "Заразяване" от 2011 г., който в момента гледаме на живо, заразяващите се с вируса падаха като отсечени. Така че гответе се, братя и сестри българи, защото се задава калифорнийската мутация на биологическото оръжие Ковид-19, която е 11 пъти по-смъртоносна. След нея ще се появят и други по-опасни мутации и така до края на света. Спасението е в Бог, а не в експерименталните препарати, представящи ги за ваксини.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко статии свързани с ваксините написах те днес,5-6? Още може, дерзайте.
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74 Абе др*сльо ти очакваш да ти кажат истината ли за смъртните случаи и страничните ефекти. Като си много запознат и информиран върви да се ваксинираш, зомбиран каскет.
57
3
 
10
 
! Отговори
Дада,ама Не преди 3 години
Как може да се ваксинирам след като това подобие на хомосапиенс отговаря ,поръчва и рекламира ваксинацията!Хората се ваксинират когато имат доверие на управляващите си.На кого да имам доверие,на ДС на БКПли?!??Е,нямам такова!
56
14
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 72. Само че, каскет миризлив, ние не гледаме като теб само БСТВ и не слушаме само Мангассъров, а виждаме какво се случва в белите държави, където масово се ваксинират милиони и НЕ УМИРАТ. А ваксинираните в България вече са над 100 000 и не съм чул НИТО ЕДИН да е починал и дори НИТО ЕДИН да е получил сериозни странични ефекти. А говведа като теб нека си се плюнчат по сайтовете, нормалните и разумни хора знаят какво да правят.
55
9
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До Тонката. Както винаги, Боко се справя по-добре от всеки друг. Твоето червено мнение го знаем отдавна, но то няма никакво значение, защото ти си никой, а на изборите ще видиш какво мислят нормалните хора.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ви плащат за да агитирате от сутрин до вечер едно и също, който иска да умре по-бързо да се ваксинира и н*сира!!!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и да бърза ваксини няма има за държавните учреждения дето ще гласува за ББ администрацията и сега някои и други се ползват от тази привилегия казвайки че работят там/така им викат аз си сложих от гербаджийската ваксина / Истината е че настъпи хаос за ваксиниране защото в началото казваха ваксините да не се прилагат на хора с алергии автоимунни заболявания и т.н а сега почнаха да изтъкват как трябва да се ваксинираш и настъпи бум за желаещи
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да видим кой от кои е?Палец нагоре - от първитеПалец надолу - от вторите
51
0
 
1
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До Анонимен 15Да ти е честито!
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия които не искат деца има и добра страна,ще правят кекс без защита щото ваксината те прави стерилен..
49
7
 
7
 
! Отговори
Защо преди 3 години
НИКОЙ не иска в Русия?
48
7
 
10
 
! Отговори
НЕциганин преди 3 години
Заквото е ясно ,че с това правителство без авторитет на международната сцена няма да има за всички е за тва!Мутри вън!ОстаВка!!!