Математик от БАН: Краят на пандемията ще е около юни 2022 г.

Очаква се общо около 50 000 души да починат, каза проф. Огнян Кунчев
11 мар 2021 10:00, Ния Христова
68
 
С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а без – в средата на 2022 г.
 
"Правим модели, които използваме и може да използва всеки един човек. Според моделите и според математиката, ако няма ваксинация и ако нещата продължат по този начин - със затягане и отпускане на мерки, около юни догодина ще приключи пандемията", каза проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че очакванията са общо около 50 000 души да починат. 
 
"Досега са починали 10 500. А ако се ваксинираме по план - около 100 000 на месец, това означава, че до октомври, максимум ноември, пандемията в България ще приключи. До момента хората, които са се срещнали с вируса, официално са около 250 00. Но има и тъмни числа, това са нерегистрираните. В Германия институтът "Роберт Кох" казва, че това число - 250 000, трябва да го умножим от 4 до 6", допълни проф. Кунчев.
Още по темата
 
Експертът припомни, че Великобритания е инвестирала 32 млрд. паунда, за да сканират огромно количество тестове.
 
"За България излиза, че поне 1 млн. души са се срещнали с вируса. Ако приемем, че 1 млн. души дотук са преболедували Ковид-19, на този 1 млн. - 10 хиляди са починали. Значи, за да свърши пандемията - трябва 70% от населението да го преболедува. Това е около 5 млн., които се умножават по 5, което прави 50 хиляди починали. Това е вариантът без ваксини", коментира проф. Огнян Кунчев.
 
Той подчерта още, че "тъмните числа" не се изследват достатъчно, както и че смъртността на база данни не е толкова висока.
 
"Мерките в България са разумни, тук няма вечерен час. Трябва да се разчита на разума на хората", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Огнян Кунчев преди 3 години
В този инструмент може да променяте: 1. брой заразени до момента 2. дали 70% трябва да бъдат заразени за свършване на епидемията в БГ3. колко са интензивните легла за Ковид-19 4. ваксинационен план (по два начина)и т.н. Както се казва, enjoy!Проблемът на тези интервюта е, че не остава време да си обяви човек работния сайт, което правя тук.
55
0
 
0
 
! Отговори
Ognyan Kounchev преди 3 години
Ето адреса на уеб-базирания инструмент, където всеки може да си смята прогнозите, като изхожда от различни предположения за брой на заразени до момента: atvbg-seir.eu/А тука е публикувана основната статия, по която е направен инструментът: https://papers.ssrn/sol3/papers.cfm?abstract_id=3766521
54
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
В средата или към края?По-точно не може ли да изчислите?:))Искам да знам:)
53
1
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Прочетете историята на Испанския грип. Няма нужда да правите много изчисления. Така е било и с него. Разликата е, че това не е Грип, който поразява епителните клетки на дихатетелната система. Корона виръсът причинява тежко, полиситемно заболяване, защото поразява ендотела на малките кръвоносни съдове и водидо до тромбози т.е. множество микроинфаркти в разлини органи, най-често се поразяват белите дробове!
52
1
 
4
 
! Отговори
Феникс преди 3 години
Доказано е .На трима умни им трябва един *** да работи за да не умрат умните от глад .
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще свърши като ваксините сега ги тестват на доброволно боцкани за да се събере информация за тяхното лошо и полезно действие ? Никоя фирма не знае нищо и НЯМА ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО ЗА ЛЕКУВАНЕ НА КОВИД ! Абсурд .Минимум предричам без да съм математик ,шаман , хирург, специалист по гъбични инфекции или министър председател ... 5 години ще е цирка .Цената ще е биологичните ни данни - здравна история , кредитна. икономическа история ,политическа . В Брюксел всеки с досие ,няма само Москва едно време да го прави . Другарите комисари го измислиха .В САЩ да же и отпечатъците ти имат като на прес
50
0
 
2
 
! Отговори
Физик преди 3 години
Ооооо, нЕма кой да ви чака до тогава!
49
0
 
2
 
! Отговори
прав е! преди 3 години
И аз така си го изчислявам на калкулатотра на телефона! Краят ще е на 23-ти юни, 2022 г. следобед, в 15.30 ч. за съжаление ми е счупен монитора и не мога да видя колко секунди....
48
0
 
3
 
! Отговори
скептик преди 3 години
Ангел КУНЧЕВ,Огнян КУНЧЕВ-ама тези Кунчеви дали нещо вярно казват?
47
1
 
4
 
! Отговори
Смях! преди 3 години
То начало едва имаше, за какъв край говори тоя аграр :D
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка. Пландемията няма да приключи докато не престанем да вярваме и да се съобразяваме с властващите комунисти и да слушаме облсужващите ги пропагандиращи медии!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев да си изгори дипломата.Сега ще направя аналог на разсъжденията на Кунчев, разликата е, че той приема, че заразилите се са повече, а аз ще приема, че починалите са повече.В България са регистрирани 268579 заразили се и 10999 починали от вируса, но гледайки данните за общата смъртност в България в сравнение с миналите години, починалите от Ковид-19 са примерно не 11 хиляди, а 27 хиляди човека, което прави над 10% от заразените. При 5 милиона заразили се, 10% са 500 хиляди починали.
44
4
 
3
 
! Отговори
стоян преди 3 години
До юни Боко Тиквата ще е с доживотна присъда при бай Ставри.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея са за mpenане ! Де що имо придворен пудел-, всичкото се изреди да ни плаши !И да се ***да плашите - пътници сте, само си усложнявате положението !Ах как не мога да го срещна тоя "математик" да ми сметне той кой поред ще е от тези 50000 ?!
42
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Верен сбор от неверни данни.Никой не знае - колко хора се го боледували защото не се прави едно елементарно изследване на 5-6 хил души представителна извадка за антитела. Трабва да са от различни професии, възрасти и краища на България. Никой не знае колко хора въобще никога няма да се разболеят от това нещо -просто защото са така устроени. Егати и науките дето са ги учили тия професори и академици. Пожарникаря-бодигард ще се окаже най-умен - проба грешка е тактиката и това е правилното.
41
1
 
6
 
! Отговори
Пиер на Ква Драт преди 3 години
Математик от БАН: Краят на пандемията ще е около юни 2022 г. Читател: Края на математиката на тоя ще е около юли 2022 г.
40
1
 
1
 
! Отговори
до к28 преди 3 години
Обяснението на факта, че в МВР най-много са ваксинирани, но и най-много са заразени, е следното: полицаите не са обикновени хора, а както навремето поетът В.Андреев е написал: "не човек, а желязо..". Тях ваксина не ги хваща. Би следвало шефът на НС на КАТ да прецени, че подчинените му кадри са преносители на КВ-19. Проверяват книжките на шофьорите с голи ръце и ако някой от тях е заразен, заразата неминуемо ще се пренесе още на min. 4-5 души след него.Г-н министър на МВР? И защо не носят маски?
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Края на пЛандемията ще е когато бил ГЕЙтс прецени че са изчистени достатъчно люде,които само хабят природните ресурси!!
38
2
 
8
 
! Отговори
Перо преди 3 години
Няма математик, който да не знае, че с погрешни данни и най-добрият модел дава погрешни резултати. 5-6 пъти повече са нерегистрираните случаи в Германия. Но в България с нейното в пъти по-лошо здравеопазване нерегистрираните са 10 пъти повече. Т.е 2,5 милиона от общо под 5 милиона, без емигрантите, са преболедували. Плюс 300 000 ваксинирани - ето 60% колективвен имунитет. Професорът плаши излишно хората, било за да се ваксинират, било да обслужи простия с простите.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам този математик дали отчита че ваксината вероятно защитава между година или две? А мутации срещу които ваксината има намалена защита? А защо гони 70%, като в учебниците по имунология пише между 70% и 85%?Иначе браво, човека може да смята. Ама светът е толкова шарен и с толкова неизвестни, че не се поддава на елементарни сметки каквито този ни представя. Той все пак разчита хората да забравят какво е дрънкал докато дойде 2022-ра...